Ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το '86 αξιολογούν οι αρχές της Ιαπωνίας την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα. Την αναβάθμισαν στο επίπεδο 7.
Διαστάσεις Τσερνόμπιλ λαμβάνει πλέον η καταστροφή στην Ιαπωνία, καθώς οι Αρχές αξιολόγησαν την σοβαρότητα της κρίσης ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του 1986.
Οι ιαπωνικές αρχές έκαναν λόγο για αναθεωρημένες εκτιμήσεις της διαρροής ραδιενέργειας από το κατεστραμμένο εργοστάσιο. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του Τόκιο στηρίχθηκε στα στοιχεία που δίνει η ιδιωτική εταιρεία Tepco, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο.
Τοποθετώντας το δυστύχημα της Φουκουσίμα στον ανώτατο βαθμό της σχετικής κλίμακας, οι Ιάπωνες λένε ότι αυτό αφορά την σοβαρότητα του συμβάντος όχι όμως και την συνολική έκλυση ραδιενέργειας την οποία υπολογίζουν -προς το παρόν- στο ένα δέκατο εκείνης του Τσερνομπίλ.
Η ασάφεια παραμένει στις ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης που διαβεβαιώνει ότι εκλύεται τώρα στο περιβάλλον λιγότερη ραδιενέργεια από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες. Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου μετέβη μάλιστα στην επαρχία της Φουκουσίμα, και έφαγε μπροστά στις κάμερες τομάτες και φράουλες για να πείσει ότι λαχανικά και φρούτα είναι ασφαλή πέραν της επικίνδυνης ζώνης, η οποία σημειωτέον επεκτάθηκε για να περιλάβει ακόμη πέντε κοινότητες.
Και ο πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα απέναντι στην κρίση λέγοντας: "Η κατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα σταθεροποιείται. Η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται… Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιαπωνία να βουλιάξει….."
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκάλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί κοντά στον αντιδραστήρα 4, σ' ένα κιβώτιο με μπαταρίες, που τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την εταιρεία. Δεν έχει διευκρινιστεί, εάν σχετιζόταν με το νέο μετασεισμό των 6,3 Ρίχτερ που έπληξε την ανατολική Ιαπωνία και προκάλεσε την προσωρινή εκκένωση της μονάδας της Φουκουσίμα, αλλά και του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας.