Μήνυμα στις αγορές, την αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε όσους διακινούν σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έστειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, την ώρα που τα spreads κινούνταν στις 1.300 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα όρια των 1.500 μονάδων βάσης.
Μήνυμα στις αγορές, την αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε όσους διακινούν σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έστειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, την ώρα που η ψαλίδα των επιτοκίων παρέμενε ανοικτή στις 1.300 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνου κινούνταν στα όρια των 1.500 μονάδων βάσης.
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε "Κασσάνδρες" και σε "κινδυνολόγους", σημειώνοντας μάλιστα ότι κάποιοι ακόμα και άθελα τους συμπλέουν με τους κερδοσκόπους που βάζουν στο στόχαστρο τη χώρα.
"Στην πλειοψηφία τους -είπε ο πρωθυπουργός- οι 'δημοσιολογούντες', είτε είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε ΜΜΕ, είτε δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές και ανησυχούντες επιστήμονες, επιλέγουν το ρόλο της δήθεν Κασσάνδρας. Αρκετοί δε, έστω και άθελά τους, συνταυτίζονται με συμφέροντα και ιδιοτελείς σύγχρονους μαυραγορίτες, εγχώριους ή και της αλλοδαπής. και ξέρουμε την κερδοσκοπική επίθεση που γίνεται εναντίον της χώρας μας, από εκείνους οι οποίοι έχουν τεράστια συμφέροντα να μην πετύχει".
Τη θέση του ότι η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα επανέλαβε και ο επικεφαλής του Eurogroup μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκε και το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αναδεικνύοντας την ανησυχία διεθνών αναλυτών για αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρωζώνη που δεν μπορούν να εκτιμηθούν.
"Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή, καθώς θα επιφέρει σειρά αδιευκρίνιστων προς το παρόν προβλημάτων, εάν ποτέ καταστεί δυνατόν αυτά να διευκρινιστούν… επομένως δεν πρόκειται καν για υπόθεση εργασίας" ανέφερε ο Γιούνκερ.
Στην άποψη ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο επέμεινε και ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ, συμπληρώνοντας με νόημα ότι με αυτή τη προϋπόθεση εκπονήθηκε και υπογράφηκε το μνημόνιο με την ελληνική κυβέρνηση.
Κοινή είναι, ωστόσο, η διαπίστωση ότι η κατά γράμμα εφαρμογή του μνημονίου είναι αναγκαίος όρος για να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές και για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις που μόλις ξεκίνησαν για το ενδεχόμενο νέων διευκολύσεων όσον αφορά στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις της νέας υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας κ. Φέκτερ, η οποία τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, θεωρώντας ότι μόνο υπό την πίεση του μνημονίου η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει. "Δεν είμαι -είπε- υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα περιόριζε τη πίεση προς την ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας τη χώρα να κινείται σαν μην είχε συμβεί τίποτα".
Εν αναμονή της τρόικας στην Αθήνα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη παρέμβαση του στο υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι πρέπει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφευχθεί νέος κύκλος συζητήσεων περί αναδιάρθρωσης, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι έως την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμο το "πακέτο" μέτρων της πενταετίας και των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να μη ξαναφουντώσουν τα σενάρια για το ελληνικό χρέος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Μιχελάκης, τόνισε ότι το ύψος των spread αποδεικνύει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής κυβέρνησης ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ενδοκυβερνητικής κόντρας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση "σκορποχώρι".