Επιφυλάξεις και γκρίνια υπουργών και βουλευτών συνάντησε στο υπουργικό συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο "οδικός χάρτης". Οξεία κριτική από την αντιπολίτευση.
Επιφυλάξεις και γκρίνια υπουργών και βουλευτών συνάντησε στο υπουργικό συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο "οδικός χάρτης" που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για τις αποκρατικοποιήσεις, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και τα νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2011.
Οι ενστάσεις ορισμένων υπουργών επικεντρώθηκαν στην αποκρατικοποίηση των μεγάλων ΔΕΚΟ, ενώ αρκετοί βουλευτές έθεσαν θέμα για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, επισήμανε πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και να μην υποκύψει κάτω από το βάρος των προβλημάτων στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να γίνουν αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, ώστε να αντιμετωπιστεί η παραοικονομία αποτελεσματικά και να υπάρξουν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου για να εξεταστούν τα αίτια των αποκλίσεων για το 2010 και να καθορισθούν οι συμπληρωματικές κινήσεις που απαιτούνται.
Χρήστος Παπουτσής, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τίνα Μπιρμπίλη είναι οι υπουργοί που αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις. Ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε πως οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν κατά περίπτωση.
Η Βάσω Παπανδρέου, που έχει διαφωνήσει ανοιχτά με τη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου, επισημαίνει σε συνεργάτες της ότι θα συνεχίσει να λέει ανοιχτά την άποψή της, "γιατί πιστεύει ότι βοηθάει την κυβέρνηση και τη χώρα".
Η κριτική που δέχτηκαν οι υπουργοί και το οικονομικό επιτελείο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφορούσε την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Ενδεικτικά, ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης τονίζει πως υπάρχει αδυναμία σοβαρού σχεδιασμού.
Από την αντιπολίτευση
Από την Κομοτηνή, ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έχει πέσει έξω και ότι παίρνει διπλάσια μέτρα από αυτά που είχε προβλέψει αρχικά, πνίγοντας την πραγματική οικονομία.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τους πολίτες τη Δευτέρα σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα για να διεκδικήσουν λαϊκή εξουσία και οικονομία. "Ο λαός -τονίζει το ΚΚΕ- δεν πρέπει να χάνει άλλο χρόνο. Αρκετά κράτησε ο εμπαιγμός. Οι διαφωνίες διαφόρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων είναι στο πώς θα μοιραστούν τα 76 δισ. που φιλοδοξούν να αρπάξουν από το λαό την επόμενη τριετία".
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης βλέπει ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης την προσφυγή στις κάλπες. "Πιστεύω -λέει- ότι είναι μέτρα των κάδων. Να μην περιμένετε ότι εμείς τα υπόλοιπα κόμματα και ο λαός θα τα υποδεχτούμε μετά βαϊων και κλάδων. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά, είναι λάθος δρόμος. Τα δείγματα γραφής του κ. Παπανδρέου είναι αρνητικά, ανεξαρτήτως αν αυτό γράφεται με 'ει' ή με 'η' ".
Ο Συνασπισμός εκτιμά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σπρώχνουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση και θέτει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. "Η κυβέρνηση -αναφέρει- δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που κατεδαφίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και η οριστική της ήττα θα έρθει από τους ενωτικούς αγώνες της αριστεράς και των εργαζομένων".
Αδιέξοδο στην κυβερνητική πολιτική διαπιστώνει η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας: "Η κυβερνητική πολιτική βρίσκεται σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο. Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν πείθουν την κοινωνία και δεν διαμορφώνουν προοπτική διεξόδου".
Η Ντόρα Μπακογιάννη, που μίλησε στο προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Πάτρα, χαρακτήρισε τις κυβερνητικές εξαγγελίες "αόριστο ευχολόγιο". "Δεν υπάρχει σχέδιο, σαφείς στόχοι και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ο πρωθυπουργός δεν επέδειξε πολιτική τόλμη. Συμβιβάστηκε για να αγοράσει χρόνο και για να αποφύγει τη σύγκρουση με το 'βαθύ κράτος' του ΠΑΣΟΚ" δήλωσε.