Δημοσιοποιείται το σχέδιο για την φοροδιαφυγή, όπου θα έχουν δράση, εκτός του υπουργείου Οικονομικών και τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη της τρόικα.
Ενώπιον της τρόικας θα βρεθεί αυτήν την εβδομάδα, για μία ακόμα φορά, το οικονομικό επιτελείο, η οποία έρχεται έχοντας… διπλό στόχο. Την αξιολόγηση των έως τώρα πεπραγμένων προκειμένου να εγκριθεί η πέμπτη δόση του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ και τη συλλογή των στοιχείων εκείνων που θα αποτελέσουν τη βάση της διαβούλευσης μεταξύ των επικεφαλής της τρόικα και του οικονομικού επιτελείου για την οριστικοποίηση του "πακέτου" μέτρων της 5ετίας, καθώς και του πλάνου αποκρατικοποιήσεων.
Ο… αγώνας δρόμου για το οικονομικό επιτελείο ξεκινά από το σχέδιο για τη φοροδιαφυγή και τη μείωση των φοροαπαλλαγών με στόχο 5,5 δισ. ευρώ έως το 2015. Ανάμεσα στις εκκρεμότητες είναι επίσης τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ με στόχο 2,3 δισ. ευρώ, η περαιτέρω μείωση δαπανών των υπουργείων απ' όπου υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και το σχέδιο δράσης για τα ασφαλιστικά ταμεία, τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με στόχο 6 δισ. ευρώ.
Ειδικά όσον αφορά στο σχέδιο για τη φοροδιαφυγή που δημοσιοποιείται ένα 24ωρο πριν την άφιξη της τρόικα στην Αθήνα, κεντρική του λογική είναι οι στοχευμένοι και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα πρότυπα των Αμερικανικών Φορολογικών Αρχών, με έμφαση στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου δηλαδή εκεί που καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
Επιλογή του υπουργείου Οικονομικών είναι, επίσης, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και η μείωση των προστίμων για τυπικές φορολογικές παραβάσεις, ενώ "κλειδί" χαρακτηρίζεται η παράλληλη δράση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, χαρακτήρισε αδιέξοδη τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που έχει φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη διατύπωση αμφιβολιών για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το χρέος ακόμα και με τη κατά γράμμα εφαρμογή του μνημονίου.