Τους όρους του δανείου των 80 δισ. ευρώ θα συζητήσουν την Τρίτη στη Λισαβόνα ειδικοί από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ με την κυβέρνηση της χώρας, μετά την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης.
Τους όρους του δανείου των 80 δισ. ευρώ θα συζητήσουν την Τρίτη στη Λισαβόνα ειδικοί από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ με την κυβέρνηση της χώρας, μετά την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης.
Η Πορτογαλία προσέφυγε στον μηχανισμό τα ξημερώματα της Πέμπτης και η βοήθεια την Παρασκευή από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζωνης, στη σύνοδό τους στη Βουδαπέστη, επιβάλλοντας όμως σκληρούς όρους.
Για την παροχή του δανείου, διάρκειας περίπου τριών ετών, τα πολιτικά κόμματα στη Λισαβόνα θα πρέπει να συμφωνήσουν σε βαθιές περικοπές, μεταρρυθμίσεις και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Όπως προειδοποίησαν, μάλιστα, οι Βρυξέλλες θα είναι μέτρα πολύ πιο αυστηρά από αυτά που απέρριψε πρόσφατα η Βουλή, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογες.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Jyrki Katainen, σχετικά με το πρόγραμμα: "Το πακέτο για την Πορτογαλία θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό, πιο σκληρό και πιο ολοκληρωμένο σε σχέση με αυτό που καταψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Αλλιώς δεν θα έχει νόημα".
"Είναι διπλός ο δρόμος αυτός. Το τάγκο χορεύεται με δύο. Η Πορτογαλία είναι αυτή που πρέπει να υποδείξει τα μέτρα που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα" τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προκειμένου να φθάσει άμεσα η Λισαβόνα στο κατώφλι των Βρυξελλών, φέρνοντας στο φως τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πριν από ένα μήνα- όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών της Πορτογαλία, Αντόνιο ντε Σούσα- ο Τρισέ ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να σταματήσουν να δανείζουν στο κράτος, οδηγώντας την κυβέρνηση Σόκρατες σε αδιέξοδο και την Πορτογαλία πολύ πιο κοντά στο αίτημα για βοήθεια.
Ο ίδιος ο Τρισέ την Πέμπτη δήλωσε ότι "ενθάρρυνε τη Λισαβόνα" πρός αυτή την κατεύθυνση. Μια ημέρα αργότερα, ωστόσο, σχεδόν ανακάλεσε, λέγοντας: "Δεν ωθήσαμε τις τράπεζες να κάνουν οτιδήποτε, δεν ωθήσαμε την κυβέρνηση ή τις αρμόδιες αρχές ή πολιτικές δυνάμεις να κάνουν οτιδήποτε".
Από την άλλη πλευρά, πολλοί υπουργοί Οικονομικών επέκριναν τη Λισαβόνα για την καθυστέρηση και τους χειρισμούς της, πιέζοντας για την ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος μέχρι τα μέσα Μαϊου, δηλαδή πριν τις κάλπες της 5ης Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συμφωνία που να δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, πράγμα δύσκολο εν μέσω μιας κρίσιμης προεκλογικής εκστρατείας.