Στο 15,1% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες και οι νέοι, με ποσοστό 37% στις ηλικίες έως 24 ετών.
Στο 15,1% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δραματικές προβλέψεις για μια "μαύρη" χρονιά στον τομέα της απασχόλησης.
Σημειώνεται ότι η ανεργία ήταν στο 11,3% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και στο 14,8% τον Δεκέμβριο του 2010. Συνολικά το ποσοστό Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου αποτελεί ρεκόρ εικοσαετίας, ενώ το ποσοστό του Ιανουαρίου είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία ανεργίας.
Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008, μάλιστα, οπότε είχε πέσει και κάτω από το 7%, είναι υπερδιπλπάσιο. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 178.159, σε 4.267.584 άτομα (-4%), και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663 άτομα (+33,4%) φτάνοντας τους 756.795.
Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, εκτινασσόμενη στο 18,8% από 14,9% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010. Σημαντικά αυξημένο, όμως, είναι το ποσοστό και για τους άνδρες, στο 12,4% από 8,7% πέρυσι.
Στις ηλικιακές κατηγορίες, ο εφιάλτης της ανεργίας μαστίζει περισσότερο τους νέους, αφού περισσότεροι από ένας στους τρεις είναι άνεργοι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις ηλικιακές ομάδες 15-24 ετών (ποσοστό 37%) και 25-34 ετών (ποσοστό 21,3%).
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή της ανεργίας, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε τον Ιανουάριο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (22,7%) και στο Νότιο Αιγαίο (20,2%).
Στην Αττική, η ανεργία τον Ιανουάριο του 2011 αυξήθηκε στο 14,6% από 10,7% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και από 7,1% τον Ιανουάριο του 2009.
Μάλιστα, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι "στο τέλος του 2011 η στατιστική ανεργία στα επίπεδα του 17% και η πραγματική στα επίπεδα του 22%, δηλαδή στα επίπεδα των 1.200.000 ατόμων".
Με φόντο την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει στην προοπτική περικοπής κοινωνικών επιδομάτων, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόθεση να θεσπιστούν "εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας".
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Την κυβέρνηση επέκρινε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας: "Στον προκρούστη του Μνημονίου ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση Παπανδρέου το επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως δεν είναι κοινωνικό, είναι ανταποδοτικό και δεν μπορεί να τεθούν εισοδηματικά η περιουσιακά στοιχεια για τη λήψη του".
"Ψεύτικα τα δάκρυα των κυβερνώντων για τους ανέργους και απάτη. Χρειάζονται επειγόντως μέτρα προστασίας" σχολιάζει το ΚΚΕ.
"Με το νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων οι άνεργοι στη χώρα μας θα φτάσουν να είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους και μάλιστα χωρίς επίδομα ανεργίας" τονίζει οΔημήτρης Στρατούλης από τον Συνασπισμό.
Η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "όσο δεν τολμά να περιορίσει την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, η κατάσταση με την ανεργία θα χειροτερεύει".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επισημαίνει ότι "η αναγκαία αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, είναι απαράδεκτο να εξαντλείται στην αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων".