Ως τον "οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της δημιουργίας" και που ξεπερνά τη δημοσιονομική διάσταση χαρακτήρισε το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός. Το ζητούμενο η αναδιάρθρωση της χώρας, όχι του χρέους, ξεκαθαρίζει.
Ως τον "οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της δημιουργίας" και που ξεπερνά τη δημοσιονομική διάσταση χαρακτήρισε το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός. Κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε το πρόγραμμα στις βασικές του αρχές, χωρίς να προσδιορίσει τα μέτρα, για τα οποία παρέπεμψε για μετά το Πάσχα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι με τον σχεδιασμό αυτόν, η κυβέρνηση κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για πολυετείς προϋπολογισμούς. "Για πρώτη φορά -είπε- κυβέρνηση αυτής της χώρας προχωρά στην κατάρτιση ενός τόσο τεκμηριωμένου σχεδιασμού, και αυτό έγινε με συνεργασία και με τους αρμόδιους τομείς της ΚΟ". "Δίνουμε τη μάχη παρά τα εμπόδια, τις απρόβλεπτες καταστάσεις που παρουσιάζονται και τις μεγάλες αντιστάσεις από εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα" δήλωσε.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης καλύπτει τέσσερις κρίσιμους τομείς:
Το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα
Το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη
Την ανάπτυξη με επένδυση στη γνώση, στον πολιτισμό, στην καινοτομία και με σεβασμό στο περιβάλλον
Το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο οδικός χάρτης διορθώνει το τιτάνιο έργο που έχει συντελεστεί στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2009" και "αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας". Αποτελεί έναν προγραμματισμό των βασικών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς, ο οποίος θα παρουσιαστεί αναλυτικά μετά το Πάσχα, θα συμπληρωθεί μέσα από τη διαβούλευση, θα τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή.
Αφού παρουσίασε αναλυτικά τα όσα έχουν συντελεστεί από το 2009 στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Το ξεκίνημα έγινε, τώρα έχουμε τον οδικό χάρτη για το επόμενο βήμα, την επόμενη φάση. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε τον δρόμο για τη διαφορετική και καλύτερη για όλους μας Ελλάδα".
Αναδιάρθρωση χώρας, όχι χρέους
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: "Η προσπάθεια να μειώσουμε το χρέος δεν είναι θέμα αριθμητικής και λογιστικών μεγεθών, είναι προστιθέμενα ελλείμματα, πίσω από τα οποία κρύβονται πρακτικές, νοοτροπίες, πολιτικές φαύλες. Αυτά είναι η βαθύτερη αιτία του χρέους και το χρέος θα καταπολεμηθεί μόνο αν αλλάξουν οι πολιτικές αυτές".
"Το μεγάλο χρέος το διαχειρίζομαστε, ξέρουμε πού και πώς, από τον μηχανισμό στήριξης, μέχρι και την επιτυχία μας να επιμηκύνουμε την αποπληρωμή με χαμηλότερους στόχους" είπε και πρόσθεσε: "Το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος, όχι όταν αναδιαρθώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε τη χώρα… τις δομές της οικονομίας, τη δημόσια διοίκηση, το παραγωγικό μοντέλο, το κοινωνικό κράτος, τα πάντα, και αυτό κάνουμε με το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, τον οδικό αυτό χάρτη".
"Διότι -τόνισε- ακόμη και σήμερα αν με ένα μαγικό ραβδί το χρέος μηδενιζόταν, αλλά κατά τα άλλα δεν άλλαζε τίποτα στη χώρα μας, θα ήταν θέμα ελάχιστων ετών να ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, με υπέρογκο χρέος στις πλάτες του ελληνικού λαού".
Αναφερόμενος στα… αριθμητικά δημοσιονομικά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στόχος είναι οι δαπάνες του κράτους από το 53% του ΑΕΠ που είχαν φτάσει το 2009 με δανεισμό που εκτόξευσε χρέος και έλλειμμα, να μειωθούν ως το 2015 στο 44% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα 2003. Επίσης, τα έσοδα, από το 38% του ΑΕΠ που είχαν καταρρεύσει το 2009, να ανέλθουν στο στο 43% το 2015, δηλαδή στα επίπεδα του 2000.
"Δεν είναι πρωτόγνωροι αυτοί οι στόχοι, πρωτόγνωρη είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε" είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε και πάλι ότι η πορεία θα είναι δύσκολη, δήλωσε όμως απόλυτα πεπεισμένος ότι "θα τα καταφέρουμε", λέγοντας πως υπάρχει η στήριξη των πολιτών. Η πορεία είναι δύσκολη, στο τέλος της όμως βρίσκεται μια πατρίδα που στέκεται αυτόνομη στα πόδια της, κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία και δίνει στους νέους της σιγουριά, ανέφερε.
Για το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι "η όποια μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων εντάσσεται σε μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική". Παράλληλα, μίλησε για διατήρηση στρατηγικού ελέγχου σε στρατηγικούς τομείς μέ τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η διαφάνεια.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για ενοποίηση όλων των κοινωνικών παροχών υπό έναν φορέα, για Καλλικράτη στη δημόσια διοίκηση, για αλλαγή στον τρόπο απονομής των συντάξεων και για στόχο να ενισχυθούν οι χαμηλές συντάξεις το συντομότερο δυνατό.
Αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο άλλος δρόμος που κάποιοι εύκολα και ελαφρά τη καρδία προτείνουν, είναι δρόμος απομόνωσης της χώρας μας, πτώχευσης, εξαθλίωσης των πολιτών για χρόνια". "Αυτόν τον δρόμο τον απορρίπτουμε. Εμείς πάμε να αλλάξουμε τη χώρα οριστικά, χωρίς να υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος, χωρίς να μας κρατά πίσω οποιαδήποτε δύναμη ή δυνάμεις που θέλουν να καθηλώσουν την Ελλάδα στη στασιμότητα και την απραξία". "Εμείς -πρόσθεσε- στη λογική της φυγομαχίας και του 'άστο για αργότερα' που κατέστρεψε την Ελλάδα απαντάμε αποφάσεις και αλλαγές τώρα".
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό, ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε πολλές φορές τη φράση "στο τέλος της θητείας μας", θέτοντας έτσι τέρμα σε όποια σεναριολογία για πρόωρες εκλογές.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού δεν έγινε ευρεία συζήτηση για τις περικοπές κονδυλίων στα υπουργεία, θέμα που προκάλεσε τριβές τις προηγούμενες ημέρες.
Μεταξύ των υπουργών που πήραν τον λόγο, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε πλήρες πάγωμα προσλήψεων και μετατροπή της αναλογίας 1 προς 5 σε 0 προς 5, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για ευρύτερο των δημοσιονομικών πρόγραμμα και είπε στον πρωθυπουργό: "Πρόεδρε, πάρε μια κουδούν και με τις αποφάσεις σου σήμανε συναγερμό".