Εξαιρετικά φιλόδοξο χαρακτηρίζεται το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα αποφέρει περίπου 12 δισ. ευρώ, σε τρία χρόνια. Κλειδί θεωρείται η αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων.
Εξαιρετικά φιλόδοξο χαρακτηρίζεται το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδη, Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο για τη φοροδιαφυγή μπορεί να αποδώσει από φέτος κιόλας 1,5 δισ. ευρώ, άλλα 4,4 δισ. ευρώ το 2013 και άλλα 5,9 δισ. ευρώ το 2013, δηλαδή κάτι λιγότερο από 12 δισ. ευρώ στην τριετία.
Βασικός άξονας του Σχεδίου Δράσης είναι η αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών που, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
Συγχωνεύσεις και καταργήσεις 200 εφοριών
Εφαρμογή ειδικών συντελεστών μέτρησης της απόδοσης των εφόρων
Νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών
Κάρτα αποδείξεων που θα αυτοματοποιήσει την καταγραφή των σχετικών δαπανών
Σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις εφοριών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ένας παράλληλος μηχανισμός -τύπου ΚΕΠ- ο οποίος θα παρέχει φορολογικές υπηρεσίες μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση.
Όσον αφορά στους ελέγχους, θα γίνονται στοχευμένοι και σε συνδυασμό με πολλαπλές διασταυρώσεις και έμφαση στο "ξέπλυμα" χρήματος, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και στα αδήλωτα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ειδικά, δε, όσον αφορά στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, οι οφειλέτες θα στερούνται φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων, ενώ θα δημοσιοποιηθεί και λίστα ονομάτων.
Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως υπάρχει συνεργασία Ελλάδας και Ελβετίας που ήδη απέδωσε μια λίστα με Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί λίστα με ονόματα οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 150.000 ευρώ
Κεντρικός θα είναι ο ρόλος του ΣΔΟΕ, επικεφαλής του οποίου τίθεται ο Ιωάννης Διώτης, πρώην εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση της τρομοκρατίας και στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Το Σώμα θα διενεργήσει 150.000 ελέγχους στην τριετία και υπολογίζεται ότι από τους ελέγχους στις επιχειρήσεις μπορούν να βεβαιωθούν πρόστιμα 200 εκατ. ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες άλλα 200 εκατ. ευρώ. Από τους ελέγχους στα σκάφη αναψυχής και τους ελέγχους πόθεν έσχες 450 εκατ. ευρώ, σε μεσίτες- κατασκευαστές 300 εκατ. ευρώ, στους προμηθευτές του Δημοσίου 100 εκατ. ευρώ.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή "έγκλημα κατά της χώρας" και πρόσθεσε: "Είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες. Μειώνει τα κρατικά έσοδα, άρα δυσχεραίνει τη δυνατότητα του κράτους να δαπανά. Τροφοδοτεί τα ελλείμματα, δημιουργεί μια εξαιρετικά κακή σχέση, έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη και βεβαίως δεν δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να μειώσει όπως το θέλει τους φορολογικούς συντελεστές και έτσι να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση στους συνεπείς φορολογούμενους".
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή ως "βαρίδι στην ανάπτυξη" και τόνισε πως "είναι επιβεβλημένο για τη χώρα να έχει ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό για τις κρατικές υπηρεσίες σχέδιο απέναντι στο φαινόμενο" .
"Κάθε πολίτης για να συνεργήσει, για να συνδράμει, για να συμμετάσχει σε αυτή την εθνική προσπάθεια, θέλει να βλέπει ότι το κράτος λειτουργεί δίκαια, ότι οι υπηρεσίες δρουν με δίκαιο τρόπο, ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και ότι οι νόμοι εφαρμόζονται σε όλους με ίσο τρόπο" δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι "ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία του Σχεδίου είναι η ταχεία και αποτελεσματική επέμβαση ελεγκτικών μηχανισμών, που μέχρι σήμερα σκόρπιων σε διάφορα υπουργεία, δεν ήταν πάντα συντονισμένοι και δεν απέδιδαν όσο θα έπρεπε να αποδώσουν".
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σχολίασε: "Μετά από 20 μήνες και 10 ν/σ, η κυβέρνηση ομολογεί άλλη μία αποτυχία. Ουσιαστικά, ζητά παράταση χρόνου για να καλύψει τις αδυναμίες της, χρησιμοποιεί ξαναζεσταμένες εξαγγελίες".
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας τόνισε: "Νέες φοροαπαλλαγές και δεσμίδες με δισεκατομμύρια στα πόδια του κεφαλαίου, νέες κεραμίδες στα κεφάλια μικρομεσαίων και εργαζομένων. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση πόλεμο στη φοροδιαφυγή έχοντας τη συναίνεση και της ΝΔ και του Καρατζαφέρη".
"Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ της κυβερνητικής προπαγάνδας για τη φοροδιαφυγή δεν μπορεί, ούτε στο ελάχιστο, να κρύψει την τραγική κατάσταση του φορολογικού συστήματος, μετά από 12 μήνες συνεχών εξαγγελιών" σχολιάζει ο Συνασπισμός.
Η Δημοκρατική Αριστερά δηλώνει πως "θεωρεί ότι για να παταχθεί η φοροδιαφυγή πρέπει να υπάρξουν μέτρα συγκεκριμένα και άμεσης απόδοσης, επαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί, ταχύτατη λειτουργία της δικαιοσύνης και προπάντων πολιτική βούληση".
"Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν διατάσσεται ούτε γίνεται με κούφιες απειλές. Δεν γίνεται όταν αρνείσαι να ξηλώσεις μια υπηρεσία που πολλές φορές λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων" επισημαίνει η Δημοκρατική Συμμαχία.
Οι Οικολόγοι σημειώνουν πως η κυβέρνηση "δύσκολα πείθει ότι θεωρεί όντως τη φοροδιαφυγή έγκλημα κατά της χώρας, όταν έχει στο ενεργητικό της την περαίωση, αλλά και σειρά πρόσφατων ελαφρύνσεων προς ισχυρά συμφέροντα".