Οι δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικό αέριο προκάλεσαν αναταράξεις στην κυβέρνηση. Αποδοκίμασε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, την κάλυψαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Οικονομικών.
Αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προκάλεσαν οι δηλώσεις της Τίνας Μπιρμπίλη στην εφημερίδα "Τα Νέα" για τις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Τα Νέα", η υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι ο έλεγχος των βασικών δικτύων της χώρας θα πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο, ενώ χαρακτηρίζει άκαιρη την ενδεχόμενη διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης είναι υποτιμημένη.
"Σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας" σημειώνει η υπουργός.
Υπουργοί και στελέχη δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους, θεωρώντας ότι με τα όσα είπε η υπουργός επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα προσωπικό φιλολαϊκό προφίλ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ ΝΕΤ 105,8 τόνισε πως "δεν είναι σκοπός ο καθένας να φυλάει το μετερίζι του".
"Δεν μου αρέσει να βγαίνει ο κάθε υπουργός και να λέει στον τομέα ευθύνης του ότι 'στα άλλα βρέστε τα, αλλά σε όσα είναι στον τομέα ευθύνης μου δεν θέλω να αποκρατικοποιηθούν'. Χρειάζεται μια συνολική πολιτική κουβέντα γι' αυτά τα ζητήματα" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Παρά την αμηχανία που προκάλεσαν οι δηλώσεις της κ. Μπιρμπίλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κάλυψαν την υπουργό Περιβάλλοντος.
"Η κ. Μπιρμπίλη δεν είπε κάτι που να συνιστά διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή. Έως τις 15 Απριλίου θα έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο ένα γενικό πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων" σχολίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε από το press room: "Η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτε απ' αυτό που έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα. Μίλησε για το δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά, όχι για τη διαχείριση".
Την ίδια ώρα, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι των εταίρων στις συνόδους κορυφής του Μάρτη επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια περί ανασχηματισμού, καθώς στο κυβερνών κόμμα συζητείται ευρέως το ενδεχόμενο αλλαγών ρόλων αλλά και προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι που τέθηκαν από την τρόικα με αντάλλαγμα την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου του δανείου.
Αναφερόμενος στα σενάρια αυτά, ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε μέσω του ρ/σ Βήμα FM 99.5. "Κάποιος τροφοδοτεί την επικαιρότητα με αυτά. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουμε ότι αυτό δεν κάνει καλό, κι αν υπάρχει πρόθεση να γίνει κάτι, να γίνει τώρα να τελειώνουμε" δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι "η κυβέρνηση αποδεικνύεται δέσμια των πολιτικών της αντιφάσεων, των προσωπικών συμβιβασμών των υπουργών και των εξαρτήσεων από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ελέγχουν το κράτος".