Μιλώντας την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης με κούρεμα στην αξία των ομολόγων θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία.
Καθημερινή πρακτική έχουν γίνει οι δηλώσεις διάψευσης της συζήτησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι το μόνο που συζητά η Ελλάδα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ.
Μιλώντας την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης με κούρεμα στην αξία των ομολόγων θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία. "Η αναδιάρθρωση, το κούρεμα του χρέους για να καταλαβαίνει ο κόσμος, θα ήταν τεράστιο λάθος για τη χώρα. Θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο κόστος και δεν θα είχαμε και το όφελος. Θα μέναμε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια. Θα μειωνόταν η περιουσία ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, θα είχαμε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα άρα στην πραγματική οικονομία" ανέφερε.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά την πρώτη δημόσια παραδοχή από Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, που αφήνει ανοικτό παράθυρο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Όμως, η γερμανική πλευρά για άλλη μια φορά σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ναι μεν θα συζητούσε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, στη βάση όμως νέων σκληρών μέτρων λιτότητας ως αντάλλαγμα. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, Μιχαελ Μαϊστερ δήλωσε πως η συζήτηση για την επιμήκυνση "είναι λογική, όμως οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων δεν θα έλθει χωρίς ανταλλάγματα" και πρόσθεσε πως "για περαιτέρω βοήθεια, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει πρόσθετα μέτρα".
Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας υποχώρησαν σημαντικά ακόμη και κάτω από τις 1.200 μονάδες βάσης, ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν σε επίπεδα που καθιστούν απαγορευτική την προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντσιο, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης είναι η ενίσχυση του προγράμματος προσαρμογής, ενώ άφησε αιχμές για κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα spreads και τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται.
"Η ενίσχυση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής -σημειώνει ο κ. Κονστάντσιο- είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η φημολογία ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Τα spreads των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας δείχνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις χώρες και την Ευρώπη δεν έχουν πείσει ακόμη τις αγορές ότι γίνονται αρκετά για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα χρέους. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, επειδή έχουν ληφθεί πολύ τολμηρές αποφάσεις".
Επιχείρηση "Φοροδιαφυγή"
Το οικονομικό επιτελείο βασίζει την προσπάθεια του στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών με συγχωνεύσεις και καταργήσεις 200 εφοριών, στην εφαρμογή ειδικών συντελεστών μέτρησης της απόδοσης των εφόρων, στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, στην κάρτα αποδείξεων, που θα αυτοματοποιήσει την καταγραφή των σχετικών δαπανών και στη Σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και θα γίνονται σε συνδυασμό με πολλαπλές διασταυρώσεις και έμφαση στο "ξέπλυμα" χρήματος, στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και στα αδήλωτα κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πίεση προς τους οφειλέτες οι οποίοι θα στερούνται φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων, ενώ θα δημοσιοποιηθεί και λίστα πολιτών που οφείλουν περισσότερα από 150.000 ευρώ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε μιλώντας στην ΝΕΤ, ότι η φοροδιαφυγή είναι η βασική προτεραιότητα του οικονομικού προγράμματος και πρόσθεσε σχετικά με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών: "Είναι αδιανόητο να αποδεχόμαστε σαν Έλληνες πολίτες, το εξής πάρα πολύ απλό, που είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το οποίο φοροδιαφεύγει και υπάρχουν κάποιοι που πληρώνουν συστηματικά τους φόρους τους. Θα θέλαμε πάρα πολύ να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, το κάναμε ήδη με το φορολογικό νόμο για τα χαμηλά εισοδήματα του 2010, το κάναμε για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, θα θέλαμε να κάναμε περισσότερες μειώσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες μειώσεις γιατί η φοροδιαφυγή είναι τεράστια".
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας πάντως εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς το κυβερνητικό σχέδιο. Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για δράσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί, το ΕΒΕΑ αναφέρει πως τα μέτρα έχουν αστυνομικό χαρακτήρα, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου ζητά να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να αποδώσει από φέτος 1,5 δισ. ευρώ, 4.4 δισ. το 2012 και άλλα 5,9 δισ το 2013.
Ο Γιάννης Καπελέρης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ελέγχους σε 1.700 φυσικά πρόσωπα, που θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή και πρόσθεσε: "Τα ονόματα τα οποία έχουν βγει προς έλεγχο, τα φυσικά πρόσωπα θα ελεγχθούν όλα και εκεί μέσα να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Άρα ο,τι βγήκε από το δείγμα, ο,τι χρεώθηκε στους ελεγκτές θα περαιωθεί μέσα στο 2011".
Το ΣΔΟΕ αναλαμβάνει πλέον κεντρικό ρόλο με επικεφαλής τον πρώην εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη, ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση της τρομοκρατίας και είναι στενός συνεργάτης του Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
Μέσα σε τρία χρόνια το ΣΔΟΕ πρέπει να διενεργήσει 150.000 ελέγχους και υπολογίζεται πως από τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις μπορούν να συγκεντρωθούν 200 εκατ. ευρώ, και σε ελεύθερους επαγγελματίες άλλα 200 εκατ. ευρώ.
Οι έλεγχοι στα σκάφη αναψυχής και στο πόθεν έσχες υπολογίζεται πως θα φέρουν στα κρατικά ταμεία 450 εκατ ευρώ. Άλλα 300 εκατ ευρώ αναμένεται να εισπράξουν οι οικονομικές υπηρεσίες από πρόστιμα σε μεσίτες – κατασκευαστές, ενώ τα 100 εκατ. ευρώ ίσως φτάσουν τα έσοδα από ελέγχους στους προμηθευτές του Δημοσίου.