Εν αμφιβόλω τίθενται οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες για τον ευρω-μηχανισμό διάσωσης, κυρίως εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων σε Γερμανία, Φινλανδία και Πορτογαλία, όπου δεν αποκλείεται να πέσει η κυβέρνηση.
Σε "αγκάθια", που μπορεί να υπονομεύσουν την εξεύρεση λύσης, σκαλώνει η τελική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή, παρά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την αύξηση των πόρων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας προβάλλει ακόμη σοβαρές ενστάσεις στο θέμα της αύξησης των εγγυήσεων του ισχύοντος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τα 250 στα 440 δισ. ευρώ, εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, με κίνδυνο η οριστική απόφαση να μετατεθεί για τον Ιούνιο.
Η Γερμανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου, που ζητά να μην επιτραπεί η αύξηση των ποσών του μηχανισμού, ενώ η Ιρλανδία δεν δέχεται να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, όπως της ζητείται στο πλαίσιο του συμφώνου ανταγωνιστικότητας.
Σε… βόμβα στα θεμέλια του μηχανισμού κινδυνεύει να εξελιχθεί και η κατάσταση στην Πορτογαλία, όπου η κυβέρνηση αδυνατεί να περάσει τα μέτρα λιτότητας και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού θα πυροδοτούσε νέο γύρο αναταράξεων στις αγορές και θα έβρισκε την Ευρωζώνη για άλλη μία φορά πίσω από τις εξελίξεις.
Μάλιστα, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι εάν η πολιτική κρίση συνεχιστεί, η χώρα θα αναγκαστεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια. "Αυτήν την ώρα, μια πολιτική κρίση θα σπρώξει τη χώρα στα χέρια όσων της προτείνουν εξωτερική οικονομική βοήθεια" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φερνάντο Τεσέιρα Ντος Σάντος.
Στα "γκρίζα" σημεία της απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνεται και το μπλόκο στη δυνατότητα του μηχανισμού να αγοράζει κρατικά ομόλογα προβληματικών χωρών από τη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί και οι όροι με βάση θα γίνεται η αγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.
Πάντως, τόσο ο Γερμανός όσο και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα καταφέρει να πείσει τις αγορές. Ο Σόιμπλε λέει πως "η συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αποτελεί μια λογική και βιώσιμη λύση στα προβλήματα χρέους", ενώ η Λαγκάρντ σημειώνει πως "ο μηχανισμός θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα ταμείο ισχυρό, απλό, που θα μπορεί να γίνει κατανοητό από τις αγορές".