Mε την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων βάζει ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοινώνει το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή.
Mε την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων βάζει "ψαλίδι" στις φοροαπαλλαγές η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Έτσι, από μηδενική βάση και με εισοδηματικά κριτήρια θα εξεταστούν οι φοροαπαλλαγές, όπως τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.α., που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην εκπομπή "ΜEGA Σαββατοκύριακο" ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει εισοδηματικό πλαφόν, χωρίς να προσδιορίσει όμως το ύψος του, πάνω από το οποίο δεν θα ισχύουν για έκπτωση φόρου οι φοροαπαλλαγές στο σύνολό τους ή ένα μέρος αυτών.
Η κυβέρνηση, τη Δευτέρα, ανακοινώνει το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή και ήδη έχουν δοθεί καταστάσεις δικηγόρων, γιατρών και καλλιτεχνών στο ΣΔΟΕ για τους οποίους θα ανοίξουν οι λογαριασμοί, καθώς με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από δημόσιες υπηρεσίες, εμφανίζονται να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο, ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις.
Την Παρασκευή, παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ κατάσταση με 60 ονόματα δικηγόρων, οι οποίοι δηλώνουν κατά μέσο όρο εισόδημα 12.000 ευρώ, όταν με βάση μόνο 4.000 προσφυγές που εμφανίζονται να κάνουν ετησίως στα δικαστήρια, τα ετήσια εισοδήματά τους θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 100.000 ευρώ.
Μια προσφυγή τιμολογείται σήμερα περίπου στα 2.000 ευρώ και άρα συνολικά εισέπρατταν τον χρόνο περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν σε αυτά οποιαδήποτε άλλα έσοδα από παραστάσεις ή δικηγορικές πράξεις.
Στο σχέδιο δράσης για τη φοροδιαφυγή ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην απόδοση στο δημόσιο παρακρατούμενου ΦΠΑ, ενώ με βάση ορισμένα κριτήρια χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, που θεωρούνται υψηλού φορολογικού κινδύνου θα ελεγχθούν για τα δηλούμενα εισοδήματά τους.
Τέλος, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην είσπραξη του φόρου από τόκους καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, ζητώντας γι αυτό το λόγο την συνδρομή ελληνικών τραπεζών για τα πρόσωπα τα οποία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο φέρεται να μετέφεραν χρήματα από ελληνικές σε ξένες τράπεζες.