Δημοσίως απάντησε η υπουργός Περιβάλλοντος στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Eίπε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία ρύθμιση για εισπρακτικούς και μόνον λόγους.
Δημοσίως απάντησε η υπουργός Περιβάλλοντος στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για τακτοποίηση των αυθαιρέτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει το οικονομικό επιτελείο να βρει τρόπους να αυξήσει τα έσοδα για να κάλυψει τη μαύρη τρύπα.
Δέκα ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει κόκκινη γραμμή στο θέμα των αυθαιρέτων, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε μέσω του ρ/σ Βήμα FM πως το θέμα των αυθαιρέτων δεν μπορεί να ρυθμιστεί μόνο για εισπρακτικούς λόγους.
"Αυτό που έλεγα αυτές τις μέρες και το επαναλαμβάνω με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι δεν θα υπάρξει πολεοδομικός και περιβαλλοντικός μανδύας σε μια ρύθμιση που θα έχει μόνο μια εισπρακτική λογική. Επομένως, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει κάτι που ετοιμάζει και το έχει κρύψει ή δεν το έχει αποκαλύψει ή κάτι ετοιμάζει με κάποιο τρόπο που κάποια στιγμή θα δοθεί στη δημοσιότητα" ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Αναφερόμενοι στο θέμα των αυθαιρέτων, κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν: "Η κυβέρνηση παίρνει συνολικά τις αποφασεις. Το θεμα των αυθαιρετων δεν έχει μόνο εισπρακτικό ενδιαφέρον, αλλά κύρια είναι η περιβαλλοντική του διάσταση. Η κυβέρνηση δεν το έχει συζητήσει το θέμα".
Στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη, η Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε πως δεν την ενδιαφέρει να είναι υποψήφια βουλευτής, αλλά να κάνει καλά τη δουλειά που ξέρει, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί και να φύγει από το υπουργείο αν της το ζητήσει ο πρωθυπουργός."Πιστεύω ότι η προσφορά μου είναι στον χώρο τον οποίο ξέρω. Δεν είμαι πολιτικός με την έννοια ότι μπορώ να χειριστώ όλα τα θέματα με τον ίδιο καλό ή κακό τρόπο, αυτό θα κριθεί. Πιστεύω όμως ότι ήρθα για να κάνω αυτό που έχω σπουδάσει και αυτό που ξέρω καλά" σημείωσε.
Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. "Για τη στιγμή που θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση -κρατώντας όμως τον δημόσιο έλεγχο με οποιονδήποτε τρόο μπορεί να συμβεί αυτό- πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της. Αυτό το συμμεριζόμαστε όλοι στην κυβέρνηση και επομένως αποτελεί ένα αντικείμενο προς συζήτηση μεταξύ μας" τόνισε.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κ. Μπιρμπίλη είχε συνταχθεί με τους Χρήστο Παπουτσή, Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ.
Μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έχουν σχηματίσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης που εκλέγεται στην Κοζάνη και διατύπωσε δημόσια τη διαφωνία του την Τρίτη, λέγοντας: "Εγώ θα δώσω όλες μου τις μάχες, θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω την άποψή μου ότι δεν μπορεί να πωληθεί η ΔΕΗ. Όταν έρθει η ώρα θα αποφασίσω".
Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ τάχθηκε και ο Συνασπισμός, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά πήρε θέση υπέρ των απόψεων της κ. Μπιρμπίλη κατηγορώντας το υπουργείο Οικονομικών για περιβαντολογικό πραξικόπημα.