Ασταμάτητες είναι αναλύσεις διεθνών οίκων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια ο υπουργός Οικονομικών αλλά και το ΔΝΤ. Αντίθετες σε αναδιάρθρωση οι τράπεζες.
Σε όλους τους τόνους ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει οποιοδήποτε σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος και προσθέτει: "Είναι μια θέση με την οποία η κυβέρνηση δεν συντάσσεται. Είμαι μια θέση την οποία ακούμε από οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι δυστυχώς επιμένουν να αντανακλούν το αίσθημα της αγοράς αντί να μιλούν πάνω στα βασικά χαρακτηριστικά και τις προοπτικές της οικονομίας και νομίζω πως αντί να κάνει κανένας μια γενικόλογη συζήτηση για το αν μπορεί και κατά πόσο μπορεί ή όχι η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την κρίση χωρίς να πάει σε 'κούρεμα' των ομολόγων της, αυτό που θα ήταν χρήσιμο θα ήταν να δούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται για να μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας και να κάνουμε αυτά που χρειάζεται".
Η Βάσω Παπανδρέου, με συνέντευξή της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το "Βήμα", επιμένει πως πρέπει τώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για αναδιάρθρωση καθώς από το 2013 η διαδικασία αυτή θα είναι προαπαιτούμενο για να υπάρχει βοήθεια από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ενώ η ίδια προσθέτει: "Μιλώ για μία συνεννόηση με τους βασικούς δανειστές μας – για το σύνολο του χρέους μας, εννοείται. Μία τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει κατά περίπτωση, είτε σε μία μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής του, είτε στο λεγόμενο «κούρεμα» των ομολόγων μας. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος".
"Σφυροκόπημα" από S&P και Γερμανούς
Την ίδια στιγμή οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι διεθνείς αναλυτές δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για τις διαψεύσεις κορυφαίων στελεχών της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σήμερα η Standard & Poor's εκτιμά ότι το "κούρεμα" στις τιμές των ομολόγων μπορεί να κυμανθεί από 50% έως 70%. Μάλιστα ο επικεφαλής αναλυτής του διεθνούς οίκου, Μορίτζ Κρέμερ, τόνισε στη γερμανική εφημερίδα "Die Zeit": "Οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι περίπου 1 στις 3 και για να είναι αποτελεσματική οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το 50%-70% των απαιτήσεών τους".
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει αποσπάσματα συνέντευξης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων εάν το ελληνικό χρέος αποδειχθεί μη βιώσιμο. Ο ίδιος τονίζει πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση πριν από το 2013 μπορεί να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.
Το "σφυροκόπημα" περί αναδιάρθρωσης είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των ελληνικών spreads στις 977 μονάδες βάσης και των πορτογαλικών στις 526.
Στην έκθεση της η γερμανική Commerzbank ξεκαθαρίζει πως η συζήτηση δεν πρόκειται να σταματήσει όσο δεν φαίνεται πως αποκαθίσταται η ανάπτυξη στη χώρα και προσθέτει: "Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεχιστεί καθώς η επίμονη ύφεση και η μεγαλύτερη ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν πιο δύσκολο το έργο της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγήσει την οικονομία πίσω στην ανάπτυξη. H Ελλάδα υποτίθεται ότι θα αναχρηματοδοτήσει το 75% του δημόσιου χρέους ωρίμανσης το 2012, αλλά αυτό φαίνεται μάλλον ανέφικτο".
ΔΝΤ: "Δεν έχουμε υπολογίσει αναδιάρθρωση"
Στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους αναφέρθηκε και ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής του ΔΝΤ, Χοσέ Βινιάλς, ο οποίος δήλωσε: "Τα προγράμματα που έχουμε για την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι προγράμματα που βοηθούν τις χώρες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Αυτά τα προγράμματα έχουν φτιαχτεί με την υπόθεση ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους. Είναι μια υπόθεση που έχουμε τώρα και που θα συνεχίσουμε να έχουμε. Βεβαίως είναι πολύ σημαντικό οι χώρες που είναι στο πρόγραμμα αλλά και όσες δεν είναι και οι οποίες πρέπει να λάβουν σημαντικά μέτρα στο μέλλον όπως η Πορτογαλία να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα αποφασιστικά ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών".
Αναδιάρθρωση χρέους για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία βλέπει και ο επικεφαλής επενδύσεων της μεγαλύτερης διαχειρίστριας κρατικών ομολόγων, Pimco, Νήλ Κασακάρι, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg: "Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, καθώς οι διασώσεις δεν είναι αρκετές για να λύσουν τα θεμελιώδη προβλήματα".
Για τους πιθανούς ισχυρούς κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει αναδιάρθρωση χρέους μίλησε στο IRF, Λη Μπουκχάιτ, σύμβουλος για αναδιάρθρωση χρέους της Ουρουγουάης. Ο ίδιος προβλέπει πως εντός δύο ετών η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και συμφωνία με τους πιστωτές της και τόνισε: "Μια 'καθολική προσέγγιση', που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων θα προκαλέσει τεράστιο σεισμό, που θα νιώσει η Λισσαβόνα, η Μαδρίτη και η υπόλοιπη περιφερειακή Ευρώπη".
Κατά της αναδιάρθρωσης οι τράπεζες
Την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση εκφράζουν οι τραπεζίτες και υποστηρίζουν πως θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε".
Ο Παύλος Μυλωνάς, επικεφαλής του Τμήματος Μελετών της Εθνικής Τράπεζας τονίζει: "Μιλάνε για αναδιάρθρωση χωρίς να ξέρουν τι λένε. Η αναδιάρθρωση, που συζητάμε μπορεί να πάρει δύο μορφές. Μιλάμε μόνο για τη μια βασικά. Την εθελοντική. Δηλαδή ότι οι πιστωτές μας συμφωνούν όχι ότι τους το επιβάλλουμε, αυτό είναι το μη εθελοντικό, αυτό είναι Αργεντινή. Για να είναι εθελοντική πρέπει οι πιστωτές να πιστεύουν ότι δεν θα ξαναγίνει ΄κούρεμα' σε τρία χρόνια, που σημαίνει πρέπει να έχεις πετύχει ανεξαρτήτως κάποιο πλεόνασμα και κάποια ανάπτυξη".
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης, δήλωσε για το θέμα μιας πιθανής αναδιάρθρωσης: "Μια συζήτηση η οποία εντείνεται για αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολύ αρνητικά αποτελέσματα".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος υπογράμμισε: "Το κόστος είναι τεράστια από μια απόφαση αποκλειστικά ελληνική, που λέει 'δεν πληρώνω'. Εφόσον δεν κάναμε την αναδιάρθρωση τον Απρίλιο του 2010 στην αναμπουμπούλα, δεν μπορούμε να την κάνουμε. Δεθήκαμε στο άρμα της ΕΕ, πήραμε τα ευρωπαϊκά χρήματα, πρέπει να παλέψουμε για την αξιοπιστία αυτή και πρέπει να συνεχίσουμε".