Στόχος της επιχείρησης "Οδύσσεια Αυγή" δεν είναι ο Καντάφι υποστηρίζουν Βρετανοί, Αμερικανοί και Γάλλοι, λίγες ώρες μετά τη νέα πυραυλική καταιγίδα κατά την οποία χτυπήθηκε και το στρατηγείο του Λίβυου ηγέτη. Κομφούζιο για τη διοίκηση της επιχείρησης.
Στόχος της επιχείρησης "Οδύσσεια Αυγή" δεν είναι ο Καντάφι υποστηρίζουν Βρετανοί, Αμερικανοί και Γάλλοι, λίγες ώρες μετά τη νέα πυραυλική καταιγίδα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, κατά την οποία χτυπήθηκε και το στρατηγείο του Καντάφι, στην Τρίπολη της Λιβύης. Μάλιστα, από το χτύπημα κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο, λίγες δεκάδες μέτρα από την τέντα και την πρώην κατοικία του Λίβυου ηγέτη.
Το κτίριο που χτυπήθηκε ήταν βασικό κέντρο στρατιωτικής διοίκησης του Καντάφι, λένε Αμερικανοι και Βρετανοί, αλλά Λιβυοι αξιωματούχοι το διαψευδουν μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στην Τρίπολη. Παράλληλα, οι Δυτικοί δηλώνουν άγνοια για τους θανάτους τουλάχιστον 64 αμαχων από τους βομβαρδισμούς του Σαββάτου, όπως υποστηριζει το καθεστώς Καντάφι.
Παράλληλα με το θολό τοπίο που επικρατεί για τον τελικό στόχο της επιχείρησης, κομφούζιο υπάρχει και για τη διοίκηση της επιχείρησης. Στις Βρυξέλλες, όπου συνήλθαν τη Δευτέρα και οι ΥΠΕΞ της ΕΕ για το θέμα της Λιβύης, οι πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για ακόμη μία φορά δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο και διέκοψαν τη συνεδρίασή τους για να συνεχίσουν την Τρίτη.
Οι Γάλλοι φαίνεται πως δεν επιθυμούν να τεθεί η όλη επιχείρηση υπό τη "σημαία" του ΝΑΤΟ για να μην προκληθούν αντιδράσεις από Άραβες. Οι Τούρκοι λένε "ναι" σε συμμετοχή ΝΑΤΟ αλλά διαφωνούν με το είδος των επιχειρήσεων υπό τη σημερινή τους μορφή, ενώ στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια επιχείρηση υπό γαλλοβρετανική διοίκηση, με μανδύα ευρωπαϊκό και με τις πλάτες του ΝΑΤΟ φέρεται να διαφωνεί η Γερμανία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα της κυβέρνησης Λιβύης, η οποία κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες με τις αεροπορικές τους επιθέσεις στο έδαφός της.
Τα μηνύματα των ΗΠΑ
Ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, εκ μέρους του όπως είπε, ότι οι επιχειρήσεις έχουν ως στόχο την προστασία των αμάχων μόνο και όχι τον Μουαμάρ Καντάφι και ξεκαθάρισε πως οι επιχειρήσεις δεν αφορούν στην αλλαγή του καθεστώτος.
Επίσης, στρατηγός, επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική, είπε ότι η εντολή που έχει είναι να προστατεύσει τους αμάχους και όχι να υποστηρίξει τους αντικαθεστωτικούς και να κινηθεί εναντίον του ηγέτη της Λιβύης.
Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Πενταγώνου δεν ανησυχεί ότι οι στόχοι της επιχείρησης θα αυξηθούν ή θα αλλάξουν τις επόμενες ημέρες και εμφανίσθηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης στη Λιβύη. "Δεν θα βρει κανείς αμερικανική αρβίλα στη Λιβύη" είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως οι επιθέσεις έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία καθώς μειώθηκε σημαντικά η ισχύς των αντιαεροπορικών συστημάτων της Λιβύης και πως πολύ σύντομα αλλάζει το καθεστώς των επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ θα ελέγχουν τον αέρα αλλά δεν θα βομβαρδίζουν.
