"Βροχή" καταγγελιών δέχεται το καθεστώς της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς και διεθνείς οργανώσεις ότι χρησιμοποιεί τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς που πλήττουν και αμάχους στην πόλη Μισράτα της Δυτικής Λιβύης.
"Βροχή" καταγγελιών δέχεται το καθεστώς της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς και διεθνείς οργανώσεις ότι χρησιμοποιεί τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς που πλήττουν και αμάχους στην πόλη Μισράτα της Δυτικής Λιβύης.
Η διεθνής οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι οι λιβυκές δυνάμεις χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς ισπανικής κατασκευής, που κατά την έκρηξή τους διασπείρουν 21 βομβίδια, σε μεγάλη ακτίνα.
"Είδαμε κάτι που φάνηκε ως τρεις εκρήξεις βομβών διασποράς στη Μισράτα προχτές. Πολλοί αυτόπτες μας είπαν και για άλλα χτυπήματα με βόμβες διασποράς σε άλλα σημεία, καθώς επίσης υπάρχουν και υπολείμματα από βόμβες διασποράς ή βομβλίδια, όπως φαίνεται" αναφέρει η διευθύντρια επικοινωνίας της οργάνωσης Εμα Ντάλι. Ήδη, μάλιστα, στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν -άγνωστης προέλευσης- βίντεο με σχετικές μαρτυρίες.
Αυτού του τύπου οι βόμβες έχουν απαγορευτεί βάσει Διεθνούς Συνθήκης, αλλά καταγγγέλεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν από τους Αμερικανούς στον πολέμο στο Ιράκ, το 2003, και -τρία χρόνια αργότερα- από τους Ισραηλινούς, στη σύρραξη με τον Λίβανο.
Το καθεστώς Καντάφι, διά του Λίβυου στρατηγού Αμπντάλα Ιμπραήμ, διέψευσε εκ νέου τους ισχυρισμούς, προκαλώντας τους να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία. "Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για χρήση βομβών διασποράς. Κανένας στρατιώτης του λιβυκού στρατού δεν έχει εκπαιδευτεί για τέτοιου είδους όπλα" είπε ο Ιμπραήμ.
Στη Μισράτα οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα για έκτη εβδομάδα, με αδιευκρίνιστο τον συνολικό αριθμό νεκρών και τραυματιών, ενώ στο ανατολικό μετωπο οι ανταρτες αναγκάσθηκαν την Κυριακή σε νέα υποχώρηση μετα τους σφοδρους βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Καντάφι.
Σύμφωνα, πάντως, με τον διοικητή του νοσοκομείου της Μισράτα δρ. Χάλεντ Αμπού Φάλγα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίσθηκαν μόνο χθες στην μεγάλη παραλιακή πόλη της Λιβύης , που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι προσεγγίζει τους 1000, από το τέλος Φεβρουαρίου.
Ο γιατρός διευκρίνισε ότι από την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνει σοβαρά τραύματα που έχουν προκληθεί από βόμβες διασποράς.
Καθώς το αδιέξοδο επί του εδάφους παραμένει, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ παραδέχεται τώρα ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι μακράς διάρκειας. Μιλώντας στην εφημερίδα "Parisien", επισημαίνει ότι "ο Καντάφι δεν είναι εντελώς προβλέψιμος", αποφεύγει πάντως να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση για το εάν το Παρίσι θα μπορούσε να αντέξει, οικονομικά, μία παρατεταμμένη σύρραξη στη Λιβύη.
Σύμφωνα, πάντως, με τους "New York Times", ο Λευκός Οίκος βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση μίας χώρας -κυρίως αφρικανικής- όπου θα μπορούσε να βγει καταφύγιο ο Καντάφι. Αν και, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι μυστικές υπηρεσίες ακόμη αδυνατούν να βρουν στις τάξεις των αντικαθεστωτικών κάποια αξιόπιστη προσωπικότητα που θα ηγηθεί της Λιβύης.