Υπό τη μορφή... καταιγίδας συνεχίζονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μετά και τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι τον Ιούνιο θα υπάρξουν εξελίξεις. Τα σενάρια αυτά έχουν τινάξει σε ύψη - ρεκόρ τα επιτόκια δανεισμού και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα μας. Συνεχίζει να διαψεύδει ο Παπακωνσταντίνου. , που συνεχίζει να διαψεύδει ο υπουργός οικονομικών,
Υπό τη μορφή… καταιγίδας συνεχίζονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικου χρέους, μετά και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι τον Ιούνιο θα υπάρξουν εξελίξεις. Τα σενάρια αυτά, που συνεχίζει να διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών, έχουν τινάξει σε ύψη – ρεκόρ τα επιτόκια δανεισμού και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα μας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Welt" ότι η ΕΕ έχει παραγγείλει έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα παραδοθεί τον Ιούνιο, και προειδοποιεί ότι εάν αυτή δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα, ίσως χρειαστούν κι άλλα μέτρα.
Σε ερώτηση, μάλιστα, για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζει ότι μέχρι το 2013 αυτή θα μπορεί να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση. "Περιμένω μια λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εάν αυτή η ανάλυση δείξει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, τότε κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό" αναφέρει ο Σόιμπλε.
Επιπρόσθετα, ο Σόιμπλε εμφανίζεται να αμφιβάλλει για την επιτυχή επιστροφή της χώρας μας στις αγορές. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει την επόμενη χρονιά μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων και είναι καθοριστικό να πετύχει στην εφαρμογή του προγράμματος ώστε να μπορέσει να πείσει τους επενδυτές.
Το πρακτορείο Dow Jones επικαλείται δηλώσεις δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων κυβερνήσεων της Eυρωζώνης, που μετέχουν στις συζητήσεις, οι οποίοι βλέπουν αναδιάρθρωση μέσα στο επόμενο έτος, με τον πρώτο να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφύγει στον ισχύοντα μηχανισμό το 2012 για να εξυπηρετήσει λήξεις ομολόγων και τον δεύτερο να δηλώνει ότι η αναδιάρθρωση θα περιλαμβάνει το σύνολο του χρέους, ύψους περίπου 340 δισ. ευρώ.
"To σενάριο που θα εξεταστεί αρχικά θα περιλαμβάνει την επέκταση των αποπληρωμών του χρέους έως και κατά 30 χρόνια. Είναι λιγότερο επώδυνο υπό τις παρούσες συνθήκες" αναφέρει ο ένας εκ των αξιωματούχων της ΕΕ στο Dow Jones Newswires.
Mέσω των "Financial Times", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απορρίπτει για άλλη μια φορά τα σενάρια αναδιάρθρωσης. Παραδέχεται ωστόσο πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές για δανεισμό. "Δεν μπορεί να υπάρξει ετυμηγορία πριν το καλοκαίρι και πριν η Πορτογαλία κλείσει τη συμφωνία. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αποδείχθηκε μεγαλύτερης διάρκειας και δυσκολότερο" σημειώνει και προσθέτει: "Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού… Αλλά περισσότερο χρόνο, όχι υπό την έννοια ενός νέου προγράμματος, αλλά χρόνο για να πείσουμε".
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ρεν και ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Λ. Μπινι Σμάγκι ζητούν να σταματήσει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν καταστροφικές για την κοινωνική συνοχή και τις τράπεζες.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει εάν γίνουν κάποια πράγματα, που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση. Ο Στρος Καν, δήλωσε επίσης: "Καταννοώ πόσο επώδυνο είναι για τον ελληνικό λαό αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί και η κυβερνηση δεν πρέπει να απωλέσει τη δυναμική της".
Ο Ντομινίκ Στρος Καν έθεσε εκ νέου το θέμα της φοροδιαφυγής τονίζοντας πως στην Ελλάδα οι πλούσιοι εξακολουθούν να μην πληρώνουν τους φόρους, που θα πλήρωναν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πρόσθεσε: "Αυτό είναι ένα πρόβλημα".
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, πάντως, οι φωνές -κυρίως από τη Γερμανία- που βλέπουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πληθαίνουν, με τον επικεφαλής του Γερμανικού Βιομηχανικού Ινστιτούτου να δηλώνει ότι περιμένει "επίσημη πτώχευση στην Ελλάδα στο κοντινό μέλλον".
Σε δημοσκόπηση του Reuters, το 60% των οικονομολόγων εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση στην επόμενη πενταετία, η Citigroup σε έκθεσή της βλέπει ως μόνη λύση τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, άποψη που συμμερίζονται και οι επικεφαλής Pimco και S&P.
Στα ύψη πάλι τα επιτόκια δανεισμού
Η δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους προκαλεί αύξηση-ρεκόρ των επιτοκίων δανεισμού.
Την Πέμπτη, το επιτόκιο δεκαετών ομολογων του ελληνικού Δημοσίου έγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 13,16% (1.000 μ.β.). Για τα 5ετή το επιτόκιο έφτασε στο 17,77% (1.501 μ.β.), για τα 3ετη στο 19,22% και για τα 2ετή στο 18,22%.
Στα ύψη και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα, που ανέβηκαν στις 1.165 μονάδες βάσης, που "μεταφράζεται" σε πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας 60,14.
Ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων πυροδοτείται και για τις άλλες αδύναμες χώρες. Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε και το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα spreads για Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία.