Αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη και την πολιτική καταδίκη όλων των κομμάτων έχει προκαλέσει η κίνηση πρώην βουλευτών να διεκδικήσουν αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για το χρονικό διάστημα 2003 - 2007.
Αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη και την πολιτική καταδίκη όλων των κομμάτων έχει προκαλέσει η κίνηση πρώην βουλευτών να διεκδικήσουν αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για το χρονικό διάστημα 2003 – 2007.
Οι προσφεύγοντες βουλευτές επικαλούνται την απόφαση του Μισθοδικείου το 2006, που αναγνώρισε αναδρομικά πενταετίας στους δικαστικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων, και το Ζ ψήφισμα του 1975 με το οποίο εξομοιώνονται οι μισθοί βουλευτών και δικαστικούς.
Οι συνταξιούχοι βουλευτές, 300 έως 350 σε αριθμό, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δύο και τρεις φορές ο καθένας, καθώς συνολικά οι προσφυγές ξεπερνούν τις 800, ενώ οι διεκδικήσεις τους ανέρχονται σε δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθένα.
"Σήμερα όπου καλούνται όλοι οι πολίτες να συμβάλλουν, με την προσωπική τους θυσία, στην έξοδο από την κρίση, είναι ξεκάθαρο ότι πρώτοι απ' όλους τους πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό οι βουλευτές και αυτό ισχύει και για τους πρώην βουλευτές" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Διά του υπουργού Οικονομικών, μάλιστα, η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για πρόκληση και είπε πως θα κάνει "ό,τι χρειαστεί", αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για κατάργηση του Ζ' ψηφίσματος.
Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για απαράδεκτη στάση των συνταξιούχων βουλευτών και μέσω του Γιάννη Μιχελάκη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής από το κόμμα όσων διεκδικήσουν τα αναδρομικά. Ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Βρούτσης ζήτησε ομόθυμη καταδίκη και υπογράμμισε: "Θα το χαρακτήριζα προκλητικό ακόμα και ανήθικο. Πρέπει η κυβέρνηση να αντιδράσει και όλα τα κόμματα. Πρέπει να υπάρξει άμεση απάντηση σήμερα. Δεν μπορεί σε τέτοιο περίοδο, η Βουλή, το πολιτικό σύστημα να δέχεται αυτή τη δημόσια κατακραυγή".
Το ΚΚΕ έκανε λόγο για προκλητική απαίτηση και επαναφέρει την πρότασή του για κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων. "Διαχρονικά είμαστε αντίθετοι με αυτή την αντίληψη των συντάξεων και για να μην είμαστε μόνο λόγια… η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης" δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φρόντισε να υπογραμμίσει ότι κανείς από τους συνταξιιούχους βουλευτές δεν προέρχεται από το κόμμα του, σημειώνονταςότι "ο κύριος όγκος προέρχεται από νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που λειτουργούν ακόμα μέσα στις επιτροπές των κομμάτων".
"Τέτοιες κινήσεις εξοργίζουν το λαό", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε: "Η ελληνική κοινωνία οργίζεται, προκαλείται και μουτζώνει κύριοι συνάδελφοι 800 με 850 βουλευτές. Είναι σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Γι' αυτό πρέπει σήμερα η Βουλή όλα τα κόμματα της Βουλής και η κυβέρνηση να πάρουν σαφή θέση".
"Κάθε τέτοια διεκδίκηση από την πλευρά των πρώην βουλευτών είναι απαράδεκτη και προσβλητική για την κοινωνία" σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόμρα Μπακογιάννη μίλησε για αδιανόητη συζήτηση και πρόσθεσε: "Είναι βέβαιο ότι τον καιρό του μνημονίου, την ώρα που οι Έλληνες στερούνται σε απίστευτο σημείο αναγκαίων πόρων, είναι αδιανόητο να συζητάμε σήμερα για αναδρομικά βουλευτών".