Για ακόμη μια φορά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια περι αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς τα "γελοίες φήμες".
Για ακόμη μια φορά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια περι αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς τα "γελοίες φήμες".
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Liberation" υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και κατηγορεί όσους επιμένουν να τα ανακυκλώνουν ότι έχουν στοιχηματίσει πολλά χρήματα στη χρεωκοπία της Ελλάδας. "Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που έχουν στοιχηματίσει πολλά χρήματα σε μία χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό εξηγεί τις γελοίες φήμες των τελευταίων εβδομάδων. Δεν τίθεται κανένα θέμα αναδιάρθρωσης" σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως θεωρεί πιο ενδεδειγμένη λύση την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας δήλωσε επί του θέματος: "Το ευρωπαϊκό συμβούλιο πήρε μία απόφαση, δεν υπάρχει κάτι νεότερο απ' εαυτού. Εγώ απλώς σε ερώτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξέφρασα την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε σε ένα μεταγενέστερο χρονικό διάστημα να έχουμε μια ακόμη καλύτερη διευθέτηση ακριβώς αυτόυ του χρέους των 110 δισ. ευρώ. Τίποτα παραπάνω".
Αίσθηση προκαλεί και η πληροφορία της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας "Handelsblatt", που αποδίδεται σε πηγές που συνομιλούν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι ο Ζαν Κλοντ Τρισέ κατηγορεί ορισμένες τράπεζες για διακίνηση σεναρίων αναδιάρθρωσης και ότι προειδοποίησε μάλιστα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, πως δεν πρέπει να επηρεαστούν οι ίδιοι.
Με συγκεκριμένα συμφέροντα αφήνει να εννοηθεί ότι συνδέονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι ναι μεν μία ελληνική αναδιάρθρωση θα έπληττε ορισμένες τράπεζες στα μεγέθη τους, αλλά αυτές οι απώλειες θα ήταν περιορισμένες έναντι των κερδών που θα αποκόμιζαν από μία τέτοια εξέλιξη.
Ο Ρέγκλινγκ αναφέρει στη "Handelsblatt": "Τις δεκαετίες του '80 και του '90 οι τράπεζες αποκόμισαν πολύ υψηλά κέρδη από την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στη Λατινική Αμερική και στην Ασία. Θα ήθελαν να το κάνουν αυτό και στην Ευρώπη".
Σταθερά κατά της αναδιάρθρωσης τάσσεται ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με νεότερη δήλωσή του σημείωσε πως "η ΕΕ πρέπει να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα που ακολουθείται για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρέος".
Στο ίδιο μήκος, ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντσιο, που δήλωσε: "Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα και παραμένουμε σε αυτό".
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η στάση που θα κρατήσουν Γερμανία και Φινλανδία, καθώς τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δυσκολεύει την οποιαδήποτε μελλοντική έγκριση βοήθειας προς τις υπερχρεωμένες χώρες. Μάλιστα, στη Φινλανδία, οι ευρωσκεπτικιστές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά ούτε και τη βοήθεια στην Πορτογαλία, προτρέποντας τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση. Ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών της Φινλανδίας Τ. Σοϊνι προειδοποίησε πως "η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή" και πως "αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της και άλλες χώρες θα την ακολουθήσουν".
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης καταγγέλλει την ότι "η κυβέρνηση έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της" και ότι "οι συνέπειες της πολιτικής της, τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία, υπήρξαν καταστροφικές".