Τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή του μνημονίου έκρουσε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προς την κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι η προσαρμογή προχωρά με βραδύτερους ρυθμούς από αυτούς που απαιτούν οι συνθήκες.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή του μνημονίου έκρουσε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προς την κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι η προσαρμογή προχωρά με βραδύτερους ρυθμούς από αυτούς που απαιτούν οι συνθήκες.
Ο Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος παρουσίασε την έκθεσή του στην τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας, ζητά ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας με την επιδίωξη συμφωνίας των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της προσπάθειας.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι η δυναμική του χρέους παραμένει δυσμενής καθώς η πρόοδος των προσαρμογών δεν είναι ταχεία και παρατηρεί ότι:
Δεν βελτιώθηκε η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα που στηρίζεται στις μεταρρυθμίσεις
Δεν υπάρχει βελτίωση στη λειτουργία του δημόσιου τομέα
Υπάρχουν σημεία κόπωσης και αποκλίσεις στη δημοσιονομική πορεία
Υπάρχουν καθυστερήσεις στην προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν μεγαλύτερη ύφεση.
Συν τοις άλλοις, ο κ. Προβόπουλος χαρακτηρίζει ελλιπή τον επικοινωνιακό χειρισμό των αναγκαίων πολιτικών, αλλά και άτολμη τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων.
Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε πως χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα των μέτρων που λαμβάνονται, ενώ αναφερόμενος εμμέσως στις διαφωνίες υπουργών για το μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων, είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει χωρίς αμφιθυμίες.
"Σήμερα -δήλωσε χαρακτηριστικά- η οικονομία βρίσκεται σε μεταίχμιο καθώς η προσαρμογή έχει κάνει προόδους αλλά παραμένει βραδεία σε σχέση με τη δυναμική του χρέους. Χρειάζεται τώρα μια ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας, που θα καλύψει γρήγορα τις υστερήσεις και θα δώσει νέα ορμή στη μεταρρυθμιστική πολιτική. Βασικές προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι να καταδεικνύεται στην πράξη, η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς αμφιθυμίες και δισταγμούς στο δύσκολο δρόμο που έχει χαράξει".
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι "μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε επιθυμητή".
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει για το 2011 ύφεση που δεν αποκλείεται να υπερβεί και το 3%, ανεργία που θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα ξεπεράσει το 15%, μέσο ετήσιο πληθωρισμό που θα υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2010 θα πλησιάσει όμως το 3,25%.
Στο μεταξύ, διστακτικές παραμένουν οι αγορές έναντι των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της 5ετίας, αναμένοντας τις λεπτομέρειες.
Θετική ήταν κατ' αρχήν η υποδοχή της Κομισιόν, η εκπρόσωπος της οποίας σημείωσε ότι όλα θα συζητηθούν στην τακτική επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας τον ερχόμενο μήνα.
Από το press room, ο Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί "έναν ρεαλιστικό 'οδικό χάρτη' με στόχο την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, που θέτει ως πρώτο στόχο το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών".
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη Χρήστο Σταϊκούρα, παρουσίασαν στοιχεία με τα οποία πιστοποιείται -όπως ανέφεραν- η απόκλιση από τους στόχους και η διάψευση όλων των προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου, επισημαίνοντας ότι η οικονομία έχει μπει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο, ότι το χρέος αυξάνεται και διατηρεί τη δυναμική του κι ότι πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Αναδεικνύοντας, δε, τους χειρισμούς της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης που έλαβε μέτρα για την ενίσχυση των ελάχιστων ωρομισθίων και μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές για τους χαμηλόμισθους, παρά το ότι έχει υπογράψει ανάλογη δανειακή σύμβαση με αυτή της Ελλάδας, ο Γιάννης Μιχελάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση για το ότι δεν διαπραγματεύεται τους όρους του μνημονίου.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά αναμένεται να δεχθεί έντονη πίεση και αμφισβήτηση για τους στόχους που σχετίζονται με τα φορολογικά έσοδα, καθώς όπως παραδέχθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, θα χρειαστούν 18 μήνες για να αποδώσουν οι αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Επί της ουσίας, μπαίνουν αστερίσκοι στον στόχο εξασφάλισης 1,6 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, στα 3,5 δισ ευρώ που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο με ορίζοντα 5ετίας από ανάλογες δράσεις, ενώ με δεδομένο ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η επεξεργασία για το πακέτο των αλλαγών στις φοροαπαλλαγές και στους φόρους υπέρ τρίτων αμφιβολίες υπάρχουν και γι' αυτόν τον στόχο των 2 δισ. ευρώ.