Ηγετικό ρόλο διεκδικεί το Παρίσι
Εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού στρατού δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι τη διοίκηση των επιχειρήσεων θα αναλάβει προσεχώς ο γαλλογερμανικός άξονας. Το Παρίσι, ωστόσο, φέρεται να επιδιώκει να αναλάβει τα ηνία και επιθυμεί το ΝΑΤΟ να έχει μόνο υποστηρικτικό ρόλο στις επιχειρήσεις, και όχι ηγετικό.
Στον γαλλικο Τύπο διατυπώνεται προβληματισμός για τη διάρκεια και συντονισμό των επιχειρήσεων και σημειώνεται πως η Συμμαχία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τους στόχους της και το ποιος θα πάρει τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Λονδίνο: Το βάρος στα επιχειρησιακά
Στη Βρετανία, αν και ο υπουργός Αμυνας Λιαμ Φοξ δήλωσε ότι ο Καντάφι "θα μπορούσε πιθανώς να αποτελέσει στόχο", λίγο αργότερα διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από τον ίδιο τον αρχηγό του βρετανικου επιτελείου, αλλά και το γαλλικό υπουργείο Αμυνας.
Το Λονδίνο εστιάζει στα επιχειρησιακά, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζον Λοριμερ να δηλώνει ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν "έπληξαν τους στόχους επιτυχώς" και να διαψεύδει τα περί απωλειών αμάχων, παρά τους ισχυρισμούς των Λίβυων.
Το βρετανικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε το βράδυ της Κυριακής ένα σμήνος αεροσκαφών Τορνέιντο πριν πλήξουν τους στόχους τους, καθώς διαπιστώθηκε ότι στο σημείο του βομβαρδισμού υπήρχαν πολίτες και δημοσιογράφοι του CNN.
Δεν διευκρινίζεται ποιος ήταν ο στόχος των βρετανικών μαχητικών, χθες βράδυ πάντως ο απεσταλμένος του CNN στην Τρίπολη Νικ Ρομπερτσον κλήθηκε από τους Λίβυους στο συγκρότημα του Καντάφι για να του δείξουν το κατεστραμμένο τετραώροφο κτίριο και τα κομμάτια των πυραύλων που βρέθηκαν στα συντρίμμια. Είναι πιθανό τα αεροσκάφη να στόχευαν ξανά στο συγκεκριμένο σημείο και ανακλήθηκαν μόλις έγινε γνωστό ότι ο δημιοσιογράφος τους CNN έκανε ρεπορτάζ εκεί.
Αραβική αναδίπλωση
Παρά τη συμμετοχή του Κατάρ στις επιχειρησεις με τέσσερα αεροσκάφη, ο Αραβικός Σύνδεσμος διαφοροποιήθηκε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να πέσουν και άλλες βόμβες στα κεφάλια αμάχων που υποτίθεται ότι πρέπει να σωθούν, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αμρ Μούσα.
Ο ίδιος αξιωματούχος έκανε τη Δευτέρα διορθωτική δήλωση στο Κάιρο, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. "Το ψήφισμα του ΟΗΕ υιοθετήθηκε και το σεβόμαστε. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι. Ωστόσο, δεν είμαστε υπέρ της ανάπτυξης στρατιωτών στο έδαφος της Λιβύης. Είναι θέμα αρχής… Το πρωταρχικό μας ενδιαφέρον, η προτεραιότητά μας είναι η προστασία των αμάχων, με κάθε κόστος" είπε ο Αμρ Μούσα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ είχαν ανακοινώσει ότι θα δώσουν 24 αεροσκάφη, είπαν ότι θα συμβάλλουν μόνο σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Τουρκικοί ελιγμοί
Σύσκεψη για να καθοριστεί η στάση της Άγκυρας συγκάλεσε στην Άγκυρα ο Ερντογάν, ο οποίος επρόκειτο να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει διαγράψει μια θεαματική στροφή 180 μοιρών στη στάση της. Αν και η ίδια -αρχικά- διέθεσε μαχητικά και φρεγατες στο ΝΑΤΟ για την επιχείρηση, στη συνέχεια μπλόκαρε ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας εκφράζοντας αντιρρήσεις για τους βομβαρδισμούς και βάζοντας θέμα απωλειών αμάχων.
