Έντονες αντιδράσεις για τη νέα, διπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's. Για "παράλογους κινδυνολόγους που θα διαψευστούν" μιλά ο πρωθυπουργός. Πυρά κατά των οίκων από Κομισιόν και ΔΝΤ. Με νέα υποβάθμιση προειδοποιεί και η Fitch.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα, διπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. ΔΝΤ και Κομισιόν αμφισβητούν την αξιολόγηση, ενώ νέα επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τους οίκους αξιολόγησης για αναξιόπιστες προβλέψεις και μίλησε για "παράλογους κινδυνολόγους" τονίζοντας ότι "όπως διαψεύστηκαν σε όλες τις προβλέψεις τους, έτσι θα διαψευστούν και τώρα".
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος δέχθηκε βροχή ερωτημάτων για την υποβάθμιση της Ελλάδας, δήλωσε ότι η τρόικα έχει τη δική της αξιολόγηση για τη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις για το νέο αυστηρότερο πλαίσιο των οίκων αξιολόγησης θα κατατεθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Αλταφάζ χαρακτήρισε "μονόπλευρη και αδικαιολόγητη" την αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα, είπε ότι η Κομισιόν δεν τη συμμερίζεται και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αξιολογούν ανά τρίμηνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας "με αντικειμενικότητα και διαφάνεια" και υπάρχει ξεκάθαρη διαπίστωση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμόζεται. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Αλταφάζ, η Επιτροπή δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι υπάρχει διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ κατηγορεί τους οίκους αξιολόγησης ότι εντείνουν την αστάθεια στην ΕΕ και ασκούν συστημικές πιέσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Όπως σημειώνεται σε έκθεσή του Ταμείου, "η κρίση χρέους της Ευρώπης έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDSs και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι υποβαθμίσεις σε επίπεδα κοντά στη χαμηλότερη επενδυτική βαθμολόγηση για 'σχετικά μεγάλες οικονομίες', όπως η Ελλάδα, έχουν συστημική επίπτωση και σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης".
"Απειλεί" και η Fitch
Πάντως, οι οίκοι αξιολόγησης δεν δείχνουν να κάμπτονται από τις αντιδράσεις και επιμένουν να προεξοφλούν ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα προϋποθέτει την αναδιάρθρωση χρέους για τις χώρες που θα υπαχθούν. Μία ημέρα μετά την Standard & Poor's, και η Fitch προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση Ελλάδα και Πορτογαλία, τονίζοντας ότι η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ασκεί βραχυμεσοπρόθεσμες πιέσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας.
"Όσο αμφισβητείται η βιωσιμότητα των χωρών της περιφερειακής Ευρώπης -σημειώνεται σε ανακοίνωση της Fitch- η εισαγωγή του ESM από τον Ιούλιο του 2013 ως βασικού πιστωτή, σε συνδυασμό με την πολιτική δέσμευση για διασφάλιση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, εντείνει αντί να εξαφανίζει τους φόβους της αγοράς για αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών τίτλων".
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
"Η ΝΔ επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσης δημιουργίας ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και σύστασης ενός ευρωπαϊκού, επιτέλους, φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το περιεχόμενο όμως της αξιολόγησης είναι άλλη μία επιβεβαίωση ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση" δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Επίθεση στους οίκους αξιολόγησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας, υπογραμμίζοντας ότι "ο λαός δεν πρέπει να παρακολουθεί φοβισμένος τα διάφορα μονοπώλια που διαγκωνίζονται για το ποιο θα αρπάξει τα περισσότερα από τα δικαιώματα, την περιουσία, από την πτώχευσή του".
"Μάλλον αυτά που λέγατε για πιστόλι που είχατε πάνω στο τραπέζι προκειμένου να απειλήσετε δήθεν την ΕΕ έγινε παγίδα και αυτοπυροβοληθήκατε και ως κυβέρνηση και πυροβολήσατε και τη χώρα στο τέλος" δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη.
"Δυστυχώς, οι αγορές κυβερνούν αυτόν τον τόπο, η δικτατορία των αγορών καθορίζει την πορεία πλεύσης. Καμία κυβέρνηση! Αγεστε και φέρεστε από τις αγορές" δήλωσε κατά την ίδια συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης ζήτησε ο προέδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι "η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει το δικό της οίκο αξιολόγησης για να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια, τα οποία θέλουν να λεηλατούν όλους εκείνους οι οποίοι βρίσκονται στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς προφανέστατα και η Ελλάδα".