Ο διαβόητος τρομοκράτης και νούμερο ένα καταζητούμενος σ' ολόκληρο τον κόσμο εκτελέστηκε τα ξημερώματα απο Αμερικανούς κομάντος, μετά απο μία κινηματογραφική επιδρομή στο κρησφύγετό του, μία έπαυλη σε ένα ακριβό προάστιο της πρωτεύουσας του Πακιστάν, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.
Την είδηση του θανάτου του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, με έκτακτο διάγγελμά του τη Δευτέρα, σχεδόν μεσάνυχτα Κυριακής ώρα Αμερικής, μόλις λίγους μήνες πριν από την 10η, "μαύρη" επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο διαβόητος τρομοκράτης και νούμερο ένα καταζητούμενος σ' ολόκληρο τον κόσμο, εκτελέστηκε τα ξημερώματα απο Αμερικανούς κομάντος, μετά απο μία κινηματογραφική επιδρομή στο κρησφύγετό του, όχι σε κάποια σπηλιά του Αφγανιστάν, αλλά στο Πακιστάν, μέσα σε συγκρότημα-φρούριο, μόλις 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.
"Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ διενήργησαν επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της Αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών" ανέφερε ο Ομπάμα στο διάγγελμά του, κάνοντας λόγο για "απόδοση δικαιοσύνης".
Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, τον περασμένο Αύγουστο υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις ότι ο Λάντεν κρυβόταν στα βάθη του Πακιστάν. Την περασμένη εβδομάδα, οπότε κρίθηκε ότι υπήρξε πλέον πληροφορία ικανή ώστε να αναληφθεί δράση, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για να γίνει η επιχείρηση, την οποία έφερε σε πέρας μια μικρή ομάδα επίλεκτων αμερικανικών δυνάμεων.
Το συγκρότημα όπου κατοικούσε ο Λάντεν βρίσκεται στο Αμποταμπάν, σε μια περιοχή ευρύτερα πυκνοκατοικημένη και πολύ ανεπτυγμένη. Εκεί προσγειώθηκαν ελικόπτερα, με περίπου 24 Αμερικανούς κομάντος, που αντάλλαξαν πυρά με τους σωματοφύλακες και τον ίδιο τον Σαουδάραβα τρομοκράτη. Αποκλειστικές εικόνες που μετέδωσε το δίκτυο ABC από το εσωτερικό του συγκροτήματος μαρτυρούν ότι διεξήχθησαν σκληρές μάχες. Διήρκεσαν περί τα 40 λεπτά και έληξαν με τον Μπιν Λάντεν νεκρό, τραυματισμένο θανάσιμα από σφαίρα στο κεφάλι.
"Πρώτα έριξαν πυρά και οβίδες. Μετά ήρθαν τα ελικόπτερα και βγήκαν από αυτά κομάντο, οι οποίοι περικύκλωσαν το κτιριακό συγκρότημα εμποδίζοντας τους ντόπιους να πλησιάσουν. Είχε νυχτώσει και είχαν φακούς στις κάννες. Έδιωξαν σε γλώσσα Παστού τους περίεργους και ξεκίνησαν την επιχείρηση" περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας.
Εκτός από τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση: Ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν, δύο συνεργάτες του και μία γυναίκα που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες ως ανθρώπινη ασπίδα. Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν επίσης δύο γυναίκες.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι παρόλο που ήταν ένα πολυετελές σπίτι, δεν είχε παροχή Ιντερνετ ούτε σύνδεση με τηλέφωνο, χωρις αμφιβολία για να αποφύγει να τον εντοπίσουν. Επίσης, όμως, είχε τοίχους 4- 6 μέτρων με συρματόπλεγμα στην κορυφή τους, ένα συγκρότημα όπου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν πίστευε ότι θα ήταν ασφαλής.
Το γεγονός ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε εδώ και μήνες ανενόχλητος επί του πακιστανικού εδάφους γεννά πολλά και εύλογα ερωτηματικά για τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Πόσο δε μάλλον, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκρότημα-φρούριο βρισκόταν πολύ κοντά σε πακιστανική στρατιωτική ακαδημία και η κατασκευή του είχε ολοκληρωθεί εδώ και 6 χρόνια!
