Στον πιo κρίσιμο μήνα εξελίσσεται ο Μάιος. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και όλα αυτά να εγκριθούν από την τρόικα που έχει διαμηνύσει για αυστηρό τεστ.
Στον πλέον κρίσιμο μήνα της κυβερνητικής θητειας εξελίσσεται ο Μάιος, όπου στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για το οικονομικό επιτελείο, αφού θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό και τις αποκρατικοποιήσεις, πριν την άφιξη των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικα στις 10 Μαΐου.
Τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, από την Τρίτη, θα ζητήσει στοιχεία για το πακέτο μέτρων της περιόδου 2011 – 2015 απ' όπου προσδοκώνται 26 δισ. ευρώ, για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που έχει ως στόχο την άντληση 15 δισ. έως 17 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013, καθώς και για τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας στην Κέρκυρα, σημείωσε ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών έτσι ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, συμπληρώνοντας ότι μόνο με αλλαγή νοοτροπίας υπάρχει προοπτική διεξόδου από τη κρίση.
"Όταν έχεις πάρει φόρα και πέφτεις στον τοίχο -σημείωσε ο κ. Προβόπουλος- γιατί κάτι τέτοιο συμβαίνει αυτή την στιγμή, η φορά που παίρνεις, ο πόνος που παίρνεις, το κτύπημα που παίρνεις, σε κάνει να σκεφτείς διαφορετικά όταν σηκωθείς όρθιος, τι πήγε τα προηγούμενα χρόνια με λανθασμένο τρόπο, θα βγάλεις τα συμπεράσματα σου και με την αυτογνωσία που έχεις θα πεις 'διορθώνω και πάω, πορεύομαι διαφορετικά' ".
Και συνέχισε: "Οι κρίσεις, είναι ασφαλώς δύσκολες καταστάσεις, πλην όμως είναι και οι αφορμές για ένα καινούργιο ξεκίνημα ελπιδοφόρο".
Η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα συμπίπτει με την αναθέρμανση των συζητήσεων και της φημολογίας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και των ασφυκτικών πιέσεων στις αγορές ομολόγων όπου τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" χαρακτήρισε αδιέξοδη τη σχετική συζήτηση, συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια επιλογή θα έπληττε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" επισημαίνει ότι πρέπει σε συνεργασία με τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να σπάσει επειγόντως ο φαύλος κύκλος των συζητήσεων περί αναδιάρθρωσης και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012 και για όσο χρόνο απαιτηθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσον αφορά στη αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πρόταση για μείωση της φορολογίας και λήψη μέτρων για την οικοδομή.
"Διατύπωσα στο υπουργικό συμβούλιο τη θέση -αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος- πως πρέπει η φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική να προβληθεί με κινήσεις που είναι απλές και εύκολες, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η διευκόλυνση της οικοδομικής δραστηριότητας, από την οποία εξαρτάται πλήθος επαγγελμάτων, με κατάλληλη μεταχείριση 'εργαλείων' όπως οι αντικειμενικές αξίες ή το πόθεν έσχες των απλών πολιτών για την απόκτηση πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας. Το υπουργείο Οικονομικών ξέρει ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα έχουν και εισπρακτικό αποτέλεσμα".