Προ των πυλών παρεμβάσεις σε κοινωνικά επιδόματα, φοροαπαλλαγές και αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στο σχέδιο μέτρων 2012- 2014. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλά για "κόκκινη γραμμή" σε οριζόντια μείωση μισθών, συντάξεων και νέες φορολογικές αυξήσεις.
Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα το σχέδιο μέτρων της περιόδου 2012- 2014, όπου συν τοις άλλοις θα πρέπει να προβλεφθούν νέα μέτρα και για το 2011, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ.
Μόνο για εφέτος η τρόικα απαιτεί πρόσθετα μέτρα 1,74 δισ. ευρώ, τα οποία όπως είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί να μην εφαρμοστούν αλλά πρέπει να προβλεφθούν, ενώ για την τριετία 2012- 2014 θα πρέπει να εξειδικευθούν μέτρα ύψους 12,8 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται:
Η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα
Η κατάργηση φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα και
Οι περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των αλλαγών που φέρνει το Νέο Μισθολόγιο σε επιδόματα και ωριμάνσεις.
Η κυβέρνηση, που φέρεται να δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για νέα έκτακτη εισφορά και στο εισόδημα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα επιχειρήσει να θέσει "κόκκινες" γραμμές στην τρόικα έτσι ώστε να αποφύγει νέα οριζόντια μείωση μισθών – συντάξεων, νέα αύξηση φορολογικών συντελεστών, νέα μείωση δημόσιων επενδύσεων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά την Τρίτη: "Έχουμε ξεκινήσει μια εξαιρετικά δημιουργική συζήτηση με όλα τα υπουργεία για να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε, ανάλογα σε κάθε τομέα πολιτικής το πώς θα επιμεριστεί αυτή η προσπάθεια. Κρατώντας βεβαίως κάποιες κόκκινες γραμμές. Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς στο δημόσιο τομέα. Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ. Δεν θα υπάρξουν δηλαδή, οριζόντιες πολιτικές, οι οποίες ήταν αναγκαίες το 2010, αλλά οι οποίες έχουν πλέον δώσει τις θέσεις τους σε στοχευμένες πολιτικές, με τις οποίες αλλάζουμε τις ίδιες τις δομές του δημόσιου τομέα"
Ο υπουργός πρόσθεσε, πάντως, πως "οι κοινωνικές παροχές θα είναι στοχευμένες σ' αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και όχι γενικώς σε όλους, έτσι ώστε να έχουμε κοινωνικές παροχές και σε άτομα που αποδεδειγμένα, λόγω του εισοδήματός τους ή συνολικής κατάστασής τους δεν τις έχουν ανάγκη".
Με δεδομένο ότι η τρόικα θα ζητήσει λεπτομέρειες και για το σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων, ήδη έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στο τραπέζι υπάρχει πλέον και η τιτλοποίηση των διοδίων.
Ενθαρρυντική χαρακτηρίζεται η πρώτη αποτίμηση των ακινήτων των μη εισηγμένων εταιριών, στα 8 δισ ευρώ, ενώ ως λύση προκρίνεται η δημιουργία ενός "κουμπαρά" από το σύνολο των "καθαρών" ακινήτων του Δημοσίου.
Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής αναμένεται, δε, να ανακοινωθούν οι Σύμβουλοι για το Ελευθέριος Βενιζέλος, το Ελληνικό, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι "οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει άλλο τους μισθούς και ότι δεν θα αυξήσει τη φορολογία στα λαϊκά στρώματα έχουν την ίδια αξία που είχαν και οι προηγούμενες" και προσθέτει: "Η αλήθεια είναι ότι το λαϊκό εισόδημα θα πληγεί ακόμα πιο σκληρά από το ξεπούλημα της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας αλλά και από την κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων που προβλέπονται στο νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που από κοινού στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ".