Για ακόμα μια φορά μπαίνουν οι ΔΕΚΟ στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου στην προσπάθεια να υπάρξει περιορισμός του ελλείμματος.
Για ακόμα μια φορά μπαίνουν οι ΔΕΚΟ στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου στην προσπάθεια να υπάρξει περιορισμός του ελλείμματος.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των δαπανών ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο μέχρι και το 2015. Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων , ενώ δεν αποκλείεται και μείωση του μισθολογικού κόστους.
Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αλλαγή στην αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων στο Δημόσιο και αντί για 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις, θα ισχύσει η αναλογία 1 προς 10. Τα στοιχεία από τις αστικές συγκοινωνίες δείχνουν μείωση των ζημιών κατά 16%, ωστόσο αυτή οφείλεται κυρίως στις περικοπές των απολαβών.
Όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, αν και στον ΟΣΕ εφαρμόζεται ήδη το σχέδιο εξυγίανσης κι ενώ οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών, η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει επίδομα θέσης διοίκησης σε όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού έως και 25% επί του νέου μισθού.
Τα μέτρα που θα ληφθούν αρχικά θα αφορούν τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ όμως στο μέλλον θα υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις και για εκείνες που είναι στο χρηματιστήριο.
Οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ δηλώνουν αγωνιστική ετοιμότητα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων δυναμικών κινητοποιήσεων.
Η συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης κατέληξε σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων η πρόταση αφορούσε μειώσεις 5% επί των βασικών μισθών και επιπλέον μειώσεις στα επιδόματα ωρίμανσης, η οποία θα κυμαίνεται από 2% – 3% και αλλαγή του χρόνου ωρίμανσης από το 1 έτος στα 3 έτη.
Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ζητούν να ισχύσει η εθνική συλλογική σύμβαση της ΓΣΕΕ, που προβλέπει πάγωμα αποδοχών για το 2010 και αύξηση 1,7% από τον Ιούλιο του 2011, ενώ έθεσαν και θέμα διασφάλιση των θέσεων εργασίας.