Την επιχείρηση στο πακιστανικό έδαφος διηύθυνε ο επικεφαλής της CIA, Λέον Πανέτα, σε απευθείας σύνδεση από το αρχηγείο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.
Ο αγγελιαφόρος… έδειξε το δρόμο
Για να καταλήξουν στο κρησφύγετο του Λάντεν οι Αμερικανοί κομάντος, χρειάστηκαν έρευνες ετών της CIA. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με τη βοήθεια ενός Λίβυου κρατούμενου στο Γκουαντανάμο, ο οποίος στη διάρκεια της ανάκρισης, όχι πολύ μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, υπέδειξε έναν Πακιστανό ως τον πιο έμπιστο άνθρωπο του Λάντεν.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο οποίος λειτουργούσε ως ο αγγελιαφόρος του ηγέτη της Αλ Κάιντα, ταυτοποιήθηκε πριν από 4 χρόνια, μέσω στοιχείων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια σκληρών ανακρίσεων κρατουμένων σε φυλακές της Πολωνίας και της Ρουμανίας.
Tο άτομο που κατονόμαζαν οι κρατούμενοι ως έμπιστο του Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πακιστάν και τέθηκε σε στενή παρακολούθηση. Τον περασμένο Φεβρουάριο τα ίχνη του οδήγησαν στην έπαυλη του Αμποταμπάν, όπου επιβεβαιώθηκε ότι ζούσε ο Λάντεν με μερικές από τις γυναίκες και τα παιδιά του.
Τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της σύγκρουσης της CIA με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες που οδήγησε στη σύλληψη και μετά στην απέλαση ενός σημαντικότατου Αμερικανού πράκτορα που παρακολουθούσε τον Λάντεν, αποφασίστηκε να γίνει επιχείρηση από αέρος. Στην τελευταία, όμως, εκ των 5 συσκέψεων που έγιναν τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, ο ίδιος ο Ομπάμα φέρεται να διέταξε την αναβολή μιας τέτοιας επιχείρησης, υπό τον φόβο ότι μπορεί να μην υπάρξουν οι απαραίτητες αποδείξεις σε περίπτωση θανάτου του Λάντεν. Αντ' αυτής, έδωσε εντολή να γίνει επιχείρηση στο έδαφος.
Η επιχείρηση, μάλιστα, φέρεται να επισπεύσθηκε μετά τη διαρροή των εγγράφων για το Γκουαντάναμο από το Wikileaks, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες για τον… ταχυδρόμο του Μπιν Λάντεν, ονόματα άλλων στενών συνεργατών του και μελών της Αλ Κάιντα που κατάγονται από τη Λιβύη.
"Θρίλερ" με τη σορό
Το γύρο του κόσμου έκανε το πρωί φωτογραφία που κυκλοφόρησε μέσω Διαδικτύου, αναφέροντας ότι απεικονίζει νεκρό τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι είναι πλαστή.
Την ίδια ώρα, ένα άλλο θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη με τη σορό του αρχιτρομοκράτη. Από το Πακιστάν, λέγεται ότι μεταφέρθηκε αρχικά στο Αφγανιστάν. Εκεί, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε τεστ DNA, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται πράγματι για τον Μπιν Λάντεν, κατόπιν διασταύρωσης -όπως αναφέρει το ABC- με το γεννετικό υλικό της νεκρής αδελφής του, το οποίο είχε φυλαχτεί γι' αυτό και μόνον τον λόγο στην Αμερική.
Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε πως η εξέταση έδειξε πλήρη και απόλυτη επιβεβαίωση ότι η σορός ανήκει στον Λάντεν. "Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία" ανέφερε.
Στη συνέχεια, η σορός του Λάντεν ποντίστηκε στη θάλασσα ώστε, κατά μία εκδοχή, να μην γίνει ο τάφος του τόπος προσκυνήματος των οπαδών του. Οι Αμερικανοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι υπήρξε απροθυμία κάποιων κυβερνήσεων να αναλάβουν την ταφή και κηδεία του.
