Πάνω από τις 1.300 μονάδες εκτοξεύθηκαν την Τετάρτη τα spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, με φόντο τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, που φουντώνουν σε πείσμα των διαψεύσεων. Για να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα, η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάσσονται καθημερινά τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας, καθώς οι αντιφατικές δηλώσεις και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί αναδιάθρωσης του ελληνικού χρέους καλλιεργούν εκρηκτικό κλίμα στις αγορές.
Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε την Τετάρτη το 16,5%, με τα spread πάνω από τις 1.329 μονάδες βάσης, ενώ στη διετία έγιναν πράξεις με επιτόκιο πάνω από 28% και τα spread στις 2.620 μονάδες βάσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων, της Pimco, με άρθρο του στη "Handelsblatt", υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, καθώς το μόνο που κάνουν τα πακέτα διάσωσης είναι να προσθέτουν νέο χρέος στο ήδη υπέρογκο δανειακό βάρος της χώρας.
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριαν σημειώνει χαρακτηριστικά: "Μέχρι τώρα καμιά από τις λύσεις για την ελληνική κρίση χρέους δεν είχε αποτέλεσμα. Και είμαστε πολλοί -εμού συμπεριλαμβανομένου- που δεν πιστεύουμε ότι θα δουλέψουν στο μέλλον. Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια κατά προτίμηση εθελοντική και εύρυθμη αναδιάρθρωση προκειμένου να ανακουφιστεί".
Τα δημοσιεύματα πληθαίνουν μετά και την επίσημη ανακοίνωση από τη Εurostat για την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2010, με το περιοδικό "Der Spiegel" να υποστηρίζει ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι το κούρεμα του χρέους.
"Το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης -αναφέρει το περιοδικό- δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Το βουνό του χρέους είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν και μπορεί να εξυπηρετηθεί με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης ή με αναδιάρθρωση. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο μοντέλο ανάπτυξης που θα σηματοδοτήσει τη στροφή, απομένει μόνο η δυνατότητα της αναδιάρθρωσης".
Την ίδια ώρα, η γερμανική έκδοση των "Financial Times" τονίζει ότι οι αγορές αντιδρούν με φρίκη στις δηλώσεις του συμβούλου της Aγκελα Mέρκελ και η "Frankfurter Neue Presse" επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν τρέχει σε μαραθώνιο, αλλά βρίσκεται σε μια οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα φθάσει στον προορισμό της.
Κατά της αναδιάρθρωσης τάσσονται ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιο Ορφανίδη να χαρακτηρίζει οποιαδήποτε τέτοια επιλογή. λανθασμένη, μη απαραίτητη και μια "πολύ κακή ιδέα".
Η "τρύπα" που δημιουργεί η υπέρβαση του ελλείμματος του 2010 θα είναι μικρότερη από 2,3 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι η διαφορά δεν θα επιβαρύνει επιπλέον τον φετινό προϋπολογισμό και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο είναι αρκετά. "Η επίπτωση από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 θα είναι μικρότερη από 2,3 δισ. ευρώ. Το πακέτο των πρόσθετων μέτρων 3 δισ. ευρώ που έχουμε προβλέψει αρκεί για να καλύψει τις αποκλίσεις" έλεγαν χαρακτηριστικά.
Για να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα, η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Το αναλυτικό πρόγραμμα των μέτρων ως το 2015 πρέπει να αποσταλεί στην τρόικα ως την 3η Μαϊου και στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει οι συσκέψεις για την προετοιμασία.
Με δεδομένη την υστέρηση στα έσοδα, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η πάταξη της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο τέθηκε επί τάπητος σε κοινή σύσκεψη τεσσάρων υπουργών και ανακοινώνεται τη Δευτέρα.
Παράλληλα, απ' όλους τους υπουργούς έχει ζητηθεί να περικόψουν κι άλλο τις δαπάνες των υπουργείων τους.
Πρόσθετος "πονοκέφαλος", οι ενδοκυβερνητικές έριδες, που "φρενάρουν" το κυβερνητικό έργο, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.