Η κυβέρνηση της Λιβύης καταγγέλλει ότι άμαχοι πέφτουν νεκροί από τους βομβαρδισμούς των Δυτικών. Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες, λένε οι Αμερικανοί. Σφαγή στην πόλη Μιζουράτα από το καθεστώς Καντάφι καταγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί.
Πέμπτη νύχτα βομβαρδισμών αυτή της Τετάρτης στη Λιβύη. Συμμαχικά αεροσκάφη επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς σε στρατιωτικούς στόχους του Καντάφι.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες, με την επισήμανση ότι είναι από την Ταζούρα, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, που έγινε στόχος τα ξημερώματα. Στην περιοχή βρίσκεται στρατιωτική βάση των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων. Σύμφωνα όμως με την Τρίπολη, από τους δυτικούς πυραύλους χτυπήθηκαν και κατοικημένες περιοχές και χωρίς να ανακοινώνει αριθμούς, το καθεστώς Καντάφι καταγγέλλει ότι υπάρχουν αρκετά θύματα μεταξύ των αμάχων.
Το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana μάλιστα μεταδίδει ότι ένα τρίτο κύμα βομβαρδισμών της δυτικής συμμαχίας έγινε την ώρα που διασώστες προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών.
Παράλληλα, Λίβυοι αξιωματούχοι οδήγησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης και τους επέδειξαν τα απανθρακωμένα πτώματα 18 ατόμων, στρατιωτών και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης.
Από την πλευρά τους, Αμερικανοί και Γάλλοι λένε ότι δεν έχουν στοιχεία για απώλειες μεταξύ των αμάχων από τους δυτικούς βομβαρδισμούς. "Αυτό που μας λένε οι στρατιωτικοί μας, είναι ακριβώς το αντίθετο. Δεν γνωρίζω να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων" δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ.
Στη Δυτική Λιβύη, εν τω μεταξύ, στη Μιζουράτα, αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν και το κεντρικό νοσοκομείο. Αλλά το καθεστώς Καντάφι αρνείται ότι έχει εξαπολύσει επίθεση στη Μιζουράτα και αποδίδει τη χαοτική κατάσταση στην περιοχή σε δυνάμεις αντικαθεστωτικών και στους βομβαρδισμούς της δυτικής συμμαχίας.
Συγκεχυμένη είναι η εικόνα και ανατολικότερα, στην πόλη Ατζεντάμπια, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και αντικαθεστωτικών, οι οποίοι τώρα υποστηρίζουν ότι έχουν την αεροπορική κάλυψη των δυτικών.
Εκκρεμής παραμένει εν τω μεταξύ ο ρόλος που θα αναλάβει το ΝΑΤΟ. Το Παρίσι προωθεί τη λειτουργία ενός πολιτικού διευθυντηρίου, προοπτική που θα εξεταστεί την Τρίτη, σε υπουργική σύνοδο των ευρωπαϊκών κρατών που μετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μαζί με συμμετοχή αξιωματούχων αραβικών και αφρικανικών χωρών. Η επόμενη φάση, διαμηνύει το Παρίσι, θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας για την έναρξη εθνικού διαλόγου στη Λιβύη.
Φαίνεται, πάντως, πως επικρατεί αβεβαιότητα για τη διάρκεια των επιχειρήσεων και ενδεικτικές είναι οι αντιφατικές δηλώσεις του Αλέν Ζιπέ. Αρχικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν διάρκεια και λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε πως "θα διαρκέσουν εβδομάδες, αλλά σίγουρα όχι μήνες". Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στόχος είναι και η διευκόλυνση των αντικαθεστωτικών για να επανακτήσουν έδαφος, ενώ χαρακτήρισε τον Καντάφι "τρελό δικτάτορα".
Ερωτηματικά για τον ρόλο του Παρισιού στην αναταραχή της Λιβύης εγείρει, εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ ιταλικής εφημερίδας. Επικαλούμενη διαβαθμισμένα έγγραφα των Γάλλων, η "Libero" αναφέρεται στον μυστηριώδη ρόλο πρώην στενού συνεργάτη του Καντάφι στην οργάνωση της εξέγερσης στη Βεγγάζη, με την καθοδήγηση -όπως αναφέρεται- του Παρισιού.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της τουρκικής "Χουριέτ" αποκαλύπτει ότι παραμονές της επέμβασης στη Λιβύη βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις της τουρκικής διπλωματίας με Καντάφι και αντικαθεστωτικούς και είχαν έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών όπου θα συμμετείχε ένα κόμμα με επικεφαλής τον γιο του Καντάφι και κόμμα αντικαθεστωτικών. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Γάλλοι, παρότι το γνώριζαν, άρχισαν την επίθεση βάζοντας ταφόπλακα στο σχέδιο. "Τη λύση βομβάρδισε η Γαλλία" έχει τίτλο το δημοσίευμα.
Στη Μόσχα, εν τω μεταξύ, η Βουλή καταδίκασε με ψήφισμα τη στρατιωτική επιχείρηση της Δύσης. Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου προβλέπει ότι ίσως απαιτηθεί η χρήση χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, καταλογίζοντας στη δυτική συμμαχία ότι δεν έχει σχέδιο. Ενώ ο πρωθυπουργός Πούτιν ανέβασε κι άλλο τους τόνους, κατηγορώντας τη δυτική συμμαχία ότι με τις επιδρομές της προκαλεί απώλεις στις τάξεις των αμάχων.