Με ευρεία πλειοψηφία, η Βουλή ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Σκληρή τοποθέτηση από τον πρώην υπουργό Άμυνας.
Με ευρεία πλειοψηφία, η Βουλή ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.
"Ναι" ψήφισαν 226 βουλευτές, "όχι" 9 βουλευτές και "παρών" 9 βουλευτές, ενώ υπήρξε ένα λευκό και 5 άκυρα. Συνολικά στην ψηφοφορία μετείχαν 250 βουλευτές, που σημαίνει ότι 24 βουλευτές δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή που χαράχτηκε με τις τοποθετήσεις που έγιναν στην Ολομέλεια.
Ο ΛΑΟΣ και η Ντόρα Μπακογιάννη με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποχώρησαν από τη διαδικασία, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για συγκάλυψη της υπόθεσης.
Μίλησε για "λάσπη και ψεύδη"
Νωρίτερα, σε μια σκληρή τοποθέτηση από βήματος, ο Άκης Τσοχατζόπουλος μίλησε για σκευωρία και προειλημμένες αποφάσεις. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για επιθέσεις λάσπης και ψεύδους που εξαπολύονται μαζικά και για πολλούς λόγους, από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, προς το πρόσωπό του, και για "μια σειρά μύθους που έχουν εξαπλωθεί και δηλητηριάζουν και τον λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις".
Καυτηριάζοντας τη στάση των "πράσινων" βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση για σύσταση προανακριτικής, είπε ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε σε μια "ενέργεια πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτη", που σκοπό έχει "την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων". Πρόσθεσε, δε, πως νιώθει "οργή αλλά περισσότερο λύπη" για την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν απέναντί του το κόμμα του και μίλησε για "αγνωμοσύνη και θράσος".
Παράλληλα, κατήγγειλε ότι με την πρόταση για προανακριτική αναγορεύθηκαν σε δήθεν αξιόπιστους κατήγορους και δικαστές "οι κατηγορούμενοι μιζαδόροι ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης, ντόπιοι διακινητές μιζών και τα αργυρώνητα επικοινωνιακά εργαλεία τους".
Πίσω απο αυτές τις αναφορές, ορισμένοι είδαν έμμεσες προειδοποιήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος ότι από τη διαδικασία θα αποκαλυφθούν στοιχεία για πολλά πρόσωπα που έχουν ευθυνες.
"Δεν φυγομαχώ, δεν απολογούμαι… Είμαι εδώ γιατί σε όλη μου την πολιτική διαδρομή ήμουν παρών και όχι απών, και κυρίως στις δύσκολες μάχες… Όπως δεν κρύφτηκα εγω, και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από εμένα… Όσοι νόμιζαν ότι θα κατασκευάσουν έναν βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν τον λαό έκαναν λάθος" τόνισε.
Ο ίδιος είπε πως δεν θα κάνει αποκαλύψεις, γιατί απλούστατα δεν έχει να κάνει, και πρόσθεσε: "Δεν μπορώ όμως να κρύψω και την αλήθεια, η αλήθεια είναι που θα αποκαλύψει τη σκευωρία και θα κάψει τους σκευωρούς".
Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απαιτεί την πλήρη ενιαία και συνολική διερεύνηση του θέματος, υπογραμμίζοντας πως "αλήθεια με δόσεις και μάλιστα άτοκες δεν υπάρχει". Επισήμανε, δε, πως στο πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στον ίδιο και είπε ότι η κατατεθείσα πρόταση για προανακριτική μοιάζει με ένα "παντελώς αστήρικτο 'κατηγορητήριο' που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο παρά μόνο σε αόριστες αναφορές και αυθαίρετα συμπεράσματα".
Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε επικριτικός και προς τον νυν υπουργό Άμυνας, αφού υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία Βενιζέλου για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια βασίζεται στην προηγούμενη σύμβαση που έγινε επί των ημερών του και άρα πως γίνεται να υπάρχουν ερωτηματικά για τους χειρισμούς του.
Η τοποθέτηση Τσοχατζόπουλου περιείχε αναφορές στο 1989 και τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν τότε εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να συνδέσει τον εαυτό του με τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
Αναφορικά με τις τοποθετήσεις των κομμάτων που προηγήθηκαν, υπέρ της σύστασης τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά και κατά ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, που αποχώρησαν.
Αιχμές για τον τρόπο που διερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων η γερμανική δικαιοσύνη άφησε ο Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του, υπονοώντας ότι κάνει τα στραβά μάτια προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες των γερμανικών εταιρειών, τονίζοντας ότι γι' αυτό είναι αναγκαία η σύσταση της επιτροής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
"Δημοσιεύματα, σχόλια, ακριτομυθίες και κυρίως στοιχεία από την επιπόλαια, κατά τη γνώμη μου, έρευνα που διεξάγει η γερμανική δικαιοσύνη στα θέματα αυτά, επιβάλλουν να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος" είπε.
