Ένα "παιχνίδι" του σώματος με τους φωτισμούς, ένα χορευτικό σόλο, εμπνευσμένο από βουδιστικό κείμενο, παρουσιάζει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής, ο κορυφαίος Ιάπωνας χορογράφος και χορευτής Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα.
Ένα χορευτικό σόλο, εμπνευσμένο από βουδιστικό κείμενο, παρουσιάζει την Παρασκευή και το Σάββατο, 15 & 16 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής, ο κορυφαίος Ιάπωνας χορογράφος και χορευτής Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, ο οποίος θα εμφανισθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Με το έργο του "Μιρόκου", που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της σειράς "Χορός στο Μέγαρο", ο πρωτοποριακός δημιουργός εκφράζει την αγωνία, τους φόβους, αλλά και τις ελπίδες του σύγχρονου ανθρώπου.
"Μιρόκου" είναι το όνομα που δόθηκε μέσα από ένα ποίημα από τους Ιάπωνες στην τελευταία μετεμψύχωση του Βούδα και εκφράζει το στάδιο λίγο πριν τη νιρβάνα, όταν ο κόσμος αγγίζει την αρμονία.
"Δεν είναι το όνειρο, αλλά η δυνατή πνευματική αναζήτηση του εσωτερικού κόσμου" είπε από την Αθήνα ο Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, αναφερόμενος στο έργο. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν διαχωρίζει τις τέχνες, αλλά τις αντιλαμβάνεται ως μια ολότητα, και δήλωσε θαυμαστής του Μπαχ, του Μπετόβεν αλλά και του Χίτσκοκ, του Ταρκόφσκι και του Θόδωρου Αγγελόπουλου!
Το σόλο ωριαίο χορευτικό "Μιρόκου" αποτελεί μια στοχαστική εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στον χώρο και το φως και αντλεί στοιχεία από την ιαπωνική παράδοση, τον σύγχρονο χορό και τις πολεμικές τέχνες.
Πρόκειται για ένα "παιχνίδι" του σώματος με τους φωτισμούς, που λειτουργούν σαν όψεις του κόσμου, σε όλες τις κλίμακες του μπλε, από το ψυχρό της αυγής μέχρι το θαμπό γαλάζιο, που φτιάχνει την ψευδαίσθηση ενός υποβρύχιου σύμπαντος. Το μπλε σκουραίνει μέχρι το μαύρο της νύχτας και ο χορευτής μοιάζει να δίνει μια μάχη με το φόβο, ενώ τα παράθυρα άπλετου φωτός, που διακόπτουν το μαύρο, υπαινίσσονται μια απελευθερωτική νίκη.
Τον σχεδιασμό των φωτισμών υπογράφει ο ίδιος ο Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, παράλληλα με τη χορογραφία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης.
Ο Τεσιγκαουάρα άρχισε την καριέρα του στο Τόκιο, το 1981, έχοντας σπουδάσει κλασσικό μπαλέτο και πλαστικές τέχνες, και το 1986 έκανε ένα ντεπούτο στην Ευρώπη, στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας του Μπανιολέ, εντυπωσιάζοντας με το προσωπικό, πρωτοποριακό του ύφος, βασισμένο στο διάλογο του χορευτή με το σώμα του.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μέγαρο Μουσικής, ο κορυφαίος Ιάπωνας χορογράφος και χορευτής αναφέρθηκε στην πρόσφατη καταστροφή που συνέβη στην πατρίδα του, προκαλώντας αίσθηση. "Στην Ιαπωνία -είπε- η ζωή αρχίζει σιγά σιγά να επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς… Δεν είναι ότι τίποτα δεν μας ταράζει, απλώς είμαστε πολύ πειθαρχημένοι και συγκρατημένοι όσον αφορά τη δική μας αντιμετώπιση της πραγματικότητας".
Το "Μιρόκου" παρουσιάζεται στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρας Τριάντη, με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Μυτιληναίος.
Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΜEGA.
Τιμές εισιτηρίων: 11,50 ευρώ (φοιτητικά) – 20, 36, 53, 72 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη)