Από υπολογιστή της Citigroup στο Λονδίνο εστάλη το επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές ομολόγων καθώς γινόταν λόγος για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα.
Από υπολογιστή της Citigroup στο Λονδίνο εστάλη το επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές ομολόγων καθώς γινόταν λόγος για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε το ίχνος του email μετά από εισαγγελική εντολή. Το μήνυμα είχε τίτλο "Έρχεται αναδιάρθρωση χρέους το Σαββατοκύριακο" και είχε σταλεί από στέλεχος της Citi σε στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς επισημαίνοντας πως 20 λεπτά πριν σταλεί το μήνυμα αυξανόταν ο θόρυβος γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η Citigroup εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία αναφέρει πως η εταιρεία και οι υπάλληλοι της δεν έχουν κάνει τίποτα μεμπτό και πως υπάρχει ήδη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, ενώ τονίζεται χαρακτηριστικά: "Συνεργαζόμαστε με τις αρχές και δεν θεωρούμε ότι έχει υπάρξει κακόβουλη ενέργεια από την Citi τους υπαλλήλους της".
Όμως η διακίνηση και μόνο ενός τέτοιου μηνύματος και η φημολογία που την ακολούθησε οδήγησαν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στα ύψη. Στα συνεχιζόμενα σενάρια αναδιάρθρωσης ήρθαν να προστεθούν οι εκθέσεις της Goldman Sachs, της Citigroup και της JP Morgan.
Η πρώτη "βλέπει" εθελοντική αναδιάρθρωση το 2012, ενώ η Citi υποστηρίζει πως ο συνδυασμός “κουρέματος” 40% και κατάλληλων μέτρων θα έκαναν το ελληνικό χρέους βιώσιμο.
Η JP Morgan εστιάζει στο τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα της χώρας μας προσθέτοντας πως η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν θα βοηθήσει επί μακρόν και το χρέος θα βρίσκεται "σε εκρηκτικό μονοπάτι".
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, δεν σχολιάζει τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υποστηρίζει πως η εφαρμογή των μέτρων είναι η μόνη επιλογή για τη χώρα μας.
Αιχμηρό είναι και το δημοσίευμα των Financial Times που ζητούν την εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου για την Ελλάδα και την δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως όσο έκτακτες κι αν ήταν οι προσπάθειες της ευρωζώνης κατά της κρίσης χρέους, το μόνο που επετεύχθει ήταν η αναβολή των τελικών αποφάσεων.
Ο Economist πάντως τονίζει πως η συζήτηση για αναδιάρθρωση δεν βοηθάει και προτείνει ως λύση την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα ομόλογα που λήγουν κατά το πρότυπο της Ουρουγουάης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωση του:"Μοναδικό συμφέρον των εργαζομένων είναι να μην αναγνωρίζουν κανένα χρέους, γιατί τους χρωστάνε και δεν χρωστούν. Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ και πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία".
Ο Συνασπισμός αναφέρει πως η κυβέρνηση θεωρεί απόλυτο κριτή τις αγορές και τονίζει: "Όταν έχει αποτύχει παταγωδώς η πολιτική του μνημονίου και οδεύεις προς της χρεοκοπία, όταν με την πολιτική σου υπηρέτησες το νεοφιλελευθερισμό είναι τουλάχιστον φαιδρό να αναζητάς την αιτία των δεινών σε ανώνυμα emails"
Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Όσο η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει να κάνει στο πεδίο της οικονομίας, όσο η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, τόσο τα emails, οι κύκλοι και οι διαρροές θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις".