Ξεκαθάρισε ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην επέμβαση κατά της Λιβύης. Αναλαμβάνει την επιτήρηση της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων. Σε διευθυντήριο των συμμάχων οι αεροπορικές επιδρομές. Φήμες για "γέφυρες" από καθεστωτικούς προς τους εξεγερμένους και για μυστικές διαπραγματεύσεις για αποχώρηση Καντάφι.
Μετά απο έξι μέρες βομβαρδισμών, επήλθε τελικά συμβιβαστική λύση για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, το οποίο αναλαμβάνει τον έλεγχο της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων.
"Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν τώρα να επιβάλουν τη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Αναλαμβάνουμε δράση ως μέρος της ευρείας διεθνούς προσπάθειας για την προστασία των αμάχων από τις επιθέσεις του καθεστώτος Καντάφι" δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμουσεν.
Οι Αμερικανοί ήθελαν να παραδώσουν άμεσα τη διοίκηση των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ, ώστε να απαλλαγούν και από ένα μεγάλο μέρος του κόστους, ενώ με τον συμβιβασμό φαίνεται ότι δημιουργούνται ουσιαστικά δύο γραμμές διοίκησης των επιχειρήσεων και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, σχολιάζουν αναλυτές στο Associated Press.
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι "οι 28 σύμμαχοι εξουσιοδότησαν τις στρατιωτικές αρχές να αναπτύξουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το ΝΑΤΟ να αναλάβει την ευρύτερη αποστολή προστασίας των αμάχων, σύμφωνα με το ψήφισμα 1973".
Οι Γάλλοι δίνουν έμφαση στην ανάγκη πολιτικού συντονισμού, πέραν του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή αραβικών χωρών όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που στέλνουν μαχητικά για να πάρουν μέρος τις επόμενες ημέρες στην επιχείρηση του λεγόμενου "Συνασπισμού των Προθύμων".
"Ο τεχνικός συντονισμός της επιχείρησης θα γίνει σε επίπεδο ΝΑΤΟ, αλλά ο πολιτικός συντονισμός θα γίνει στο επίπεδο του συνασπισμού. Σε αυτό συμφώνησα με τους κυρίους Ομπάμα και Κάμερον" δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.
Τα άλυτα ζητήματα παραπέμπονται ουσιαστικά στη διεθνή σύνοδο που οργανώνεται την προσεχή Τριτη στο Λονδίνο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για τεχνικά θέματα που θα λυθούν σύντομα. Πηγή του ΝΑΤΟ είπε, πάντως, ότι το σχέδιο της Συμμαχίας προβλέπει επιχείρηση τριών μηνών στη Λιβύη, ενώ επισήμως οι αξιωματούχοι μιλούν για ζήτημα εβδομάδων.
Επιχειρήσεις και μάχες
Η συμβιβαστική λύση για τον ρόλο του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε καθώς πύραυλοι Τόμαχοκ και βόμβες κατέστρεφαν για 6η συνεχή νύχτα βάσεις και κέντρα διοίκησης των στρατευμάτων του Μουαμάρ Καντάφι, από τα παράλια στη Μεσόγειο μέχρι τα κεντρικά, στη Σαχάρα.
Δυτικά αεροσκάφη έπληξαν και τη στρατηγικής σημασίας βάση της Σεμπχα, στη Σαχάρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης. Η κυβέρνηση Καντάφι λέει ότι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα περίπου 100 άμαχοι.
Την ίδια ώρα, οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τα κυβερνητικά στρατεύματα για μακελειό στη Μιζουράτα στα δυτικά και στην Ατζεντάμπια στα ανατολικά, ενώ στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν νέα βίντεο όπου άρματα μάχης ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών.
"Γέφυρες" προς αντικαθεστωτικούς
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες γίνονται κινήσεις προσέγγισης των καθεστωτικών με τους εξεγερμένους, χωρίς όμως συμμετοχή του Καντάφι, ενώ κυκλοφορούν σενάρια για μυστικές διαπραγματεύσεις για αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεσάζοντες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν φιλοξενία για τον Καντάφι και την οικογένειά του σε χώρα του εξωτερικού. Με αυτούς τους μεσάζοντες έχουν έρθει σε επαφή ο γιος του Καντάφι που διερευνά διεξόδους προς την Ευρώπη και ο γαμπρός του που στρέφεται προς αραβικές και αφρικανικές χώρες.
Ταυτόχρονα, η Τρίπολη εξήγγειλε πρωτοβουλία για καραβάνι συμφιλίωσης προς τη Βεγγάζη. Αρχηγοί φυλών από τις δυτικές περιοχές φέρονται διατεθειμένοι να μεταβούν μέσα στα επόμενα 24ωρα στην πόλη για να συζητήσουν με τους εξεγερμένους τρόπους αποφυγής του διαμελισμού της χώρας. "Συζητάμε μόνο περί αποχώρησης Καντάφι, διαφορετικά μην έρχεστε" διεμήνυσαν οι αντικαθεστωτικοί.
Απεσταλμένοι του Καντάφι, όμως, μετέβησαν και στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία, ανταποκρινόμενοι σε μια μεσολαβητική πρωτοβουλία για εξεύρεση πολιτικής λύσης. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ηγετικό στέλεχος των αντικαθεστωτικών διακήρυξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαπραγματεύσων με τον Καντάφι και ότι το μόνο που του απομένει είναι να φύγει από τη Λίβύη.