Συνεχίζονται τα σενάρια του ξένου Τύπου περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τελευταίος τροφοδότης, το Βιομηχανικό Ινστιτούτο της Γερμανίας. H διάψευση ήρθε διά στόματος του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι από την Αθήνα.
Αμείωτη είναι η σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στον διεθνή Τύπο, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Τα σενάρια τροφοδοτούνται από δηλώσεις αναλυτών οικονομικών παραγόντων, όπως του επικεφαλής του Γερμανικού Βιομηχανικού Ινστιτούτου, που υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα και η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει και καλεί τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να προετοιμάζονται για αναδιάρθωση.
Ο Χανς Βέρνερ Σιν σημειώνει χαρακτηριστικά στο Reuters: "Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε κάπως αυτή τη χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος του χρέους. Οι δανειστές θα πρέπει στο μεταξύ να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους".
H απάντηση ήρθε διά στόματος του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος από την Αθήνα απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι τόνισε: "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ' αυτό. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, αποκλείεται να γίνει και κατά τη γνώμη μου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει".
Αντίθετος στην αναδιάρθρωση εμφανίζεται και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Γιργκι Καταϊνεν, ο οποίος τονίζει στο Reuters: "Η αναδιάρθρωση του χρέους (σ.σ. της Ελλάδας) είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά την ίδια χρηματοοικονομική κρίση. Έχουμε μια αρκετά κοινή γραμμή στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Κανείς δεν στηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους σε αυτή τη φάση".
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσαρντ απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και τονίζει ότι δεν είναι σωστό να περιμένει κάποιος γρήγορα αποτελέσματα. "Πρέπει -προσθέτει- να αντιληφθούμε ότι η Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν να κάνουν πολύ δύσκολη μακροοικονομική προσαρμογή, η οποία θα πάρει πολλά χρόνια και δεν μπορεί να κρίνει κάποιος αν είναι επιτυχής μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο εφαρμογής. Πρέπει να τους δώσετε χρόνο και στις καλύτερες περιπτώσεις η προσαρμογή θέλει πολύ μακρύ χρονικό διάστημα".
Στο μεταξύ, ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα της νέας έκδοσης εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Η χώρα μας αναζήτησε στις αγορές, 1,250 δισ. ευρώ. Τελικά το Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. Ευρώ με επιτόκιο 4,8%, αυξημένο κατά 0,05% έναντι της προηγούμενης έκδοσης. Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι το 41% του ποσού καλύφθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Θέσεις αντιπολίτευσης
Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση κάνει κακό στη χώρα και ζητά να μπει τέλος στα σενάρια. "Είναι λάθος να συζητάμε για αναδιάρθρωση. Όλη αυτή η κουβέντα είναι επιβλαβής" τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε σοβαρότητα στους χειρισμούς της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη την οποία δεν βρίσκω σήμερα στην κυβέρνηση."
"Όλα τα σενάρια αναδιάρθρωσης ττου χρέους που παρασκηνιακά επεξεργάζονται κυρίαρχοι πολιτικοί και οιοκονομικοί κύκλοι, έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: Να περάσουν όλα τα βάρη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους για να σώσουν τις τράπεζας και το μεγάλο κεφάλαιο" επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.
"Για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους απαιτείται λύση πανευρωπαϊκού χαρακτήρα" δηλώνει ο εκπροσώπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος.