Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού έλαβε την Τετάρτη τη... σκυτάλη των διαψεύσεων για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που τα σχετικά σενάρια συνεχίζουν να ανακυκλώνονται από τις αγορές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού έλαβε την Τετάρτη τη… σκυτάλη των διαψεύσεων για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που τα σχετικά σενάρια συνεχίζουν να ανακυκλώνονται από τις αγορές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Ηρακλής Πολεμαρχάκης, μιλώντας σε συνέδριο του London School of Economics, εκτίμησε ότι όσο η χρηματοδότηση της χώρας καλύπτεται από τους δύο οργανισμούς, δεν υπάρχει καμία πίεση για αναδιάρθρωση χρέους. "Αυτή τη στιγμή -σημειώνει- δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για τίποτα, εκτός ίσως από το ευκολότερο, που είναι ο επανασχεδιασμός του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει πίεση για αναδιάρθρωση αυτή τη στιγμή. Μεσοπρόθεσμα, συμφωνώ ότι θα γίνουν υπολογισμοί, αλλά όσο το ΔΝΤ και η ΕΕ στηρίζουν τις τράπεζες, πληρώνουν τα χρέη μας, δεν νομίζω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να μας ανησυχεί".
Οι "Financial Times" επανήλθαν, πάντως, με άρθρο που "βλέπει" αναδιάρθρωση με κούρεμα 55% στην αξία των ελληνικών ομολόγων. Οι συντάκτες του άρθρου, που επικαλούνται απόψεις αναλυτών και διαχειριστών αναφέρουν πως η αγορά εκτιμά ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο τέλος του 2012. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοοικονομικού ομίλου του εξωτερικού, εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο "κουρέματος" έως 55% τότε το επιτόκιο στα διετή ελληνικά ομόλογα θα ανέβει από το 24,78%, που είναι σήμερα, περίπου στο 45%.
Το CNBC φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών, που εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει πρώτα σε ήπια αναδιάρθρωση με επιμήκυνση του συνολικού χρέους και στη συνέχεια σε κούρεμα της αξίας του.
Η γερμανική "Handelsblatt" απαντά μέσω του συγγραφέα και αρθρογράφου της Κλάους Ενγκελεν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατηγόρησε τις τράπεζες ότι κερδοσκοπούν μέσω της ανακύκλωσης των σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στο σχετικό άρθρο σημειώνεται: "Η ασπίδα διάσωσης από μόνη της δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, ενώ το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF κινδυνεύει να μείνει ο μόνος χρηματοδότης ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης λόγω της προϊούσας απομάκρυνσης επενδυτών από τις χώρες αυτές".
Η αβεβαιότητα ενισχύεται και από τη στάση της Γερμανίας, με τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Έτσι, την ώρα που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι μια αναδιάρθρωση με κούρεμα στην αξία των ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικούς κινδύνους στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο ένας από τους πέντε "σοφούς" της κυβέρνησης Μέρκελ, ο Κλάους Πετερ Φλοσμπαχ, υποστηρίζει ότι η μόνη λύση να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι η μείωση του χρέους ή η έκδοση ευρωομολόγων.
Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας τόνισε ότι "κανένα χρέος δεν δημιούργησε ο λαός και δεν πρέπει να δεχτεί να το πληρώσει", ενώ στο θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι όπου βρίσκεται λέγοντας: "Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ένα μεγάλο μέρος του να διαγραφεί κι ένα άλλο μεγάλο μέρος του να περάσει στην ΕΚΤ".