Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικύρωσαν τελικά στις Βρυξέλλες μια οριστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μετά και την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος για την καταβολή της συνεισφοράς των κρατών-μελών στη χρηματοδότηση του μόνιμου μηχανισμού.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικύρωσαν τελικά στις Βρυξέλλες μια οριστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μετά και την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος για την καταβολή της συνεισφοράς των κρατών-μελών στη χρηματοδότηση του μόνιμου μηχανισμού.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η δανειστική δυνατότητα του μόνιμου μηχανισμού που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013 θα ανέρχεται στα 500 δισ. ευρώ, οι εγγυήσεις θα φθάσουν συνολικά τα 620 δισ. και τα καταβληθέντα κεφάλαια στα 80 δισ. ευρώ.
Μετά τις γερμανικές ενστάσεις, που ζητούσε "επιμερισμό" της συνεισφοράς των κρατών-μελών και μετά το 2013, οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν η χρηματοδότηση του μηχανισμού να γίνει με δόσεις των 16 δισ. σε ορίζοντα πενταετίας.
Σημειώνεται ότι με βάση παλαιότερη απόφαση θα έπρεπε το 2013, που θα τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός, το Βερολίνο να έχει διοχετεύσει στα ταμεία του ρευστό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επειδή το 2013 είναι η χρονιά των γενικών βουλευτικών εκλογών στη χώρα, η Γερμανία ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση του χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να καταβάλουν τις συνεισφορές τους. Το Βερολίνο, πλέον, φέρεται να είναι ικανοποιημένο από την απόφαση που πάρθηκε.
Στο λεγόμενο "Σύμφωνο για το Ευρώ" θα λάβουν μέρος και έξι χώρες της ΕΕ που δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για τη Δανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Σε ό,τι αφορά τον υφιστάμενο μηχανισμό, συμφωνήθηκε ότι η δανειστική του δυνατότητα θα ανέλθει στα 440 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο, από τα 250 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα.
"Επικυρώσαμε την τελική συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Μετά την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε ο μηχανισμός αυτός να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο" ανακοίνωσε μετά το τέλος των εργασιών της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μάλιστα, είπε ότι στην υιοθέτηση του Συμφώνου προχωρούν και 6 χώρες εκτός της Ευρωζώνης, οι Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Δανία.
"Ολοκληρώνουμε την οικονομική ένωση" δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είπε ότι θα χρειαστεί μερική αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπου δεν εμπεριέχεται πρόβλεψη για έναν μόνιμο μηχανισμό οικονομικής σταθερότητας.
Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμη να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες επί του μόνιμου μηχανισμού, ωστόσο το γενικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του επικυρώθηκε από όλα τα κράτη-μέλη. "Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα" τόνισε και πρόσθεσε: "Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι διότι μέχρι και πριν από ένα χρόνο πολλοί πίστευαν πως δεν θα υπάρξει μια απόφαση".
Την επίτευξη την συμφωνίας για τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας στις Βρυξέλλες επισκίασαν οι εξελίξεις στην Πορτογαλία, η οποία προς το παρόν δηλώνει πως δεν χρειάζεται να προσφύγει στον μηχανισμό.
Επί του θέματος, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει και ανακοίνωσε ότι έλαβε "εγγυήσεις" και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος.
Η ελληνική πλευρά
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για την οριστική συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, αλλά και γιατί δεν επηρεάστηκαν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου για επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου, που περιελήφθησαν στο κείμενο των συμπερασμάτων και θα επικυρωθούν στη σύνοδο του Ιουνίου. Ανησυχία, πάντως, υπάρχει για την αντίδραση των αγορών μετά τις εξελίξεις στην Πορτογαλία.
"Ήταν ένας αγώνας, για να αναδείξουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση αυτής της κρίσης. Και σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η προσπάθειά μας πέτυχε και αυτό επιβεβαιώνεται και από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όλοι αναγνωρίζουν πια το σημαντικό δρόμο που διανύσαμε και τις θυσίες των πολιτών μας" δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις δήλωσε: "Το ευτύχημα για την Ελλάδα είναι πως οι κρίσιμες αποφάσεις έχουν ληφθεί οριστικά στις 11 Μαρτίου. Τώρα βλέπουμε πόσο δύσκολα εξελίσσονται τα πράγματα για χώρες, όπως η Πορτογαλία, και πόσο μεγάλες είναι οι εκκρεμότητες που έχουν μείνει ανοιχτές για χώρες, όπως η Ιρλανδία. Η Ευρώπη είναι αναγκαίο να πάρει μεγάλες υπερβατικές πρωτοβουλίες".
"Η σταθεροποίηση και η εξυγίανση της οικονομίας -και σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – είναι αυτονόητα σωστοί στόχοι. Αλλά δεν επιτυγχάνονται χωρίς ανάπτυξη. Και, κυρίως, δεν επιτυγχάνονται με μόνιμη ύφεση" σχολίασε η ΝΔ.
"Η λυκοσυμμαχία σπρώχνει τους λαούς στο βάραθρο των καπιταλιστικών αδιεξόδων και πολέμων. Είναι επικίνδυνο να συνεχίζονται οι αυταπάτες. Ξεσηκωμός για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία" τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Μαϊλης.
"Ο δανειστής επιβάλλει τους όρους του. Μας έδωσαν κάποια ανάσα, αλλά σε πολύ αυστηρό πλαίσιο. Χρειάζεται μια γενναία πολιτική στην οποία όμως απ' ό,τι απέδειξε η χρονιά του μνημονίου που πέρασε η κυβέρνηση δεν την διαθέτει" ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι "τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής όχι μόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά προμηνύουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης κάλεσε την κυβέρνηση "αντί να επαίρεται για τη διασφάλιση της μείωσης του επιτοκίου και της επιμήκυνσης αποπληρωμής, να κατανοήσει ότι εφεξής η Ελλάδα και όλες οι οικονομικά αδύναμες χώρες της ΕΕ θα υπόκεινται σε συνεχή επιτήρηση και ασφυκτικούς περιορισμούς".