Και πρόσθεσε: "Οφείλουμε να κινηθούμε και μπορούμε να κινηθούμε σε άλλο επίπεδο, στο ύψος των περιστάσεων. Και σήμερα είναι μια πάρα πολύ ωραία ευκαιρία να τα συνδυάσουμε αυτά τα δύο και να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό και στο μέτρο που αυτό είναι αναγκαίο και προς τη διεθνή κοινότητα και προς τους γείτονές μας".
"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας προκειμένου να υλοποιήσουμε και την προτροπή του φιλόσοφου Αριστοτέλη ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να θεωρεί ότι ανήκει στον εαυτό του, ο κάθε πολίτης πρέπει να θεωρεί ότι ανήκει στην πόλη", είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μάρκος Μπόλαρης.
Από τη μεριά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος τόνισε: "Εδώ θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι όχι μόνο θα ακολουθήσουμε το Χριστός Ανέστη αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν στα νησιά, στις εκκλησίες. Όταν λέει το Χριστός Ανέστη ο παπάς κλείνει την πόρτα και φωνάζει το άρατε πύλες, αν δεν κάνουμε το άρατε πύλες συνάδελφοι τα γιαούρτια θα μετατραπούν σε καλάζνικοφ. Και πρέπει να το καταλάβουμε".
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλάκος δήλωσε: "Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για συγκρότηση επιτροπής που θα διεξάγει προκαταρκτική εξέταση. Παρ' όλα αυτά θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκής -είναι η πιο ήπια έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω- η πρόταση που γίνεται".
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας εξήγησε τους λόγους της υπερψήφισης της πρότασης από το κόμμα του, λέγοντας: "Ψηφίζουμε αναγκαστικά ναι σε αυτή την αναγκαστικά μονόπλευρη πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μόνο και μόνο για να μην κλείσει η υπόθεση, για να δοθεί μια στοιχειώδης δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης".
"Η βεβαιότητα όλων κάθε μέρα και περισσότερο θα μεγεθύνεται και θα τείνει στη θλιβερή διαπίστωση, ότι όλοι ίδιοι είναι και αυτό το πολιτικό σύστημα το οποίο συν τοις άλλοις αποσυντίθεται, θέλει να λειτουργήσει συγκαλυπτικά" δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει διαβεβαιωθεί ότι δεν θα πάει φυλακή. "Εμείς -είπε- δεν θα συμπράξουμε. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τη ΝΔ, στα… πλακάκια. Κάνετε ό,τι νομίζετε, η αλήθεια δεν θα βρεθεί". Ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Πλεύρης είπε: "Δεν μπορούμε με μια επιτροπή να καλύψουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο" και πρόσθεσε: "Γιατί μόνο ο Τσοχατζόπουλος; Η σύμβαση η συγκεκριμένη εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ σας ερωτώ λοιπόν κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ που είναι η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που ενέκριναν τη σύμβαση που υπεγράφη επί υπουργείας του κυρίου Τσοχατζόπουλου;".
Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: "Δεν είναι δυνατόν σήμερα να παρθούν αποφάσεις που να δίνουν στον ελληνικό λαό την εικόνα ότι πάμε για άλλη μια φορά για συγκάλυψη του θέματος".
Καταγγελία… τορπίλη
Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή η καταγγελία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης τον πίεζε να παραλάβει τα υποβρύχια, καταγγελία που προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος έκανε λόγο για "πρακτικές του υποκόσμου".
Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι επί υπουργίας του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τον είχε επισκεφθεί στο Πεντάγωνο και τον είχε πιέσει να παραλάβει τα υποβρύχια, καθώς και να παραγγείλει τορπίλες, ενώ έβαζε βουλευτές του να καταθέτουν σχετικές ερωτήσεις. "Ξεχνά ότι μου κατέθεσαν ερωτήσεις βουλευτές του ΛΑΟΣ και με επέκριναν και με ήλεγχαν γιατί δεν παρέλαβα τα υποβρύχια;" ανέφερε.
Ο πρώην υπουργός είπε ότι έκανε το καθήκον του με καθαρό κεφάλι και ζήτησε να εξεταστεί από εξεταστική επιτροπή, "προκειμένου να αποδείξει πόσο συκοφάντες είναι εκείνοι που θέλουν να σπιλώσουν τον ίδιο και τη ΝΔ ".
"Ενοχές, ή ερινύες οδήγησαν σε πολιτικό ατόπημα τον κ. Ευαγγ. Μεϊμαράκη. Ουδέποτε υπήρξε η συζήτηση την οποία μετέφερε στη Βουλή. Την διακινούσε όλο το πρωί μεταξύ των βουλευτών, ελπίζοντας ότι θα εμπόδιζε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να αναφέρει αυτά που ανέφερε. Μετέφερε με άλλα λόγια ο κ. Μεϊμαράκης, πρακτικές του υποκόσμου στο ελληνικό Κοινοβούλιο" σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.