Να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους το ταχύτερο, με καλή προετοιμασία, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προτείνει ο Κ. Σημίτης. Απορρίπτει κατηγορηματικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου, το ίδιο και ο Τρισέ. Τι λέει το ΔΝΤ.
Να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους το ταχύτερο, με καλή προετοιμασία, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προτείνει ο Κώστας Σημίτης με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει αναγκαία την αναδιάρθρωση χρέους, επικαλούμενος εκτιμήσεις οικονομολόγων που θεωρούν ότι η βιωσιμότητα του χρέους προϋποθέτει επιδόσεις οι οποίες είναι αμφίβολο αν μπορούν να επιτευχθούν. Σημειώνει, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε με περικοπή μέρους του χρέους ή με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.
"Η αναδιάρθρωση -αναφέρει χαρακτηριστικά- θεωρείται αναγκαία ιδίως από οικονομολόγους και ερευνητικά κέντρατ ης ΕΕ. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι ή θα πρέπει να περικοπεί το χρέος ή να επιμηκυνθεί κατά πολύ ο χρόνος εξόφλήσής του και να μειωθεί δραστικά το επιτόκιο".
Σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεκινήσουν απόρρητες συνομιλίες με τους δανειστές μας, ενώ θα πρέπει να γίνει και ενημέρωση της κοινής γνώμης έτσι ώστε οι πολίτες να πειστούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις τους.
Όσον αφορά στις ενστάσεις και ανησυχίες των αξιωματούχων της Κομισιόν και της ΕΚΤ για ενδεχόμενο ισχυρών αναταράξεων στην Ευρωζώνη, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνηση να τους πείσει περί του αντιθέτου, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες δεν πρέπει να υποστούν θυσίες για τα επόμενα 20 έτη, υπό το βάρος του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
"Μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, ώστε τα επόμενα 15-20 χρόνια να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία και θα επανενταχθούμε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη" επισημαίνει και προσθέτει: "Στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία μαζί τους, ώστε να πειστούν ότι δεν θα υπάρξει επίπτωση στην Ευρωζώνη".
Νερό στο μύλο των συζητήσεων έριξαν τα νέα δημοσιεύματα στους "Financial Times" περί γερμανικού σχεδίου αναδιάρθρωσης, για την οποία μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται. Με γραπτή του ανακοίνωση, πάντως, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε διέψευσε ότι υπάρχουν τέτοια σενάρια επί τάπητος.
Θέμα αναδιάρθρωσης δεν τίθεται όσο εφαρμόζεται με αποφασιστικότητα το Πρόγραμμα Προσαρμογής δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, αν και παραδέχθηκε ότι για την επιστροφή στις αγορές ενδεχομένως να χρειαστούν πάνω από 12 μήνες.
"Το πρόγραμμα -είπε ο Αντόνιο Μπόρχες- εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα γυρίσει ξανά στις αγορές και ότι θα μπορέσει να κάνει βιώσιμο το χρέος της. Το πρόγραμμα προχωρά καλά. Βεβαίως, αυτό δεν αναγνωρίζεται εν γένει και ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην συμβεί σε 12 μήνες, αλλά θα συμβεί. Και είμαστε βέβαιοι γι' αυτό".
Κατηγορηματικά διέψευσε τα περί αναδιάρθρωσης και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας: "Δεν συζητήσαμε καθόλου για το ελληνικό χρέος και την πιθανότητα αναδιάρθρωσής του. Υπάρχει ένα σχέδιο, ένα σχέδιο που έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα και το οποίο εφαρμόζεται".
"Η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάρθρωση, τελεία και παύλα" δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το Σάββατο από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Έλληνας υπουργός δέχθηκε "βροχή σχετικών ερωτήσεων από δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιντνερ. Όταν, μάλιστα, του είπαν ότι μια τέτοια προοπτική είναι απλά μαθηματικά, απάντησε ότι εκείνος είναι ο οικονομολόγος και ότι γνωρίζει καλύτερα από τους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στους "Los Angeles Times", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση δεν δίνει λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα και στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας τους κινδύνους για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
"Το κόστος μιας αναδιάρθρωσης που προκαλεί απώλειες στους κατόχους ομολόγων, είναι τα προβλήματα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς δεν μας διασκεδάζει αυτή η ιδέα…" αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Αντίθετος στην αναδιάρθρωση εμφανίζεται και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" αναφέρει: "Τέτοιες συζητήσεις δεν βοηθούν. Άλλωστε μια τέτοια προοπτική την αποκλείει και η κυβέρνηση, που έχει σήμερα την ευθύνη των χειρισμών, και η ίδια η ΕΕ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη κατάσταση και τέτοιες συζητήσεις της κάνουν κακό".
Στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της 5ετίας, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι τονίζουν στην Αθήνα ότι το πρόγραμμα που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα, στέλνοντας το πρώτο θετικό μήνυμα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει σύντομα, μέχρι τα μέσα Μαϊου, χρονική και ποσοτική δέσμευση επί συγκεκριμένων στοιχείων του προγράμματος, να καθορισθεί δηλαδή πότε θα πωληθεί τι και με ποια προοπτική.