Η είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Δύση. Στον μουσουλμανικό κόσμο, όμως, οι αντιδράσεις είναι ανάμικτες, ενώ επισκέπτες ισλαμικών ιστοσελίδων εκφράζουν από δυσπιστία μέχρι οργή και εκτοξεύουν απειλές κατά της Αμερικής.
Η είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Δύση. Στον μουσουλμανικό κόσμο, όμως, οι αντιδράσεις είναι ανάμικτες, ενώ επισκέπτες ισλαμικών ιστοσελίδων εκφράζουν από δυσπιστία μέχρι οργή και εκτοξεύουν απειλές κατά της Αμερικής.
Για κολοσσιαίο πλήγμα στην Αλ Κάιντα κάνουν λόγο δυτικός Τύπος και αναλυτές, με τις δυτικές κυβερνήσεις, χαιρετίζοντας την επιμονή και αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον, να δίνουν έμφαση στην απονομή δικαιοσύνης, που αποτελεί προειδοποίηση ότι η τρομοκρατία δεν μένει ατιμώρητη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως "το μήνυμα που στέλνει η σημερινή μέρα είναι ότι καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν μένει ανεξιλέωτη και αυτό πρέπει αν έγινε σαφές στους οπαδούς της τρομοκρατίας".
Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί χαιρέτισε "την επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών" στην καταδίωξη του Σαουδάραβα αρχιτρομοκράτη, ενώ ο Γάλλος υπουργός Αλεν Ζιπέ προειδοποίησε πως "ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας φυσικά δεν έχει τελειώσει".
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν αποτελεί "σημαντικό επίτευγμα στον αγώνα κατά του κακού κι ένα σημαντικό αποτέλεσμα για όλες τις δημοκρατίες".
"Η εξόντωση του αρχηγού της πιο επικίνδυνης και περίπλοκης τρομοκρατικής οργάνωσης παγκοσμίως λειτουργεί σαν ένα παράδειγμα για όλους και τη χαιρετίζω κι εγω με μεγάλη ικανοποίηση" δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ, ενώ για "μεγάλη επιτυχία" της Ουάσιγκτον έκανε λόγο και η Ρωσία, ζητώντας πάντως πιο στενή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.
Η Αλ Κάιντα δεν έχει ακόμα εξοντωθεί, υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, με πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να επισημαίνουν τώρα τον κίνδυνο αντιποίνων. Μεταξύ αυτών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που δήλωσε: "Η είδηση αυτή είναι καλοδεχούμενη απ' άκρου εις άκρον στη χώρα μας. Δεν σηματοδοτεί όμως το τέλος των απειλών που αντιμετωπίζουμε από τους εξτρεμιστές. Αντιθέτως πρέπει να επαγρυπνούμε ιδιαίτερα τις προσεχείς εβδομάδες".
Αναμικτες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου στις αραβικές χώρες. Για δολοφονία έκανε λόγο η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο. Σε απερίφραστη καταδίκη προέβη η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα, με τον Ισμαήλ Χανιγιε να τονίζει: "Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Χαμάς και Αλ Κάιντα καταδικάζουμε τη δολοφονία ενός μουσουλμάνου και Άραβα πολεμιστή και προσευχόμαστε να αναπαυθεί εν ειρήνη".
Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, οι τοπικοί άρχοντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ο πρόεδρος της χώρας τους μετέφερε τα νέα. Για τον Χαμιντ Καρζάι ήταν μια καλή ευκαιρία να επικρίνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα του, δηλώνοντας ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν έδειξε πως αυτός ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, θα πρέπει να διεξάγεται από την άλλη πλευρά των συνόρων στο Πακιστάν.
Η Παλαιστινιακή Αρχή τόνισε ότι πρόκειται για εξέλιξη "προς όφελος της ειρήνης".
Η Υεμένη, πατρογονική γη του Λάντεν και προπύργιο της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, εξέφρασε και την ελπίδα να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας παγκοσμίως.
Άγνωστο είναι πώς θα αντιδράσουν οι πιο στενοί σύμμαχοι του αρχηγού της Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπαν, που δέχθηκαν σήμερα την προειδοποίηση της Χίλαρι Κλίντον: ''Δεν θα μας κάνετε να εγκαταλείψουμε. Δεν μπορείτε να μας νικήσετε. Μπορείτε όμως να διαλέξετε να εγκαταλείψετε την Αλ Κάιντα και να συμμετάσχετε σε μια ειρηνική πολιτική διαδικασία".
Για "πράξη δικαιοσύνης" για τα θύματα της διπλής τρομοκρατικής του 1989, στις αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες-Σαλαάμ της Τανζανίας, με συνολικό απολογισμό περισσότερους από 500 νεκρούς και πάνω από 10.000 τραυματίες, μίλησε ο πρόεδρος της Κένυας.