Σε απεργιακές κινητοποιήσεις μια εβδομάδα πριν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ προχωρά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με στόχο να "μπλοκάρει" την πώληση ποσοστού 17% των μετοχών της Επιχείρησης.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις μια εβδομάδα πριν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ προχωρά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με στόχο να "μπλοκάρει" την πώληση ποσοστού 17% των μετοχών της Επιχείρησης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος είπε ότι εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί στις Μαϊου, όπως λέγεται, "τότε ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 7 Μαϊου".
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάλεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν θέση επί του θέματός. Όπως είπε, εάν με συγκεκριμένα στοιχεία πείσουν για την ορθότητα της απόφασης και ότι ο καταναλωτής θα βγει ωφελημένος, τότε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα. "Εχουμε αυτιά να ακούσουμε και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε" τόνισε.
Ο κ. Φωτόπουλος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου για τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, τα οποία οι ίδιοι υπολογίζουν σε 12 δισ., ενώ η χρημστιστηριακή αξία της Επιχείρησης ανέρχεται σήμερα στα 2,5 δισ. ευρώ, νούμερο πάντως που ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης που μίλησε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜEGA" χαρακτήρισε υπερβολικό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έδειξε φωτογραφίες από κατάληψη τον Φεβρουάριο του 2008 στα γραφεία της τότε διοίκησης, στις οποίες εικονίζεται και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου να συμπαρίσταται στους συνδικαλιστές.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σχολίασε ότι σήμερα οι συνδικαλιστές από γνωστοί έγιναν άγνωστοι για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. "Αυτοί που τότε μας εκθείαζαν, σήμερα είμαστε άγνωστοι γι' αυτούς", είπε χαρακτηριστικά. Το υπουργείο, πάντως, δεν θέλησε να σχολιάσει το απόγευμα τις δηλώσεις Φωτόπουλου.
Οι συνδικαλιστές αμφισβήτησαν το πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, που χαρακτηρίζει παράνομες τις χρηματοδοτήσεις 31 εκατ ευρώ από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ και υποστήριξαν ότι ο λόγος της ύπαρξής του είναι η δράση και η στάση που έχει το συνδικάτο στο θέμα της πώλησης του 17% των μετοχών της Επιχείρησης.
Η απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης έκανε λόγο για καταστροφική κινητοποίηση για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τόνισε ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος του διαλόγου.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης ζήτησε οι κινητοποιήσεις "να μην είναι ανεύθυνες και καταστροφικές για την αγορά".