Η μείωση του αριθμού των υποχρεωτικών μαθημάτων και η καθιέρωση του θεσμού των ερευνητικών εργασιών για τους μαθητές, οι κεντρικοί άξονες των αλλαγών που θα ισχύσουν στο Λύκειο από την επόμενη σχολική χρονιά και ανακοινώθηκαν το μεσημέρι από την Άννα Διαμαντοπούλου.
Η μείωση του αριθμού των υποχρεωτικών μαθημάτων με αύξηση των ωρών και αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας τους και η καθιέρωση του θεσμού των ερευνητικών εργασιών για τους μαθητές, είναι οι κεντρικοί άξονες των αλλαγών που θα ισχύσουν στο Λύκειο από την επόμενη σχολική χρονιά.
Ανακοινώνοντας το μεσημέρι τις αλλαγές, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είπε πως "είναι ανάγκη το Λύκειο να γίνει μια ισχυρή, αυτόνομη, εκπαιδευτική μονάδα, όπου ο νέος να έχει πρόσβαση στη γνώση αλλα ταυτόχρονα να αναπτύσσει την κριτική ικανότητα… και να μπορεί να προετοιμάζεται για την επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, με ήρεμο και οργανωμένο τρόπο εντός του σχολείου του".
Η Α' Λυκείου θα είναι τάξη γενικής κατάρτισης και παιδείας και θεωρείται "γέφυρα" για τις επόμενες τάξεις. Οι μαθητές θα έχουν επτά βασικά μαθήματα και ένα επιλογής, την "Ερευνητική Εργασία", δηλαδή 8 συνολικά μαθήματα έναντι 16 με 32 ώρες διδασκαλίας από 34.
Στη Β' Λυκείου οι μαθητές μπαίνουν σταδιακά στην εξείδικευση, επιλέγοντας ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις, τη θεωρητική και τη θετική. Τα μαθήματα θα είναι 12 από 17 σήμερα και οι ώρες διδασκαλίας 33 από 35.
Στη Γ' Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις, καθώς προστίθεται και η οικονομική. Τα μαθήματα θα είναι 10 έναντι 16 και οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται από 31 σε 35.
Το μάθημα της Ιστορίας θα είναι υποχρεωτικό και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ το μάθημα των Θρησκευτικών θα είναι υποχρεωτικό στην Α' και Β' Λυκείου και επιλογής στη Γ' τάξη, αλλά με μειωμένες ώρες διδασκαλίας.
Καινοτόμο στοιχείο του νέου Λυκείου θα αποτελούν οι ερευνητικές εργασίες, τις οποίες θα εκπονούν οι μαθητές -είτε κατά ομάδες είτε ατομικά- και στις τρεις τάξεις, ανά τετράμηνο. Τα θέματα των εργασιών θα αντλούνται από τον Πολιτισμό, την Τέχνη, το Περιβάλλον τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και πηγή πληροφοριών θα αποτελεί και το Διαδίκτυο. Οι μαθητές θα βαθμολογούνται στις εργασίες αυτές και ενδεχομένως ο βαθμός να παίζει ρόλο και για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.
Η εφαρμογή των αλλαγών στο Λύκειο, άλλωστε, θεωρείται προϋπόθεση για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2014. Οι βασικές αρχές που έχουν διατυπωθεί για το νέο σύστημα εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προβλέπουν:
Λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα
Μη καθορισμένη εξεταστέα ύλη, όπως σήμερα
Ορισμό συντελεστή βαρύτητας από τα Πανεπιστήμια.
Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, το Λύκειο δεν είναι απλά ο προθάλαμος του Πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ, αλλά μια αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα με λίγα μαθήματα με επαρκή αριθμό ωρών διδασκαλίας στο σχολείο που θα μπορούν να προετοιμάσουν πλήρως τον μαθητή να επενδύσει εκεί που έχει κλήση.
"Η μορφή και το είδος των εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά και καινοτομικά στοιχεία από αυτά που οδηγούν σήμερα στην αποστήθιση και την αντιγραφή" τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε ανακοίνωσή του, εκτιμά ότι το νέο Λύκειο "θα ενισχύσει την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια", ενώ θεωρεί ότι οι αλλαγές διαπνέονται από "προχειρότητα, βιασύνη και έλλειψη σχεδιασμού". Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι αλλαγές ανακοινώνονται την ημέρα που απεργούν οι εκπαιδευτικοί για τις συγχωνεύσεις των σχολείων.
Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι "το νέο Λύκειο κρύβει πίσω από ωραίες λέξεις τα αντιδραστικά και καταστροφικά μέτρα για τη μόρφωση των παιδιών του λαού και έχει τη σφραγίδα νέων μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση".
Ο Συνασπισμός τονίζει ότι "το υπουργείο ανακοίνωσε τις αλλαγές στο Λύκειο που παραμένει προθάλαμος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ως κίνηση αντιπερισπασμού από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων".