Νέα δεδομένα για την επιχείρηση εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν δημιουργεί η πληροφορία που γνωστοποιήθηκε την Τρίτη από τον Λευκό Οίκο, ότι ο αρχιτρομοκράτης δεν οπλοφορούσε ούτε πυροβόλησε . Έτοιμοι να δώσουν πειστήρια οι Αμερικανοί. Ερωτήματα για τον ρόλο του Πακιστάν.
Νέα δεδομένα για την επιχείρηση εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν δημιουργεί η πληροφορία που γνωστοποιήθηκε την Τρίτη από τον Λευκό Οίκο, ότι ο αρχιτρομοκράτης δεν οπλοφορούσε ούτε πυροβόλησε, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Αμερικανούς κομάντος.
Ο ίδιος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπρεναν δήλωσε τη Δευτέρα πως η ομάδα κρούσης έδωσε μάχη για να μπει στο κεντρικό κτίριο και να φθάσει στον χώρο όπου βρισκόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. "Εγινε ανταλλαγή πυρών και ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε, αλλά εάν είχαμε την ευκαιρία θα θέλαμε να τον πιάσουμε ζωντανό" είπε ο Μπρεναν.
Την Τρίτη, ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανασκεύασαν, διευκρινίζοντας ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν άοπλος, κάτι που σημαίνει ότι στόχος ήταν εξ αρχής η δολοφονία του. Πακιστανικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αρχηγός της Αλ Κάιντα να πυροβολήθηκε από τον σωματοφύλακά του, για να μην πέσει νεκρός από αμερικανικά πυρά.
Οι Αμερικανοί διόρθωσαν, επίσης, τη χθεσινή δήλωση ότι η γυναίκα που σκοτώθηκε ήταν η σύζυγος του Λάντεν, η οποία τελκά τραυματίστηκε, καθώας και την εκδοχή ότι πήρε ως ασπίδα προστασίας μιας γυναίκα, όπως αρχικά αναφέρθηκε.
Περισσότερες απαντήσεις αναμένονται με τη δημοσιοποίηση του βίντεο που κινηματογράφησαν καρέ-καρέ, με μικροκάμερες στα κράνη τους, οι Αμερικανοί κομάντος, στέλνοντας μάλιστα σε απευθείας σύνδεση εικόνα στην Ουάσιγκτον. Εκεί, παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τα τεκταινόμενα ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα και στενοί τους συνεργάτες.
Θα δώσουν πειστήρια;
Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στη δημοσιότητα -πιθανόν και σήμερα βάσει επίσημης ανακοίνωσης- φωτογραφίες, ίσως και βίντεο, με τον Λάντεν νεκρό, αλλά και εικόνες από την επιχείρηση και την τελετή ταφής, για να απαντήσουν στις αμφιβολίες που διατυπώνονται για το τέλος του Λάντεν από κάποιες πλευρές, με πρώτους και κύριους τους Ταλιμπάν. Πληροφορίες, πάντως, φέρουν τον πρόεδρο Ομπάμα να διστάζει καθώς όπως φέρεται να είπε η φωτογραφία του Λάντεν ενδέχεται να γίνει αφίσα σε όλο τον κόσμο.
Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή τους, οι Ταλιμπάν αμφισβητούν την εκτέλεση Λάντεν και αναφέρουν: "Θεωρούμε τον ισχυρισμό πρόωρο, από τη στιγμή που οι Αμερικανοί δεν έχουν εμφανίσει αποδείξεις αλλά ούτε και οι στενοί συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τον θάνατό του".
Η επιδρομή σχεδιαζόταν από τα μέσα του 2010, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατάφεραν να υποκλέψουν τηλεφωνική επικοινωνία του έμπιστου αγγελιαφόρου του Μπιν Λάντεν, Πακιστανού κουβεϊτιανής καταγωγής, και να εντοπίσουν το φρούριο στα περίχωρα του Ισλαμαμπάντ.
Όπως μετέδωσε το CNN, υπήρχαν δύο πύλες ασφαλείας και ψηλοί τοίχοι, έως και 6 μέτρων. Οι ένοικοι έκαιγαν τα σκουπίδια τους, αντί να τα αφήνουν στους σκουπιδιντενεκέδες και στον τρίτο όροφο, υπήρχε ένας τοίχος περίπου 2 μέτρων, πιθανόν για να κρύβει τις κινήσεις ενός ψηλού ατόμου, όπως ήταν ο Λάντεν.
Η προετοιμασία για την επιδρομή ήταν μακρά και λεπτομερής, με συνεχή εκπαίδευση των κομάντο στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση, στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν. Εκεί, όπως δήλωσε στο CNN πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, "έχτισαν ένα πανομοιότυπο κτίριο του συγκροτήματος και έκαναν πρόβες για την επιχείρηση, περιηγούμενοι στους χώρους ξανά και ξανά, μέχρι να συντονίσουν πλήρως τις κινήσεις τους και να είναι έτοιμοι να τη φέρουν σε πέρας".
Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι Αμερικανοί κομάντος έφυγαν, έχοντας κατασχέσει πλούσιο υλικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, DVD και έγγραφα, που βρήκαν μέσα στο κτίριο. Τα στοιχεία αναφέρεται ότι εξετάζονται ήδη από τη CIA. Πακιστανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν στο BBC ότι οι κομάντος πήραν μαζί τους κι έναν αιχμάλωτο, πιθανόν έναν από τους γιους του Μπιν Λάντεν.
Ερωτήματα για τον ρόλο του Πακιστάν
Οι διαρροές από το Ισλαμαμπάντ γίνονται την ώρα που στην Ουάσιγκτον επικρατεί κλίμα καχυποψίας για τη στάση και τις προαγματικές προθέσεις των Πακιστανών έναντι του Μπιν Λάντεν.
Ο αρχηγός της CIA δήλωσε στο περιοδικό "Time" ότι ανησυχούσε πως το Πακιστάν μπορεί να έθετε σε κίνδυνο την επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν. "Φοβηθήκαμε πως θα ενημέρωναν τους στόχους" σημειώνει μιλώντας στο περιοδικό.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπρεναν δήλωσε στο CNN: "Είναι αδιανόητο να μην είχε ο Μπιν Λάντεν σύστημα στήριξης μέσα στη χώρα που του επέτρεπε να μένει εκεί για παρατεταμένο διάστημα. Δεν θα μπω σε εικασίες για τη φύση αυτής της στήριξης επίσημα από το Πακιστάν. Είμαστε σε συνομιλίες με το Πακιστάν αυτή τη στιγμή αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα που θα οδηγήσουν σε στοιχεία".
Η στάση των Αμερικανών ενοχλεί ιδιαίτερα το Πακιστάν, που σε επίσημη ανακοίνωσή του σημειώνει: "Τέτοιες μονομερείς ενέργειες χωρίς την άδεια των αρχών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τον κανόνα και ένα προηγούμενο για οποιοδήποτε κράτος, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ".
"Δεν ήταν εκεί που εμείς πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να είναι", γράφει ο Πακιστανός πρόεδρος Ζαρνταρί σε άρθρο του στην "Washington Post", απορρίπτοντας κάθε υπόνοια για στήριξη του Μπιν Λάντεν.
"Το Πακιστάν έχει συνεργαστεί σθεναρά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έχει θυσιάσει πολλά στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Υπήρξε νούμερο 1 προτεραιότητά μας" τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαλμαν Μπασιρ.
Οι δυτικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, που πολεμούν στο πλευρό τους στο Αφγανιστάν, εμφανίζονται θορυβημένοι. Η Βρετανία ζήτησε ήδη απαντήσεις από το Ισλαμαμπάντ, ενώ το ίδιο προτίθεται να κάνει και η Γαλλία.
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν προειδοποιούν, εν τω μεταξύ, με αντίποινα για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, τόσο τους Αμερικούς, όσο κυρίως την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισλαμαμπάντ, που πλέον βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.