Δύο αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και του Πενταγώνου ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι ο Λάντεν έτυχε κανονικής θρησκευτικής τελετής στη γέφυρα αμερικανικού αεροπλανοφόρου, με απόλυτο σεβασμό στη μουσουλμανική παράδοση, πριν ριφθεί η σορός του στα ανοιχτά της θάλασσας του Ομάν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν στη διάθεσή τους βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση, αλλά η απόφαση για τη δημοσιοποίηση ή όχι του υλικού θια ληφθεί σε σύσκεψη κορυφής, με τη συμμετοχή προέδου και αντιπροέδρου. Φαίνεται πάντως να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις καθώς λένε πως η φωτογραφία του νεκρού Λάντεν θα μπορούσε να γίνει αφίσα σε όλο τον κόσμο.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, ότι στο κρυσφήγετο στο Πακιστάν βρέθηκαν πολλά στοιχεία, καθώς και όλο το αρχείο της Αλ Κάιντα από την ημέρα της ίδρυσής της.
Τέλος εποχής
Το τέλος του Λάντεν θεωρείται ότι αποτελεί ένα καίριο πλήγμα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, σε μία περίοδο όπου οι γεωπολιτικές ισορροπίες επανακαθορίζονται, μέσα από την αναταραχή, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Για τον Μπαράκ Ομπάμα, προσωπικά, είναι μία τεράστιας σημασίας πολιτική νίκη, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν υπήρξε για μια περίπου δεκαετία ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον πλανήτη, οραματιστής μιας παγκόσμιας μουσουλμανικής αυτοκρατορίας τρόμου που μετά τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 2001 τράπησε σε φυγή στα βουνά του Αφγανιστάν, από όπου και ξέφυγε της σύλληψης.
Πριν καν γίνει η επίσημη επιβεβαίωση, εκατοντάδες Αμερικανοί είχαν ξεχυθεί πανηγυρίζοντας στους δρόμους, έξω από τον Λευκό Οίκο, στη Νέα Υόρκη -πολλοί έξω από το σημείο, όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.
Για κοσμοϊστορικό γεγονός λόγο έκανε λόγο ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που κήρυξε δυο πολέμους, καταδιώκοντας τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. "Τον θέλω ζωντανό ή νεκρό", είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο Τζόρτζ Μπους.
Η ακριβής δύναμή του -οικονομική και εξοπλιστική- παραμένει μέχρι τις μέρες μας άγνωστη αλλά φαίνεται ότι κατόρθωσε όλα αυτά τα χρόνια να ενώσει τρομοκρατικές οργανώσεις και παρακλάδια τους κάτω από την "ομπρέλα" της Αλ Κάιντα.
Η πιο γνωστή συμμαχία του, ωστόσο, θεωρείται ότι ήταν αυτή με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στους οποίους προσέφερε οικονομική βοήθεια και άνοδο στην εξουσία, σαν αντάλλαγμα για παροχή καταφυγίων και βάσης διεξαγωγής του "ιερού πολέμου" που πρέσβευε εναντίον της Αμερικής.
Οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει για το ποιος θα διαδεχθεί τον Μπιν Λάντεν στην εξουσία, με την προσοχή πολλών αναλυτών να στρέφεται στο παρακλάδι της οργάνωσης που εδρεύει στα βόρεια της Υεμένης, την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, που με αρχηγό τον Αιμαν Αλ Αουάκι, είναι πιθανό να διεκδικήσει τώρα την πρωτοκαθεδρία στην ιεραρχία της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
Ο δημοσιογράφος-αναλυτής του CNN Τιμ Λίστερ σημειώνει: "Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει παγκόσμιος αρχηγός μετά τον Μπιν Λάντεν, αυτό θα φανεί μέσα στους προσεχείς μήνες. Όσον αφορά όμως τις ηγετικές μορφές μέσα στην Αλ Κάιντα ο Ζαουάχρι δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς είναι σκοτεινή φυσιογνωμία, συγκριτικά. Ο Ανουαρ Αλ Αουλάκι ανήκει σε διαφορετική γενιά ξέρει να χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ξέρει σε τελική ανάλυση να εκδίδει το διμηνιαίο περιοδικό που έχει τίτλο 'Inspire' της Αλ Κάιντα Υεμένης και βγαίνει στα αγγλικά σε πολυτελή έκδοση. Ξέρει να περνάει το μήνυμα. Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ".