Με συντονισμένο τρόπο επιχείρησαν την Κυριακή να ανακόψουν τα συνεχιζόμενα έντονα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους Στρος Καν και Παπακωνσταντίνου, που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον. "Φρένο" και από Ρομπάι.
Με συντονισμένο τρόπο επιχείρησαν την Κυριακή να ανακόψουν τα συνεχιζόμενα έντονα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του ΔΝΤ και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον και συζήτησαν για περίπου 40 λεπτά.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετέφερε με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τη θέση του Ταμείου ότι "αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος", θέση την οποία επιβεβαιώνει και εκπρόσωπος του Ταμείου.
"Δεν το συζητούν… Έχω κουραστεί να το λέω. Δεν παίζει" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του MEGA, διέψευσε και τις πληροφορίρες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, ο Στρος Καν θεωρεί κομβικής σημασίας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, επανέλαβε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, ενώ έθεσε το θέμα της υστέρησης των εσόδων και της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες για να υλοποιηθούν οι σημαντικές αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ εκτίμησε ότι μετά το καλοκαίρι θα βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος και των πρώτων θετικών εξελίξεων, αλλά και ως απόρροια της εισόδου και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.
"Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα και διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες" είπε εκτιμώντας ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν. Ακόμα όμως κι αν δεν συμβεί αυτό, ανέφερε, υπάρχει η λύση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας που μπορεί να αγοράζει, πλέον, κρατικά ομόλογα.
Το βράδυ του Σαββάτου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιντνερ, ο Έλληνας υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" τάσσεται υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους, δήλωσε ότι η "η δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό δεν βοηθάει τη χώρα".
Ο υπουργός υπερασπίστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015 και την αναγκαιότητά του προκειμένου η Ελλάδα να καταπολεμήσει το έλλειμμα, ενώ σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που συναντά αντιδράσεις, είπε ότι "δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητούνται τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό".
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική κάλεσε όσους διαφωνούν να πουν εκείνοι με ποιο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει, ενώ απαντώντας στην εσωκομματική κριτική την οποία δέχεται, τόνισε πως η πολιτική που ασκεί δεν είναι προσωπική αλλά κυβερνητική και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η δουλειά που κάνει υπόκεινται στην κρίση των πολιτών και του πρωθυπουργού.
"Φρένο" από Στρος Καν
Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είχε διαψεύσει και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΔΝΤ, με δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου. Επιλέγοντας πολύ προσεκτικά τις λέξεις του, ο Στρος Καν σημείωσε ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση είναι βασισμένο στο ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της.
"Χαράξαμε το πρόγραμμα με την ελληνική κυβέρνηση επάνω στην υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θέλει αναδιάρθρωση, αλλά να εξοφλήσει το χρέος της. Επάνω σε αυτή την υπόθεση αποφασίστηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η δική μας στήριξη σε αυτό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα" τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, αυτό που είναι σημαντικό για τη χώρα μας είναι η κατά γράμμα εφαρμογή του προγράμματος και η εξειδίκευση των όρων λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού από τους Ευρωπαίους.
"Οι αγορές -είπε- θα μπορούσαν να μιλούν επί ώρες για τη χρησιμότητα του ενός ή του άλλου. Κάθε πολιτική έχει τα υπέρ και τα κατά της. Μέχρι αυτή τη στιγμή δουλεύουμε το πρόγραμμα όπως αυτό έχει χαραχτεί. Για να πετύχει όμως χρειάζονται δύο πράγματα: Να κάνει η χώρα ό,τι επιβάλλει το πρόγραμμα ακόμη κι αν είναι δύσκολο και από την άλλη οι εταίροι, εν προκειμένω οι Ευρωπαίοι, να κάνουν τη δική τους μελέτη αναφορικά με τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων".
Την ίδια ώρα, η "Wall Street Journal" επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων του Ταμείου και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ έχει κάνει κρούση στους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι δεν είναι βιώσιμο. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν, πάντως, από τον εκπρόσωπο του Ταμείου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το βασικό σενάριο που θα εξεταστεί προβλέπει την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κατά 30 χρόνια, ενώ το εναλλακτικό σενάριο συμπεριλαμβάνει και κούρεμα της αξίας των ομολόγων.
Στο ίδιο μήκος και ο Ρομπάι
Δηλώσεις για την αναδιάρθρωση έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μιλώντας στο γαλλικό κανάλι TV5, είπε ότι θέμα αναδιάρθρωσης δεν τίθεται και δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
"Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει γιγαντιαίες προσπάθειες και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αυτές", είπε ο Ρομπάι και πρόσθεσε: "Το αποτέλεσμα μιας αναδιάρθρωσης μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις θετικές".
Παράλληλα, ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν δίνεται αρκετός χρόνος στην Ελλάδα ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.