Παραίτηση Σόκρατες από την πρωθυπουργία της Πορτογαλίας παραμονές της κρίσιμης συνόδου κορυφής, μετά την καταψήφιση του σχεδίου λιτότητας από τη Βουλή. Οι αγορές έδειξαν τις διαθέσεις τους οδηγώντας σε νέο ρεκόρ τα επιτόκια δανεισμού της χώρας
Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Πορτογαλίας υπέβαλε ο Ζοζέ Σόκρατες, μετά την καταψήφιση του σχεδίου λιτότητας από τη Βουλή.
Υποβάλλοντας την παραίτησή του, όπως είχε προαναγγείλει σε περίπτωση καταψήφισης, ο κ. Σόκρατες τόνισε ότι η πολιτική αυτή κρίση έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή και προέβλεψε ότι θα έχει "ζοφερές συνέπειες" στο μέτωπο της εμπιστοσύνης των αγορών.
Οι αγορές έδειξαν τις διαθέσεις τους οδηγώντας σε νέο ρεκόρ, κοντά στο 8%, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας και φέρνουν πλέον την Ευρωζώνη αντιμέτωπη με μία νέα σοβαρή οικονομική κρίση, πριν ακόμη καταλήξει σε απόφαση για τον μηχανισμό στήριξης.
Οι αναλυτές θεωρούν πλέον θέμα χρόνου την προσφυγή της Πορτογαλίας στην αγκαλιά της τρόικα, γεγονός που δεν απέκλεισε και ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος προσπαθεί πλέον να αποτρέψει τη στροφή των αγορών στο επόμενο θύμα τους, που όλοι φοβούνται ότι θα είναι η Ισπανία, καθώς ήδη, η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση 30 ισπανικών τραπεζών.
"Πιθανόν τα επιτόκια να ανέβουν κι άλλο τις επόμενες ημέρες. Εάν συμβεί αυτό πιθανότατα να συμβεί, θα πρέπει να επισπεύσουμε την αίτηση για βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ" ανέφερε ο αρχισυντάκτης της οικονομικής εφημερίδας "Jornal de Negocios".
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "France 24" υποστήριξε: "Θα ήταν παράλογο οι χρηματοοικονομικές αγορές να βάλουν στο στόχαστρο την Ισπανία σε περίπτωση που η Πορτογαλία υποβάλει αίτηση για διάσωση".
Ανησυχία υπάρχει και για την Ιρλανδία, καθώς λέγεται ότι θα χρειαστεί πρόσθετο χρηματοδοτικό πακέτο αφού το Δουβλίνο φέρεται να μην έχει πει όλη την αλήθεια, ενώ στο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η υποβάθμιση 30 τραπεζών από τη Moody's.
Όπως διεφάνη από χθες, με την εκτόξευση των επιτοκίων Πορτογαλίας και Ιρλανδίας αλλά και Ελλάδας, οι αγορές προεξοφλούν ήδη ότι η Λισαβόνα θα προσφύγει στον μηχανισμό και ότι η Eυρωζώνη πριν καταφέρει να συμφωνήσει για το πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χθες το Reuters, οι αποφάσεις για την αύξηση των εγγυήσεων του ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι σε ισχύ μέχρι το 2013 μετατίθενται για τον Ιούνιο, μαζί με τις οριστικές αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα ισχύσει μετά το 2013, καθώς η Γερμανία ζητεί τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής και συγκεκριμένα, να μην πληρώσει τα μισά χρήματα πριν την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού, αλλά να καταβάλει το σύνολο του ποσού σε 5 ετήσιες δόσεις.