Διορθωτική δήλωση αναγκάστηκε να κάνει την Τρίτη η Τίνα Μπιρμπίλη, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξή της στην εφημερίδα "Τα Νέα", όπου εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των οργανισμών κοινής ωφέλειας που ελέγχει το υπουργείο της.
Διορθωτική δήλωση αναγκάστηκε να κάνει την Τρίτη η Τίνα Μπιρμπίλη, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξή της στην εφημερίδα "Τα Νέα", όπου εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των οργανισμών κοινής ωφέλειας που ελέγχει το υπουργείο της.
"Παρανοήθηκαν οι δηλώσεις μου. Άλλο πράγμα ο έλεγχος των δικτύων από το κράτος και άλλο πράγμα η παραχώρηση του management. Ο έλεγχος των δικτύων είναι θέση της κυβέρνησης" διευκρίνισε η υπουργός Περιβάλλοντος.
Για μία ακόμη ημέρα, πάντως, υπουργοί δεν έκρυψαν την ενοχλησή τους για τις δηλώσεις της κ. Μπιρμπίλη, με δεδομένο μάλιστα ότι η επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας θα κριθεί και απο την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, θεωρούν ότι η κ. Μπιρμπίλη, η οποία δεν είναι εκλεγμένη βουλευτής, επιχειρεί να καλλιεργήσει φιλολαϊκό προφίλ προκειμένου να εγγράψει υποθήκες για τη μελλοντική πολιτική της σταδιοδρομία.
"Δεν μπορούμε να παίρνουμε δογματικές θέσεις, αρνητικές ή θετικές, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Το να βγαίνει ο καθένας και να παίρνει θέση έτσι απόλυτα δεν νομίζω ότι προσφέρει" σχολίασε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε μέσω του ρ/σ Ράδιο 9: "Θα πρέπει οι προσπάθειες που κάνουμε για να βγει η χώρα από την κρίση, να υποστηρίζονται από όλους μας σθεναρά, κάτι το οποίο δεν γίνεται ".
"Βεβαίως, ο κάθε υπουργός μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά είναι σαφές ότι τα υπουργεία δεν είναι τσιφλίκια των υπουργών και την κυβέρνηση τη δεσμεύουν οι συλλογικές αποφάσεις για όλα τα θέματα κανενός" σημείωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και της εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας εν όψει του σχεδίου το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει στους ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ στις 15 Απριλίου.
Το πρόγραμμα φαίνεται να περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Επίσης, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε συμβάσεις παραχώρησης για περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ ερώτημα παραμένει και το θέμα της συμμετοχής του κράτους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, με ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό θέτει θέμα ηθικής και θεσμικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης στο να λάβει δημοσιονομικά μέτρα με ορίζοντα ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ τη θητεία της.
Σε άλλη ερώτηση, ο Δημήτρης Παπαδημούλης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν γιατί το Δημόσιο δεν πούλησε, όπως είχε δικαίωμα, ποσοστό του ΟΤΕ μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο με αποτέλεσμα να χάσει 5% από το δικαίωμα υπερτιμήματος το οποίο είχε.