Τώρα, προειδοποιεί τη Συμμαχία να μην προχωρήσει σε τετελεσμένα στο λιβυκό έδαφος, με τον Ερντογάν να δηλώνει: "Το ΝΑΤΟ στη Λιβύη πρέπει να πάει για να διαπιστώσει και να κατοχυρώσει ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους. Και όχι για την διανομή του υπόγειου πλούτου της σε κάποιους".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε, μάλιστα, να μην μετατραπεί η επιχείρηση των Συμμάχων σε εισβολή, λέγοντας πως "πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους Λίβυους να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις πριν η επιχείρηση μετατραπεί σε εισβολή".
Μιλώντας πάντως σε οικονομικό φόρουμ στη Σαουδική Αραβία είπε για τον Καντάφι: "Τους είχα πει να παραδώσει την εξουσία σε πρόσωπο ευρείας αποδοχής, αλλά εκείνος έφερε τα πράγματα σε αυτό το σημείο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ", η Άγκυρα είναι δυσαρεστημένη από την τροπή των πραγμάτων και θεωρεί ότι η επιχείρηση "μετατράπηκε σε σόου του Σαρκοζί".
Σύγκρουση Πούτιν – Μεντβέντεφ
Η Μόσχα, που απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέβασε τη Δευτέρα τους τόνους διά στόματος Πούτιν, ο οποίος όμως λίγο αργότερα έλαβε έμμεση προειδοποίηση από τον Μεντβέντεφ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρομοίασε το ψήφισμα ως "μεσαιωνική σταυροφορία". "Είναι επικίνδυνο, ουσιαστικά επιτρέπει την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα", δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν το υποστήριξε. Ο Πούτιν δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Λιβύη δεν είναι δημοκρατία, αλλά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε από το εξωτερικό μπορεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας, κάτι το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Λίγα αργότερα, ο Μεντβέντεφ κάλεσε δημοσιογράφους στην κατοικία του και έδωσε άμεση απάντηση λέγοντας πως άπαντες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προσέχουν εκφράσεις που οδηγούν σε σύγκρουση πολιτισμών γιατί τα πράγματα μπορεί να καταλήξουν πολύ χειρότερα απ' ό,τι σήμερα.
Ο ρωσικός Τύπος αποκαλύπτει σε ό,τι αφορά τη στάση της Μόσχα στο ΣΑ ότι ο Μεντβέντεφ ήθελε σχεδόν να υπερψηφίσει, το ρωσικό ΥΠΕΞ ήταν υπέρ του βέτο και επελέγη η μέση λύση της αποχής.
Διαψεύδουν θάνατο υιού Καντάφι
Η λιβυκή κυβέρνηση διαψεύδει πληροφορίες αραβικών μέσων ότι τραυματίστηκε θανάσιμα ένας από τους γιούς του Καντάφι, από Λίβυο πιλότο καμικάζι.
Σύμφωνα με ιστότοπους της αντιπολίτευσης και αραβικά μεσα ενημερωσης, ο Χαμίς Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας -όπως λεγεται- έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία και ο Χαμίς Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σε νοσοκομείο της Τρίπολης.
Την ίδια ώρα, αναφέρεται κλιμάκωση των επιθέσεων των κυβερνητικών στρατευμάτων στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στα δυτικά, στη Μιζουράτα, παρά την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε μονομερώς το βράδυ της Κυριακής η Τρίπολη. Πηγές των αντικαθεστωτικών υποστηρίζουν ότι σήμερα 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη αυτή, η οποία μαζί με την πόλη Ζιντάν δέχονται -όπως πάντα υποστηρίζουν οι αντικαθεστωτικοί- συνεχείς βομβαρδισμούς πυροβολικού και επιθέσεις από στρατεύματα και άρματα μάχης του Καντάφι. Στο ανατολικό μέτωπο, οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν με τους αντικαθεστωτικούς να πλησιάζουν στην Ατζεντάμπια.
Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, ανέφερε σήμερα ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι. "Βρισκόμαστε σ' έναν πόλεμο φθοράς τον οποίο επέβαλε αυτός ο δικτάτορας" είπε ο Αμπέντ αλ Χαφίζ Γκόγκα και πρόσθεσε: "Αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε μαζί του, καταζητείται διεθνώς ως εγκληματίας πολέμου. Θα δικαστεί για τις πράξεις γενοκτονίας κατά του ίδιου του λαού του".