Επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα μπαίνουν στο στόχαστρο των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που έχουν λίστα με 10.000 φυσικά πρόσωπα, ύποπτα για φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Kαλλιτέχνες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί αλλάο και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω από 200.000 ευρώ, είναι στη λίστα των ελεγκτικών αρχών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με στόχο την αύξηση των εσόδων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχει λίστα με 10.000 φυσικά πρόσωπα, ύποπτα για φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στο ΣΔΟΕ υπάρχει κατάσταση με ονόματα 60 δικηγόρων, οι οποίοι κατά μέσο όρο δηλώνουν εισόδημά 12.000 ευρώ, όταν με βάση μόνο 4.000 προσφυγές που εμφανίζονται να κάνουν το χρόνο, το εισόδημά τους θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 100.000 ευρώ.
Στο στόχαστρο μπαίνουν, επίσης, κατασκευαστές ακινήτων, ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και φυσικά πρόσωπα με υψηλές καταθέσεις. "Κλειδί" στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων παραμένει το κατά πόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να ελέγξουν τα αδήλωτα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών σε ένα κλάδο όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους ελέγχους, σε εισοδήματα προμηθευτών σουπερμάρκετ, επιχειρηματιών ηλεκτρικών ειδών, φαρμακοποιών αλλά και ιδιοκτητών κτιρίων που μισθώνουν σε υπουργεία.
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών και η είσπραξη του φόρου από τόκους καταθέσεων στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό θα ζητηθεί η συνδρομή ελληνικών τραπεζών για τα πρόσωπα εκείνα που φέρεται το τελευταίο χρόνο να μετέφεραν χρήματα σε ξένες τράπεζες.