Γενικοί άξονες μέτρων από τον πρωθυπουργό για να μαζευτούν 26 δισ. ευρώ. "Ψαλίδι" στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου αλλά και το λειτουργικό κόστος. Μετά το Πάσχα η εξειδίκευση των μέτρων.
Επιπλέον μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. Ευρώ για το 2011 μαζί με το "πακέτο" των 23 δισ. Ευρώ για την επόμενη 4ετία, περιλαμβάνει ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, που πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος μέτρων επικεντρώνεται στις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο έχει μεγάλη συμμετοχή.
Το "πακέτο" μέτρων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και έτσι ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.Ο, του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως τα μέτρα είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση και πρόσθεσε: "Η αλήθεια δεν κρύβεται. Κανένας πλέον δεν μπορεί και δεν θέλει να την κρύψει. Πρώτα εμείς. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην εντατική. Σωθήκαμε πέρυσι την τελευταία στιγμή. Συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει όμως είναι στο χέρι μας αν θα είναι νωρίτερα ή αργότερα".
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης τα συνολικά 26 δισ. Ευρώ (3 δισ. Για το 2011 και 23 δισ το 2012 – 2915) θα συγκεντρωθούν από:
Μισθοί Δημοσίου 2 δισ.
Λειτουργία Δημοσίου & ΔΕΚΟ 5,9 δισ.
Εξορθολογισμός δαπανών Υγείας: 2,7 δισ.
Φοροαπαλλαγές & Φοροδιαφυγή: 5,5 δισ.
Μείωση δαπανών ασφαλιστικών Ταμείων & πάταξη εισφοροδιαφυγής: 6 δισ.
Ιδιαίτερα για το Δημόσιο η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μειώνει το προσωπικό για να επιτύχει την εξοικονόμηση 2 δισ. Ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη χωρίς να υπάρξουν απολύσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως θα διατηρηθεί η αναλογία 1 προς 5 στις προσλήψεις, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων θα μειώνεται κατά 10% κάθε χρόνο. Στον σχεδιασμό προβλέπεται ο περιορισμός των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων με υψηλά επιδόματα από τις 24.000 στις 20.000.
Επίσης καθιερώνεται η μερική απασχόληση του μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που στοχεύει περισσότερο στις μητέρες, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως και 5 χρόνια, με σκοπό ο υπάλληλος να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο το ωράριο των υπαλλήλων θα αυξηθεί κατά 40 ώρες την εβδομάδα, από 37,5 που είναι σήμερα. Δραστική αναμένεται να είναι και η περικοπή μέσω του νέου μισθολογίου, των υπερωριών, των αμοιβών των επιτροπών και των επιδομάτων.
Επανέλεγχος αναμένεται να γίνει και στα κοινωνικά επιδόματα. Σε πρώτη φάση θα γίνει καταγραφή, ενώ θα ακολουθήσει επανέλεγχος για να μην χορηγούνται καταχρηστικά σε ορισμένους, που έχουν παρουσιάσει πλαστά δικαιολογητικά.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα καταβάλει τα επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις πλην του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως με τη διασταύρωση στοιχείων θα εξοικονομηθεί ένα τέτοιο κονδύλι, που δεν θα χρειάζεται να καταφύγει το οικονομικό επιτελείο σε καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων.