Διορθωτικά μέτρα και για το 2011 προαναγγέλλει το οικονομικό επιτελείο, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να παραδέχεται εμμέσως ότι θα είναι μεγαλύτερο το έλλειμμα του 2010. Αντίστροφη μέτρηση και για το επιπλέον πακέτο των 15 δισ. ευρώ ως το 2014.
Τη λήψη διορθωτικών μέτρων και για το 2011 επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά την Τετάρτη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού και υπό το βλέμμα των ελεγκτών της τρόικας που απαιτούν τη διασφάλιση των στόχων του μνημονίου.
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα διορθωτικά μέτρα, επιχειρώντας να αποφύγει νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και γενικευμένη αύξηση φορολογικών συντελεστών.
Τα μέτρα θα έρθουν στο υπουργικό συμβούλιο στις 15 Απριλίου ως "πακέτο" με τα μέτρα της περιόδου 2012-2014, τον σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων και δέσμη μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Η επεξεργασία των διορθωτικών μέτρων για το 2011 γίνεται με φόντο τους δημοσιονομικούς κινδύνους που η τρόικα εκτιμά στο 1,7 δισ. ευρώ, τις αστοχίες του πρώτου διμήνου που φτάνουν στο 1,2 δισ. ευρώ και τη διαφαινόμενη υπέρβαση του περσινού ελλείμματος κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Μιλώντας την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο τέλος της ύφεσης, σημείωσε όμως ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για το τέλος της κρίσης. "Ήδη, η χώρα είναι προς το τέλος της ύφεσης, αλλά όχι στο τέλος της κρίσης" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στον ρ/σ Real FM, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, άφησε να εννοηθεί συν τοις άλλοις ότι το περυσινό έλλειμμα θα κλείσει τελικά πάνω από το 9,5%, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων να χρησιμοποιηθούν και για την επαναγορά χρέους. "Προφανώς -ανέφερε- το έλλειμμα, εφόσον και το ΑΕΠ πέρυσι τελικά ήταν λίγο περισσότερο απ' ό,τι είχαμε υπολογίσει στην αρχή, θα είναι πιο υψηλό από αυτό που είχαμε πει, το 9,5%. Θα δούμε πού θα κάτσει το έλλειμμα του 2010. Αλλά σε κάθε περίπτωση, να μην υποτιμούμε την τεράστια προσπάθεια που έγινε το 2010".
Συστράτευση όλων ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται "σε πόλεμο". "Η υπόθεση αυτή δεν είναι μια υπόθεση της κυβέρνησης ή κάποιων υπουργών με τους υπόλοιπους να παρακολουθούν τους υπουργούς να παλεύουν μέσα σε μια αρένα με το τέρας του δημοσιονομικού προβλήματος και απλώς ως θεατές να χειροκροτούν ή να κατακρίνουν. Εδώ η προσπάθεια είναι πανεθνική. Πρέπει να στρατευθούν οι πάντες. Κι όταν λέω οι πάντες, εννοώ ότι και η αντιπολίτευση ως αντιπολίτευση έχει το δικό της ρόλο" τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Να αποκαλύψει τη πραγματική κατάσταση της οικονομίας κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επικαλούμενος τις σχετικές δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου ότι πρέπει να ειπωθεί όλη η αλήθεια στον λαό. "Τι είναι λοιπόν εκείνο που ξέρουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και δεν το ξέρουν οι πολίτες; Ποια είναι η αλήθεια που κρύβουν;" σχολίασε ο Γιάννης Μιχελάκης.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε μέσω του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA υποστήριξε: "Μια χώρα η οποία βρίσκεται υπό την παρακολούθηση όλου του πλανήτη, όλων των εταιρειών αξιολόγησης, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, του ΔΝΤ, δεν μπορεί να κρύψει τίποτα. Η αλήθεια είναι δεδομένη, την αλήθεια προσπαθούμε να υπηρετήσουμε. Το θέμα είναι αν μπορούμε, στο τέλος, την αλήθεια υπηρετώντας, να έχουμε και αποτέλεσμα".
Δείτε τη συνέντευξη του κ. Χρυσοχοϊδη