"Μάχη" για να μην φτάσει το μολυσμένο νερό στη θάλασσα. Σε ύψιστο συναγερμό θέτει την Ιαπωνία ο πρωθυπουργός της. Βοήθεια από τη Γαλλία ζήτησε η διαχειρίστρια εταιρεία των αντιδραστήρων.
Tη διαρροή ραδιενεργού νερού στη θάλασσα από φρεάτια γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα προσπαθούν να σταματήσουν οι Ιάπωνες τεχνικοί με τη χρήση αμμόσακων και την κατασκευή τσιμεντένιων φραγμάτων.
Παρά το γεγονός ότι ένα μίλι βόρεια του εργοστασίου έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας επιμένει στους ισχυρισμούς της ότι δεν έχει καταλήξει μολυσμένο νερό στη θάλασσα.
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, που βάλλεται από την αντιπολίτευση δήλωσε στη Βουλή ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού , χαρακτήρισε την κατάσταση "απρόβλεπτη και εξαιρετικά σοβαρή" και πρόσθεσε: “Είναι μια κατάσταση για την οποία δεν μπορούμε να εκφράσουμε αισιοδοξία”.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν εσφαλμένη η εκτίμηση κινδύνων κατά την επιλογή της τοποθεσίας του εργοστασίου, πριν από 40 χρόνια, ωστόσο δεν εξήγησε γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών.
Η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα επίπεδα ραδιενεργού πλουτωνίου, που εντοπίστηκαν χθες σε πέντε διαφορετικά σημεία στο έδαφος γύρω από το εργοστάσιο δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Οι τεχνικοί που βρίσκονται στους αντιδραστήρες δίνουν μάχη ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πυρήνα, ενώ αντλούν το μολυσμένο νερό το οποίο αποθηκεύουν.
Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι στον αντιδραστήρα 3 το ραδιενεργό μάγμα έχει αγγίξει το προστατευτικό περίβλημα το οποίο λιώνει και αν αναμιχθεί με το μάγμα θα δημιουργηθεί υλικό, που η θερμοκρασία του θα αγγίξει τους 2.500 βαθμούς κελσίου, θα διαπεράσει το υπόγειο, που είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 5 με 7 μέτρα και το υλικό μπορεί να διεισδύσει στη συνέχεια στο υπέδαφος και στη θάλασσα.
Η διαχειρίστρια εταιρεία δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και ζήτησε τελικά βοήθεια από τη Γαλλία, που θα στείλει αύριο τεχνικούς της στους αντιδραστήρες.