Παρεμβάσεις στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, "μαχαίρι" στις φοροαπαλλαγές για τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια φέρεται να εντάσσονται στο μεσοπρόθεσμο πακέτο του 2012 - 2015. Αντιδράσεις αντιπολίτευσης.
Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εξειδικευτεί το πακέτο των μέτρων της περιόδου 2012 – 2015 ύψους 22 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και οι διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να κλείσει η "μαύρη" τρύπα του προϋπολογισμού.
Το μεσοπρόθεσμο πακέτο των μέτρων της περιόδου 2012-2015 θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση, στην τρόικα και όπως όλα δείχνουν, το βάρος θα πέφτει κυρίως στις παρεμβάσεις που αφορούν στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το "μαχαίρι" στις φοροαπαλλαγές για τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και την χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Την ίδια ώρα, μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες αρχίζουν να αποδίδουν. "Δημιουργείται ένα κλίμα απαισιοδοξία, η Ελλάδα δεν μπορεί, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, καταστρέφεται η χώρα μας. Καταρχήν καταφέραμε και δεν χρεοκοπήσαμε, με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Δεν είναι απαισιόδοξα στη χώρα μας" υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.
Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί η εξειδίκευση των μέτρων ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι πιθανοί κίνδυνοι από αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ύψος του περυσινού ελλείμματος, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα είναι πάνω από 9,5% που είχε προβλεφθεί αρχικά.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε: "Πρόκειται για μια εθνική υπόθεση. Αυτή η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο εμάς που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κυβέρνηση, βαραίνει τους πάντες. Όχι μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά και την κοινωνία των πολιτών".
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, σε δηλώσεις του κατηγόρησε προσωπικά, τον υπουργό Οικονομικών, γιατην πορεία της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας: "Ενώ λοιπόν περιμένουμε νέα μέτρα ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο MEGA, τα ονομάζει "διαρθρωτικές παρεμβάσεις". Σαν τους καλόγερους του Μεσαίωνα, που βάφτιζαν το κρέας "ψάρι" στην περίοδο της νηστείας".
Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι θεωρεί την ελεγχόμενη πτώχευση "αναπόφευκτη" και κάλεσε τους εργαζόμενους "να ανατρέψουν αυτή την πολιτική".
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Και δεν μπορεί για πολύ ακόμα να κρύβεται". Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση "να εξηγήσει που θα βρει 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και τι νέα μέτρα προτίθεται να πάρει εις βάρος του ελληνικού λαού".
Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του πρακτορείου "Bloomberg" που εκφράζει έντονες αμφιβολίες για τις προοπτικές του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να σπάσει τα ταμπού για την πώληση γης προκειμένου να μειώσει το χρέος της, ενώ κινδύνους στην ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της εντοπίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
"Η υπόθεση όλων των αρμόδιων αρχών -ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή- μέχρι σήμερα είναι ότι η Αθήνα μπορεί να αποπληρώσει όλο το χρέος της. Υπάρχουν, φυσικά, κίνδυνοι" τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του EFSF μιλώντας στη γερμανική "Sueddeutsche Zeitung".