Θετική ήταν η πρώτη τοποθέτηση του ΔΝΤ επί του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα και εξειδίκευση αναμένουν οι Βρυξέλλες. Με τον Στρος Καν συναντάται αύριο στην Ουάσιγκτον ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Θετική ήταν η πρώτη τοποθέτηση του ΔΝΤ επί του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.
24 ώρες πριν από τη συνάνστηση Παπακωνσταντίνου – Στρος Καν στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε ότι υπάρχει διάθεσιμη προς αξιοποίηση δημόσια περιουσία που υπολογίζεται στο 100% του ΑΕΠ, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό στοιχείο για τη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για να εξυγιάνει τα οικονομικά της.
"Το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων από την Ελλάδα -ανέφερε χαρακτηριστικά- είναι πιθανόν από τα καλύτερα νέα των τελευταίων μηνών. Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και αυτό μας ανησυχεί όλους. Είναι όμως ένα κράτος με πολλά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αποκρατικοποιηθούν. Πρόκειται, συνεπώς, για μια πολύ σημαντική συνιστώσα για το πώς βλέπουν όλοι την Ελλάδα".
Στον έντονο απόηχο των δηλώσεων και των πληροφοριών περί αναδιάρθρωσης χρέους, ο Αντόνιο Μπόρχες ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα από τη στιγμή που η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμά της, δεν τοποθέτησε ωστόσο την έξοδο στις αγορές στο άμεσο μέλλον.
"Το πρόγραμμα -είπε- εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα γυρίσει ξανά στις αγορές και ότι θα μπορέσει να κάνει βιώσιμο το χρέος της. Το πρόγραμμα προχωρά καλά. Βεβαίως, αυτό δεν αναγνωρίζεται εν γένει και ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην συμβεί σε 12 μήνες, αλλά θα συμβεί. Και είμαστε βέβαιοι γι' αυτό".
Κατηγορηματικά διέψευσε τα περί αναδιάρθρωσης και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας: "Δεν συζητήσαμε καθόλου για το ελληνικό χρέος και την πιθανότητα αναδιάρθρωσής του. Υπάρχει ένα σχέδιο, ένα σχέδιο που έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα και το οποίο εφαρμόζεται".
Από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει σύντομα χρονική και ποσοτική δέσμευση επί συγκεκριμένων στοιχείων του προγράμματος, να καθορισθεί δηλαδή πότε θα πωληθεί τι και με ποια προοπτική.