Στηρίζουν οι περισσότεροι υπουργοί το "πακέτο" μέτρων, που παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παρέμβαση Βενιζέλου με ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την ανάπτυξη. Μέτωπο 5 υπουργών κατά της αποκρατικοποίησης κερδοφόρων οργανισμών.
Στηρίζουν στην πλειοψηφία τους οι υπουργοί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέτρων που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετοί ήταν εκείνοι που περίμεναν κάτι πιο τολμηρό.
Μετά τη σχετική παρουσίαση των αξόνων στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε: "Χαίρομαι γιατί έγινε δεκτό να είναι χρηματοοικονομική κατά βάση η προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς μέσα σε ορίζοντα τεσσάρων ετών το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από άμεσες επενδύσεις θα είναι κατ' ανάγκη περιορισμένο, ενώ μέσα από τη δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων μπορούμε να έχουμε μια σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους".
Όμως ο κ. Βενιζέλος, μίλησε για έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα, λέγοντας: "Στο αναπτυξιακό επίπεδο θα πρότεινα να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, πρακτικές και συγκεκριμένες με γενναίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα η οικοδομή, η οποία πρέπει και μπορεί να κινηθεί και να συμπαρασύρει πολλά άλλα επαγγέλματα και πολλούς άλλους τομείς".
Ο ίδιος είπε πως θα ήταν χρήσιμο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο τόσο τη Μεγάλη Εβδομάδα όσο και την επόμενη του Πάσχα και να ασχοληθεί με θέματα πραγματικής οικονομίας, τη φοροδιαφυγή και τα εισοδήματα.
Ωστόσο μέτωπο αποτελούμενο από τους Χρ. Παπουτσή, Δημ. Ρέππα. Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Τ. Μπιρμπίλη αντιμετώπισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εντός του υπουργικού συμβουλίου κυρίως για την προοπτική πώλησης της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Οι 5 υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του δημοσίου ελέγχου στις στρατηγικές επιχειρήσεις. Ο Χρήστος Παπουτσής είπε χαρακτηριστικά: "Εκεί όπου έγινε αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, έπεσε η κυβέρνηση".
Τη "σκυτάλη" πήρε η Λούκα Κατσέλη η οποία τόνισε: "Δεν πρέπει να ωραιοποιήσουμε τις καταστάσεις για το 2011. Πρέπει να προσέξουμε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων για να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, εκτίμηση μου είναι ότι η ύφεση από το 3% θα πάει στο 4,1%".
Ένα δεύτερο μέτωπο περίμενε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει τώρα σε αναδιάρθρωση χρέους και να μην περιμένει τις αποφάσεις ξένων παραγόντων.
Όμως οι “πράσινοι” βουλευτές παρείχαν στήριξη στον υπουργό σε ο,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές λέγοντας πως πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα, μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Ο κ. Φλωρίδης είπε χαρακτηριστικά: "Υπάρχει σοβαρή αδυναμία σχεδιασμού. Το θέμα είναι πως εξειδικεύουμε την πολιτική μας. Πως την εφαρμόζουμε. Θα κόψουμε επιτέλους κομμάτια σπάταλου κράτους ή θα αναζητούμε συνεχώς έσοδα; Ανοίγουμε αποφασιστικά κλειστά επαγγέλματα ή τα ανοιγοκλείνουμε;"
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έκτωρ Νασιώκας, αναφέρθηκε στο θέμα των μέτρων για το 2011 λέγοντας: "Να ξέρετε ότι το βαρύτερο για μας και για το λαό είναι αυτά τα 3 δισ. Ευρώ η αστοχία για το 2011. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Χρειάζεται συμφωνημένη αναδιάρθρωση του χρέους για τα επόμενα 5 χρόνια. Αναδιάρθρωση τώρα και με κούρεμα χθες".