Την ελάχιστη συναίνεση αναζητά η κυβέρνηση. Αρνείται τον διάλογο ο Σαμαράς. "Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση", λέει ο Καρατζαφέρης. Κριτική από Κουβέλη. "Να πούμε την αλήθεια", επαναλαμβάνει ο Λοβέρδος.
Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τρόικας ένα πειστικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών μέτρων για την περίοδο 2012 – 2015.
Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" τόνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους υπουργούς και πρόσθεσε: "Τώρα που έχουμε το ευρωπαϊκό καταφύγιο μετά την απόφαση της ευρωζώνης, που έχουμε δηλαδή τους τρόπους να διασωθούμε για να μην πτωχεύσουμε. Αντί να πιάσουμε τη δουλειά αμέσως και γρήγορα και έντονα, αρχίζει πάλι το πολιτικό σκηνικό να το διαμορφώνει όχι ο δημοσιογραφικός λόγος πρωτευόντως, δευτερευόντως ο δημοσιογραφικός λόγος, πρωτευόντως οι διαρροείς περί ανασχηματισμών εκλογών και λοιπά"
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κρίση και ξαφνιάζοντας με τις θέσεις του κάλεσε και τους συναδέλφους του να εξηγήσουν στους πολίτες τις δυσκολίες, τονίζοντας: "Ποια ζόρια τραβάς ως κυβέρνηση. Να τα ξέρουνε. Γιατί αν δεν τα ξέρουνε δεν μπορούν να σε καταλάβουν. Ή αν τους λες με έναν τρόπο ενοχικό… ναι οτι η κρίση θα ξεπεραστεί…τί ώρα είναι; Είναι δώδεκα…δηλαδή να υπονοείς ότι σε λίγες ώρες σε λίγους μήνες τελειώνεις, ενώ δεν τελειώνεις".
Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε "διεθνές παράδειγμα προς αποφυγήν το μνημόνιο" και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για διάλογο και συνεννόηση με την κυβέρνηση στη βάση των δεσμεύσεων, που έχει ήδη αναλάβει αυτή έναντι της τρόικας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής": "Διάλογο για ποιο πράγμα; Για τα ήδη αποφασισμένα και υπογεγραμμένα; Εσείς θα πηγαίνατε σε διάλογο με κάποιον που έχει ήδη αποφασίσει τί θα κάνει κι έχει δεσμευτεί και πώς θα το κάνει; Διάλογο για αλλαγή πολιτικής, ασφαλώς. Δεν μας ζητούν "υπευθυνότητα". Μας ζητούν συνενοχή. Δεν θα τους την προσφέρουμε".
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί διάλογο και εθνική συνεννόηση, ενώ επιχειρεί να πετύχει έστω και την ελάχιστη συναίνεση.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητά από τον Κάρολο Παπούλια να προκαλέσει διάλογο των πολιτικών δυνάμεων και παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση θεωρώντας μάλιστα ότι τα πράγματα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αναδιάρθρωση χρέους, ενώ σε συνέντευξη του τόνισε: "Είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση όσο κι αν αυτό φοβίζει κάποιους όσο και αν προκαλεί τις αγορές, όσο κι αν ανατριχιάζει τους οίκους αξιολόγησης".
Αν και η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς ερμηνεύθηκε ως συμβολική χειρονομία, ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" και πρόσθεσε: "Προγραμματικές συμφωνίες ναι. Πολιτικές συμπτώσεις, βεβαιότατα, ως αναγκαίες πολιτικές πρακτικές αλλά και φερέγγυες πολιτικές πρακτικές".
Ο Αλέκος Αλαβάνος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για υποτέλεια και ψεύδη, ενώ τόνισε: "Κεντρικός πολιτικός στόχος του μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση της υποτέλειας, του ψεύδους".